Меси: Адаптацията ми в Барса не беше лесна, но когато излизах на терена, проблемите приключваха

00:48
Меси: Адаптацията ми в Барса не беше лесна, но когато излизах на терена, проблемите приключваха

Звездата на световния футбол Лионел Меси даде пространно интервю за предаването Universo Valdano в ефира на Movistar+. Пред водещия Хорхе Валдано - световен шампион с Аржентина от 1986 година и бивш футболист, треньор и спортен директор на Реал Мадрид, той разказа за трудните мигове по пътя към върха, за привързаността към семейството и за надеждите си, свързани с Мондиал 2022. 

“Идването ми в Барселона беше огромна промяна. Преди това в Аржентина повече тичах и рядко играех с топката. В Барселона всички тренировки бяха с топка. Когато бях на 4 или 5 години, играех по същия начин, както и след това. С времето талантът ми се развиваше. Винаги съм казвал, че дарбата ми е нещо естествено за мен. Исках да играя с братята ми, но те не ми позволяваха. Това ме ядосваше и понякога се сбивахме. Прекарах детството си на улицата. Сега това е много трудно. По цял ден ритахме топката. В училище бях мързелив, но не създавах проблеми. Родителите ми ме наказваха да не играя футбол, ако имах слаби оценки и това ме караше да съм по-сериозен с уроците”, върна се към детските си спомени Меси. 

“Когато бях на 7 или 8 години, започнах да гледам мачовете на Нюелс Олд Бойс. Тренирах в този клуб до 12-годишна възраст. Започнах терапията (заради проблеми с хормона на растежа - б.р.) на 11. Беше скъпо, но баща ми правеше всичко възможно, за да плаща лечението. Научих много на улицата. Напуснах Аржентина млад, но преди това научих много. Бях на проби в Ривър Плейт. Казаха ми, че са готови да плащат за терапията и само трябва да получа разрешение от Нюелс. Дори не помолих за такова, знаех, че беше невъзможно”, разказа Лео. 

“Прекарах 15 дни на проби в Барселона. Беше невероятно. Дадоха ми екип и бутонки. Можех да загрея с топка преди самата тренировка. Не бях виждал нещо подобно и останах много впечатлен. Адаптацията ми не беше лесна, но когато излизах на терена, проблемите приключваха. Въпреки това, ми липсваше начинът, по който играехме на улицата в Аржентина. Сега улиците не са безопасни, а днешните деца се занимават с Плейстейшън и други подобни неща”, споделя Меси. 

“Футболът много се промени. Все по-рядко виждаме играчи, които са различни. Проблемът е, че още от малки децата биват учени да играят по определен начин. Тактиката навлиза все повече във футбола. Постоянно виждаме как отбори без много талантливи състезатели, но добре организирани и тактически подготвени, затрудняват по-силни отбори. Заради това ще е все по-трудно да се появяват специални футболисти”, заяви Меси, след което се върна към първите си стъпки в Барселона

“Имах трудна година. Шест месеца не можех да играя, а после отново се контузих. Чувствах се виновен заради това, че бях разделен от семейството си. Баща ми ме попита дали искам да се върна в Аржентина, но вече бях преодолял най-трудния момент, бях свикнал с Барселона. Подписах договор, когато бях на 14. Първата година беше невероятна. Всичко стана много бързо. След две години вече тренирах с първия отбор. Преди турнира “Жоан Гампер” Франк Рийкард ме взе на предсезонната подготовка в Азия. В отбора бяха Рафаел Маркес, Роналдиньо, Самуел Ето’о… Мачът с Ювентус промени всичко. Промени начина, по който в клуба гледаха на мен. Роналдиньо, Деко, Тиаго Мота, Силвиньо, Чави, Пуйол… всички те ме накараха да се чувствам като един от тях от самото начало. Отнасяха се чудесно с мен. Не е лесно да се интегрираш в съблекалня с такива футболисти”. 

“Помолих баща ми да направи нещо, за да разберем дали в Аржентина знаят, че съм в Барселона. Играх два мача с юношеския национален отбор и вече научиха за мен. Мечтаех да съм част от първия тим. Повикаха ме в състава до 20 години и станахме световни шампиони. След това спечелихме и олимпийската титла. Имеше страхотни момчета в отбора. Винаги съм чувствал обичта на аржентинците, но има и хора, които са настроени негативно. През годините преживях много разочарования с националния отбор и затова приех толкова емоционално триумфа на последната Копа Америка и се разплаках”, разкри Меси. 

“Ерата на Гуардиола беше страхотен период за Барса. Той ни научи на много и ни помогна да израснем като отбор. Пеп попадна на феноменално поколение. Под негово ръководство знаехме, че можем да победим във всеки мач, независимо кой е съперникът. Знаехме какво и как да правим. Имахме и болезнени загуби, но останахме уверени в силата си. Съжалявам, че не се насладих повече на това време. Гуардиола подготвяше мачовете като никой друг. Знаеше всичко. При него нещата се получаваха толкова лесно, че не осъзнавахме какво правим. По-късно разбрахме, че сме постигнали уникални неща. Гуардиола е най-добрият треньор, без никакво съмнение. Той е специален”, подчерта аржентинецът. 

“Помня как веднъж бях вкъщи и Пеп ме повика на базата. Каза ми, че ще играя като “фалшива деветка” срещу Реал Мадрид. Обясни ми всичко, което искаше да направя. Спечелихме мача, а голът на Тиери Анри се получи точно по начина, по който Гуардиола беше замислил”. 

“Винаги съм обичал топката да е в краката ми. Харесваше ми да играя с Чави, Иниеста и Бускетс. С тях беше толкова лесно. Луис Енрике е подобен на Гуардиола. Пеп е специален, но Луис Енрике чете играта и подготвя мачовете по същия начин. Философията му е същата. Испания играе по начина, по който той иска. Търси празнините, за да нарани съперника. Веднъж се скарахме, но бързо се разбрахме. Аз съм човек, който казва това, което мисли. Никога не съм бил фалшив. Хиляди пъти съм грешал и ще продължа да допускам грешки. Хора сме. Луис Енрике беше много важен за мен. Щастлив бях да работим заедно”, подчерта Лео. 

“Испания има свой стил на игра. Разполагат с много качествени футболисти. Взимат топката и те карат да тичаш. Не изневеряват на стила си никога. Бразилия има чудесни играчи, начело с Неймар. Съставът им за Световното е много силен. Независимо от контузиите, и Франция притежава огромна класа”, отговори Меси на въпрос за фаворитите на Мондиал 2022. 

“Лионел Скалони е много убедителен в това, което върши. Не се интересува какво ще кажат хората. Неговото отношение ни направи отборът, който сме в момента. Скалони е отличен треньор, а най-силното му качество е умението да комуникира с тима. Времето с Марадона начело на Аржентина също беше невероятно. Пристигнахме с проблеми на Световното първенство през 2010 година, но самият процес на развитие ни радваше, независимо че нещата не приключиха така, както искахме. За него също беше приятно, наслаждаваше се да е с нас”, сподели аржентинската звезда. 

“Не играем много често с европейски отбори. Намираме се в добър период, но не трябва да се подвеждаме по очакванията на хората и да се считаме за фаворит за титлата. Трябва да сме реалисти и да вървим стъпка по стъпка”, заяви аржентинецът. 

“Да си Меси си има и лошата страна. Понякога искам да не съм известен. Не ми харесва да съм център на внимание и хората постоянно да гледат в мен, но съм свикнал. Най-добре се чувствам със семейството ми. Познавам Антонела, откакто беше на 7. Когато дойдох в Барселона, нямаше как да поддържаме връзка постоянно. Чувахме се по телефона веднъж седмично, но разговорите бяха кратки, за да не харчим много пари. Но Антонела присъства в мислите ми през целия ми живот. Винаги се вслушвам в съветите на семейството ми. Когато съм с близките или приятелите ми, не съм “Лео Меси”, а просто един обикновен човек. Любимата ми част от годината е, когато се прибера в Аржентина, за да прекарам време със семейството си. Това е най-важното”, откровен бе Меси. 

“Вече се наслаждавам на футбола и на всичко останало по различен начин. Това важи и за клубния, и за националния отбор. Може би защото кариерата ми приближава края си, но ден след ден изпитвам много по-голямо удоволствие от играта”, каза още аржентинската звезда в края на интервюто.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация