Манчестър Сити не допусна изненада срещу Севиля

00:30
Манчестър Сити не допусна изненада срещу Севиля

Манчестър Сити победи Севиля с 3:1 в последния кръг от груповата фаза в Шампионската лига. Джосеп Гуардиола заложи на няколко от младите футболисти в състава си и един от тях остави своя отпечатък върху двубоя. 17-годишният десен защитник Рико Люис не само дебютира като титуляр в турнира, но и отбеляза гол, с който изравни резултата. Преди това Рафа Мир откри в полза на Севиля, а Хулиан Алварес и Рияд Марез оформиха обрата.

Манчестър Сити си свърши рано работата в групата и в предишните си два мача си позволи да направи нулеви равенства с ФК Копенхаген и Борусия (Д). Днес Джосеп Гуардиола отново предприе доста размествания в състава и даде шанс на футболисти, които по-рядко се появяват през сезона. На вратата застана Щефан Ортега, а като десен бек стартира 17-годишният Рико Люис. Друг младок - Коул Палмър, помагаше на Илкай Гюндоган и Фил Фоудън в средата на терена, а тримата в атака бяха Рияд Марез, Хулиан Алварес и Джак Грийлиш.  

Наставникът на Севиля Хорхе Сампаоли заложи само на четирима играчи, които бяха сред титулярите при загубата с 0:1 от Райо Валекано през уикенда. Местата си в стартовия състав запазиха Гонсало Монтиел, Маркао, Иван Ракитич и Иско. Под рамката се завърна Ясин Буну, а в центъра на защитата се появи Карим Рекик, който е бивш футболисти на Ман Сити. Единственият чист нападател на гостите от Андалусия беше Рафа Мир. 

Грешките в защитата на Ман Сити започнаха от първата минута и Рафа Мир се озова на добра позиция, след като преодоля Аймерик Лапорт, но стреля покрай вратата. В ответната атака Алварес подаде на младока Палмър, който прати топката на сантиметри над напречната греда. Въпреки липсата на достатъчно опит, крайните бранители на домакините Рико Люис и Серхио Гомес постоянно се включваха в нападенията на своя тим, но така оставяха свободни пространства в собствената си половина.

В 16-ата минута центриране от статично положение на Фоудън стигна до Рубен Диаш, но португалецът не уцели по най-добрия начин топката. Малко по-късно Грийлиш напредна отляво и си отвори позиция за удар, но Буну внимаваше. На другата врата Ортега също не скучаеше. Той се справи със силен шут на Рафа Мир в 20-ата минута, а в 23-ата таранът на Севиля засече центриране на Маркос Акуня, но отново не успя да се разпише.

Сити имаше добър шанс в средата на полувремето, но Маркао блокира удара на Гюндоган. Марез също се размина с гола, а натискът на "гражданите" се засилваше. Точно тогава обаче попадение падна в тяхната врата. Защитниците на домакините оставиха непокрит Рафа Мир след центриране от корнер на Иско и Ортега се оказа безпомощен. Нападателят на Севиля нямаше гол от първия кръг в Ла Лига, когато беше точен срещу Осасуна.

В самия край на полувремето Маркао се контузи и вместо него влезе сръбският национал Неманя Гудел. Манчестър Сити пък можеше да изравни, но левият бек Серхио Гомес шутира неточно. Предишният път, когато "гражданите" изоставаха на почивката в домакински мач в Шампионската лига беше срещу Севиля през 2018 година.

Гуардиола реши да смени Грийлиш с Родри, а Сампаоли пусна Сусо и Алекс Телеш на местата на Акуня и Алехандро Гомес. Сити сериозно притисна съперника и изравняването не закъсня. Хулиан Алварес пресече пас в противниковата половина и подаде на дебютанта Рико Люис, който хладнокръвно вкара за 1:1. Преди него само един английски футболист беше реализирал гол в Шампионската лига на възраст под 18 години - Джуд Белингам. 

Тимът на Гуардиола заигра с повече настроение и в 56-ата минута само великолепната намеса на Буну с една ръка попречи на Рубен Диаш да осъществи пълен обрат. Следващата смяна в състава на "небесносините" беше Бернардо Силва за Гюндоган.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация