Франция изхвърли Англия от Мондиала след епичен мач

23:03
Франция изхвърли Англия от Мондиала след епичен мач

Световният шампион Франция продължава на полуфиналите на Мондиал 2022, след като измъкна победа с 2:1 над Англия в изключително интересен четвъртфинал, игран на стадион "Ал Байт". "Петлите" демонстрираха изключителна ефективност в този двубой, в който поведоха с гол на Орелиан Чуамени (17'). След това попадение Англия доминираше в по-голямата част от игровото време. Хари Кейн изравни от дузпа (54'), но Оливие Жиру (78') отново изведе Франция напред. След това "трите лъва" отново можеха да изравнят, след като получиха втори 11-метров наказателен удар. Този път обаче Хари Кейн пропусна. Така англичаните отново се простиха с надеждата си за трофей от голям форум. Франция пък продължава да има шанс да стане едва третият отбор след Италия и Бразилия, който успява да защити световната си титла. На полуфинала "петлите" ще срещнат сензацията Мароко. 

Гарет Саутгейт заложи на абсолютно същия състав, който започна и при победата с 3:0 над Сенегал. Това означаваше, че Кайл Уокър трябваше да се справя с голямата звезда на Франция Килиан Мбапе. Букайо Сака и Фил Фоудън пък подпомагаха Хари Кейн по фланговете в офанзивната част на формацията на англичаните. 

Дидие Дешан също не бе предприел никакви промени от мача с Полша. Отново в атака за "петлите" бяха Усман Дембеле, Оливие Жиру и Килиан Мбапе, който вече има пет гола. Антоан Гризман действаше зад тях, като част от халфовата линия. Дайо Упамекано бе партньорът на Рафаел Варан в центъра на защитата.

Двубоят очаквано започна по много равностоен начин, като и двата отбора използваха всяка възможност да атакуват. В десетата минута дойде и първият точен удар. Отправи го Оливие Жиру, който засече с глава центриране на Дембеле отдясно. Пикфорд обаче нямаше никакви проблеми да улови

В 17-ата минута Франция взе аванс след изключителен удар на Чуамени от 25 метра. Халфът на Реал Мадрид стреля ниско между краката на Белингам, пращайки топката точно до дясната греда на вратата на Пикфорд, Контраатаката на Франция обаче тръгна след доста спорна ситуация, за която англичаните с основание претендираха, че срещу Сака е било извършено нарушение дълбоко в половината на "петлите". Сигнал така и не последва.

"Трите лъва" реагираха мигновено, като Хари Кейн започна сериозно да тормози отбраната на Франция. В 22-рата минута нападателят на Тотнъм се справи с Упамекано и влезе в наказателното поле, но неговият клубен съотборник Лорис излезе напред и затвори ъгъла, въпреки че имаше опасност да бъде прехвърлен. Топката стигна на далечната греда до Белингам, но той не успя да се възползва. Три минути след това Кейн отново щеше да преодолее Упамекано, който обаче го препъна около границата на наказателното поле. Главният рефер не отсъди нищо, а Кейн настояваше за дузпа. Повторенията показаха, че нарушение със сигурност има, но то може би беше пред наказателното поле. ВАР прегледа ситуацията и от това не последва нищо.

Англия продължи да играе по-добре в този период от срещата. В 29-ата минута отново Кейн стреля опасно от около 25 метра, но Лорис изби.

Англия не успя да се възползва от натиска си и в последните десетина минути преди почивката двубоят отново стана равностоен, но без кой знае какви възможности. 

В самото начало на второто полувреме Белингам отправи страхотен изстрел от границата на наказателното поле, но Лорис се намеси брилянтно и изби топката над напречната греда.

"Трите лъва" продължиха да играят много по-добре от съперника си в първите минути на втората част и логично това даде резултат. В 52-рата минута Чуамени спря с нарушение поредния пробив на Сака - дузпа за Англия. Хари Кейн изпълни безкомпромисно наказателния удар за 1:1. С този гол капитанът на Англия изравни Уейн Рууни на върха в класацията за най-добър голмайстор на отбора. Двамата имат по 53 попадения.

Секунди след това световните шампиони имаха шанс да си върнат преднината, след като Рабио бе изпуснат от отбраната на Англия, но Пикфорд спаси удара на халфа на Ювентус.

В 70-ата минута милиметри разделиха Магуайър от това да направи пълен обрат. Капитанът на Манчестър Юнайтед много добре засече с глава центриране от фаул, но топката "облиза" външната страна на гредата.

В 77-ата минута Франция пък имаше чудесен шанс да излезе напред. Дембеле свали с глава към Жиру, който стреля от въздуха. Пикфорд обаче показа рефлекс и спаси. Секунди след това обаче голът бе факт, след като Жиру се пребори с Магуайър и засече с глава центриране на Гризман. 

В 80-ата минута Тео Ернандес изблъска в гръб в наказателното поле Мейсън Маунт, който се появи в игра малко преди това. Главният рефер незнайно защо отново не посочи бялата точка, но след намесата на ВАР бе повикан да прегледа ситуацията и промени решението си - втора дузпа за Англия. Зад топката отново застана Хари Кейн, но този път той бе неточен, стреляйки над напречната греда.

До края Франция съхрани аванс си и изпрати "трите лъва" у дома. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация