10-те най-велики мача от световните първенства за всички времена

15:29
10-те най-велики мача от световните първенства за всички времена

Футболът е игра, която изпълва ума и сърцата на милиони фенове по света. Всеки футболен мач кара феновете на играта да затаяват дъх и да тръпнат в очакване на крайния резултат с надеждата, че техният фаворит ще е победител. В тази игра особено място заемат мондиалите, които се провеждат веднъж на 4 години. Такова е и  тазгодишното Световно първенство по футбол 2022

То превръща света в един огромен стадион, на който премерват сили отбори от всички националности, подкрепяни от милиони фенове по цял свят. В историята на това първенство има мачове, които никога няма да бъдат забравени, точно за тях ще разкажем накратко в тази статия.

10. Германия - Италия 0-2 (Полуфинал на Световното първенство 2006)

В този двубой Италия се изправя срещу Германия в ролята си на аутсайдер на полуфинала на Световното първенство. Но италианците отбелязват два гола в продълженията - първият е незабравимият гол на Фабио Гросо в 119-ата минута, а вторият - на Алесандро Дел Пиеро с което подпечатва победата над Немците. Няколко дни по-късно и италианците печелят финала на Световната купа.

9. Гана - Уругвай 1-1 (Четвъртфинал на Световното първенство 2010)

Това е един от най-противоречивите и горещо обсъждани мачове от Световната купа на всички времена. Гана и Уругвай били равни почти през целия мач на четвъртфиналите на Световното първенство през 2010 г. Гана получава дузпа в последната минута на мача поради отвратителен акт на измама на Луис Суарес. Африканската нация води 1-1 с Уругвай по това време и се бори до самия край, когато има сигурен гол, спрян от Суарес, който държи топката.

Гана трябва да изпълни дузпа, докато Суарес е директно изгонен. За съжаление сърцата на милиони африканци били разбити, когато Асамоа Гиан от Гана удря гредата. Мачът преминава към изпълнение на дузпи и Уругвай печели.

8. Аржентина - Англия 2-2 (1998, втори кръг)

Един от най-добрите мачове на световното първенство за всички времена. Този мач е истинска битка. И Англия, и Аржентина успяват да постигнат през първото полувреме един красив - открит футболен мач. Мачът завършва с 2-2 след отменен гол, изгонване, случило се е всичко. В края Аржентина печели, след дузпи в продълженията, с резултат 4-3.

7. Уругвай Бразилия 2-1 (финал на Световното първенство през 1950 г.)

През далечната 1950 г. светът вижда един от най-добрите мачове на световното първенство по футбол на всички времена. Уругвай и Бразилия винаги са се мразили, а още повече след този мач.

В онези години е имало различен формат и странна групова фаза, която е определяла победителя на база постигнати точки. Бразилия се нуждаела само от равенство, за да спечели Световната купа, след като победила Швеция със 7-1 и Испания със 6-1. Бразилците са били фаворити и натискът върху тях е бил огромен. 

Пред рекордната публика от 200 000 човека на Естадио до Маракана, Бразилия води с 1-0 на полувремето, но Уругвай се връща в играта с два гола в последните 25 минути на мача, разбивайки сърцата на милиони бразилци.

6. Унгария - Уругвай 4-2 (Полуфинал на Световното първенство през 1954 г.)

След като спечелва Световната купа през 1950 г., Уругвай е сочен за фаворит в този мач срещу Унгария. Въпреки това Унгария не е била побеждавана в 30 мача, докато Уругвай никога не е губил мач от Световната купа преди. През първото полувреме Унгария води с 1-0 над Уругвай, но южноамериканците си пробиват път обратно в мача с изравнителен гол на Хуан Хоберг.

В този мач Унгария вкарва три гола, докато Уругвай успява да отбележи само един.

5. Западна Германия - Франция 3-3 (Световно първенство 1982, полуфинал)

В дните, когато Германия се нарича още Западна Германия, германците все още са един от най-добрите отбори в света. Този мач е много резултатен с по три гола за всяка страна след продължения. Мачът стига до изпълнение на дузпи и Западна Германия печели с 5 на 4 след изпълнението на дузпите. Този мач ще да бъде запомнен и с безмилостното влизане на вратаря на Западна Германия срещу звездата на Франция Патрик Батистън, което го оставя със спукани ребра, два липсващи зъба и в безсъзнание. 

4. Франция - Бразилия 1-1 (четвъртфинал на Световното първенство през 1986 г.)

Световното първенство през 1986 г. се провежда в Мексико, което се оказа страхотно решение, тъй като страната домакин организира страхотен турнир. Франция и Бразилия играят помежду си на четвъртфиналите. Бразилската звезда Карека се разписа в 17-ата минута с красив гол. След това звездата на Франция Мишел Платини изравнява в 41-ата минута. Мачът продължава с продължения и след това с дузпи. При дузпите Франция спечели с 4-3. Мачът може да бъде запомнен като един от най-горещите мачове в историята - той се игра при жега от 45 градуса по Целзий. Как никой от играчите не е колабирал е мистерия.

3. Англия - Западна Германия 4-2 (финал на Световното първенство през 1966 г.)

Последният и единствен път, когато Англия, която е създала на футбола, печели “светия граал” - Световната купа. Англия е домакин на световно първенство за първи път и това е незабравимо. Англия и Западна Германия завършват с 2 на 2 на финала на Световното първенство, но Англия вкарва два гола в продълженията, за да победи германците на Уембли. Това остава единствената победа на Англия на Световната купа.

2. Бразилия - Италия 2-3 (1982, втори кръг)

Може да е само мач от втория кръг, но е един от най-великите мачове на Световната купа на всички времена. Италианската звезда Паоло Роси отбелязва хеттрик, за да отстрани държавата на футбола Бразилия от Световното първенство. Ако бразилците са известни като атакуващите богове на футбола, италианците стават известни, като дефанзивните кръстници на футбола.

Дотогава бразилците вече са спечелили три Световни първенства, но техният свободен атакуващ стил на футбол е задушен от упорития и дефанзивен италиански отбор. Бразилия и Италия изиграват един от най-великите мачове на Световното първенство по футбол на всички времена.

 1. Италия - Западна Германия 4-3 (полуфинал на Световното първенство 1970 г.)

Известен като „мачът на века“, в него Италия се преборва, за да спечели с 4-3 над упоритата германска съпротива, която не иска да отстъпва. Мачът е игран в парещата жега на Мексико Сити. Италия и Западна Германия изиграват един от най-отворените и атакуващи мачове, виждани някога.

Пет гола са отбелязани в продълженията - рекорд в мач от Световното първенство, което извежда Италия до финал на Световното първенство.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация