Капанът на дузпите този път щракна за Нидерландия, Аржентина продължава към 1/2-финалите (видео)

00:11
Капанът на дузпите този път щракна за Нидерландия, Аржентина продължава към 1/2-финалите (видео)

Отборът на Аржентина е вторият полуфиналист на Световното първенство в Катар. „Албиселесте“ и Нидерландия оправдаха очакванията за драматичен ¼-финален сблъсък на „Лусаил“, като завършиха наравно 2:2 в редовното време и продълженията, а при последвалите дузпи „гаучосите“ бяха по-добри, с което спечелиха и мача. Така за място на финала на Мондиал 2022 те ще спорят срещу Хърватия, победила Бразилия по същия начин.

По всичко изглеждаше, че аржентинците ще спечелят още в редовното време след голове на Науел Молина в 35-ата минута и на Лионел Меси от дузпа в 73-ата минута. Въпреки това „лалетата“ не се отказаха и успяха да стигнат до продължения след две късни попадения на резервата Ваут Вегхорст, който беше точен първо в 83-тата минута, а след това и в 11-ата минута на добавеното време. В продълженията не се стигна до победен гол, а при дузпите героят беше Емилиано Мартинес, който спаси две от изпълненията на противниковите играчи.

Това беше шести двубой между двата отбора на Световни първенства. И двата отбора имаха по две победи, но тези на Нидерландия са в редовното време (4:0 в групите на Мондиал 1974 и 2:1 на ¼-финал в Мондиал 1998), докато Аржентина е печелила само след дузпи (полуфинал на Мондиал 2014) и продължения (финал на Мондиал 1978), като сега спази тази традиция. Единственото реми (0:0) е от груповата фаза на Мондиал 2006.

Селекционерът на Аржентина Лионел Скалони промени схемата си на игра на 3-5-2, но в състава му имаше само едно ново име. Става въпрос за защитника Лисандро Мартинес, който замени крилото Алехандро Гомес. Така този път в атака играха само капитанът Меси и Хулиан Алварес.

Наставникът на Нидерландия Луис ван Гаал реши да се придържа към 3-4-1-2 като формация, но все пак и той предприе една промяна в състава си. Така Дейви Клаасен беше заменен от Стивън Бергвайн, който помагаше на Мемфис Депай в атака, а зад тях действаше голмайсторът на тима в турнира Коди Гакпо.

Мачът започна равностойно с атаки и от двата тима, но не се стигна до сериозни положения през първите 20-ина минути. Все пак в 22-рата Меси пробва далечен шут, който не намери целта. Бергвайн веднага отговори с удар по земя, който обаче се оказа разочароващ. 

В 33-тата минута Родриго де Паул отправи първия точен изстрел в двубоя, като той беше уловен от Андриес Ноперт. Две минути по-късно Меси намери с пас на границата на наказателното поле Молина, който си поведе топката и след това с шут по земя даде аванс на "гаучосите". В 40-ата минута Меси пробва удар, който завърши в ръцете на вратаря.

Първата опасност през втората част дойде чак в 63-тата минута, когато Меси изпълни пряк свободен удар и прати топката малко над вратата. Така се стигна до 71-вата минута, когато Дензъл Дъмфрис фаулира Маркос Акуня на границата на наказателното поле, а Антонио Матеу Лаос веднага посочи бялата точка. Оттам Меси беше точен за 10-ия си гол на Световно първенство, изравнявайки се на върха по този показател за Аржентина с легендарния Габриел Батистута.

Отговорът на "лалетата" не закъсня и десет минути по-късно Вегхорст върна едно попадение, разписвайки се с глава след центриране на Стивън Бергхаус. Това беше и първият точен удар на тима в мача. Две минути по-късно именно Бергхаус отправи опасен шут, който обаче мина от външната страна на мрежата.

В 88-ата минута се стигна до разправия между двата отбора, в която Вирджил ван Дайк изблъска Леандро Паредес и така получи жълт картон. Последва 10-минутно добавено време, в чиито последни секунди "оранжевите" получиха пряк свободен удар малко пред наказателното поле. Резервата Тюн Купмейнерс го изпълни заучено и подаде по земя на Вегхорст. Нападателят се обърна и търкулна топката за втория си гол, с който прати мача в продължения.

В първото продължение и двата отбора не отправиха нито един удар. Чак в 110-ата минута Меси се осмели да стреля от дистанция, но шутът му се оказа неточен. В 114-ата минута резервата Лаутаро Мартинес отправи удар от чудесна позиция, но топката се отклони в гърдите на Ван Дайк и напусна в корнер. Две минути по-късно изстрел на Енцо Фернандес рикошира във Вегхорст и прехвърли вратата за нов корнер. Именно след такъв влезлият от пейката Херман Пецея стреля с глава, но така прати топката встрани от вратата. Малко преди края на продълженията Лаутаро направи нов опит да се разпише, но Ноперт отрази шута му. Последва изстрел на Меси, довел до ъглов удар, при който появилият се като смяна Анхел Ди Мария не успя да се разпише директно от него. Последното положение се откри пред Фернандес, но гредата спря неговия шут. 

Така се стигна до изпълнение на дузпи.

ДУЗПИ:

2:2 Ван Дайк - спасена

2:3 Меси

2:3 Бергхаус - спасена 

2:4 Паредес

3:4 Купмейнерс

3:5 Монтиел

4:5 Вегхорст

4:5 Фернандес - пропуск

5:5 Люк де Йонг

5:6 Лаутаро

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация