Франция е първият осминафиналист на Мондиал '22

19:59
Франция е първият осминафиналист на Мондиал '22

Франция стана първият отбор, който си осигури класира за осминафиналите на Световното първенство в Катар. “Петлите” победиха Дания с 2:1 и си гарантираха участие в следващата фаза. Килиан Мбапе донесе успеха на тима на Дидие Дешан. Той откри резултата в 61-ата минута и след това се разписа четири минути преди края. Между двете му попадения Андреас Кристенсен изравни за 1:1 в 68-ата минута.

След втората си победа французите водят в група “D”, а в последния си мач от груповата фаза ще се изправят срещу Тунис. Дания остава с актив от една точка и има нужда от победа срещу Австралия в третия си мач в Катар.

Датчаните започнаха активно и владееха топката повече в първите минути. “Петлите” обаче бързо взеха контрола върху случващото се на терена след първата си по-добра атака. Тя се разви след пробив на Дембеле, топката мина през Рабио и Мбапе преди да се върне в играча на Барселона, но ударът му бе блокиран. В 13-ата минута Варан отклони топката след ъглов удар и тя отиваше към вратата, но бе изчистена малко пред голлинията.

Тимът на Дешан имаше предимство и в една ситуация Мбапе се откъсване и бе спрян от циничен фал от Андреас Кристенсен. В 21-ата минута Франция беше близо до откриване на резултата. Рабио засече прекрасно центриране на Дембеле, но Шмайхел се изяви с отлично спасяване.

След период на известно затишие, в което Дания владееше топката, но не намираше пролуки в защитата на съперника, Мбапе демонстрира колко е опасен. Звездата на ПСЖ финтира в наказателното поле и набра скорост. Центрирането му намери Кунде, който стреля по диагонала, но Хьойберг блокира изстрела. Малко по-късно Гризман се измъкна и стреля от малък ъгъл, но изстрелът не затрудни Шмайхел.

Тимът на Каспер Хюлманд създаде първата си реална опасност в 36-ата минута. Отлична контраатака бе завършена от Корнелиус, който стреля силно, но покрай вратата. Малко по-късно Мбапе пропусна мвого добра възможност. Той получи топката от Дембеле в централната зона на наказателното поле и стреля доста неточно.

В началото на второто полувреме Франция по-трудно стигаше до възможности за удар, но в един момент вдигна темпото. В 57-ата минута Мбапе реши да вземе нещата в свои ръце. Той финтира защитник и набра скорост, като стигна до наказателното поле. Изстрелът му обаче бе отразен от Шмайхел. Малко по-късно Гризман имаше добър шанс, след като пое великолепно топката, но и той стреля неточно.


Предимството на “петлите” в този период доведе до гол в 61-ата минута. Мбапе напредна и пусна към Тео Ернандес в наказателното поле, а той му върна и Килиан прати топката в мрежата. Секунди след попадението Дешан извади Оливие Жиру и пусна на негово място Маркъс Тюрам.

Дания много рядко стигаше до изстрели към вратата на Лорис, но с първия си точен удар изравни резултата и то само седем минути след първото попадение в мача. Защитата на французите се пропука след ъглов удар. Центриране на Ериксен бе отклонено от Андерсен и Андреас Кристенсен с глава заби топката в мрежата. При втория си удар в рамката на вратата на “петлите” можеше да се стигне до втори гол в 73-ата минута. Дамсгаард намери Линдстрьом в наказателното поле и вратарят на Франция трябваше да прави решително спасяване.

На тима на Дешан му трябва малко време, за да се възстанови от шока от гола, но след това тръгна отново в атака. Чуамени бе близо до гол в 78-ата минута. Той стреля с глава от прекрасна позиция, но топката се отклони в Меле и мина покрай вратата. Секунди по-късно Рабио пробва акробатичен удар, но и той не намери целта. Датчаните също стигнаха до отличен шанс. Центриране на Долберг бе засечено от Брайтуайт, а топката мина покрай вратата.

Мбапе отбеляза втория си гол в мача четири минути преди края на редовното време. След центриране на Гризман той бе най-съобразителен и бе на точното място, като успя да отклони топката към мрежата и да донесе победата на "петлите". До края  французите не допуснаха нови опасности пред вратата си.

ФРАНЦИЯ - ДАНИЯ 2:1

1:0 - Мбапе 61'
1:1 - Кристенсен 68'
2:1 - Мбапе 86'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация