Официално: Испания има нов треньор

17:42
Официално: Испания има нов треньор

Селекционерът на Испания Луис Енрике бе освободен от поста си след провала на Мондиал 2022, където световните шампиони от 2010-та година отпаднаха още в осминафиналите след загуба от Мароко след изпълнение на дузпи. „Както президентът Луис Рубиалес, така и спортният директор Хосе Франсиско Молина, съобщиха своето решение на треньора“, обявиха от Испанската футболна федерация.

Федерацията заяви, че иска да благодари на Луис Енрике и неговия щаб за свършената работа, но е решила да стартира „нов проект“. „Спортната дирекция на РФЕФ е дала на президента доклад, в който е решено, че ще бъде започнат нов проект с националния отбор, като задачата е да бъде продължено израстването, постигнато през последните няколко години, благодарение на Луис Енрике и неговите колеги“, добавиха от РФЕФ.

„Ла Фурия Роха“ разби Коста Рика със 7:0 в откриващия си мач в Катар, но допусна шокираща загуба от Япония, която доведе до завършек на второ място в група Е. Иберийците бяха сериозни фаворити за отстраняване на Мароко в първия кръг на елиминациите, но отстъпиха с 0:3 след дузпи, след като мачът завърши при нулево равенство в редовното време и продълженията.

Испания за последно вдигна голям трофей преди десетилетие на Евро 2012, като не са печелили нито един елиминационен мач на Световно първенство от триумфа си в Южна Африка през 2010. Луис Енрике застана начело на представителния тим през 2018 след разочароващото отпадане на 1/8-финалите на Мондиала от домакините Русия, като впоследствие изведе „Ла Фурия Роха“ до полуфиналите на Евро 2020, където съставът отново преклони глава при рулетката на дузпите в мача с бъдещия шампион Италия.

Малко след уволнението на Енрике, Луис де ла Фуенте бе назначен за нов треньор на испанците. Испанската футболна федерация потвърди назначаването на бившия испански професионален футболист, играл като ляв бек. Той е мениджър на отбора на Испания за футболисти до 21 години и е с общо 254 мача в Ла Лига и 6 гола за 13 сезона с Атлетик Билбао и Севиля. Де ла Фуенте изведе тима на Испания до среброто на Олимпийските игри в Токио миналата година.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация