Аржентина и Хърватия определят първия финалист на Мондиал 2022

07:31
Аржентина и Хърватия определят първия финалист на Мондиал 2022

Аржентина и Хърватия излизат в спорт за място на финала на Мондиала в Катар. Първият полуфинал от програмата на първенството е от 21:00 часа в Лусаил.


Аржентинците преследват първата си титла от 1986-а година насам, когато съперникът все още беше част от Югославия. Лионел Меси и неговите съотборници стигнаха дотук, след като спечелиха група със Саудитска Арабия, Мексико и Полша, а след това на елиминациите последователно се справиха с Австралия и Нидерландия. Вторите в света пък бяха в група с Мароко, Белгия и Канада, в която събраха 4 точки и продължиха напред, за да надвият след това с дузпи Япония и Бразилия.


В предишния кръг “гаучосите” участваха в мача с най-много жълти картони (15) в историята на световните първенства, заради което логично “дадоха жертви”. Крайните защитници Гонсало Монтиел и Маркос Акуня са наказани заради натрупани официални предупреждения. При хърватите няма проблеми със санкционирани или контузени.


Досега Аржентина и Хърватия са се срещали два пъти на мондиали - във Франция’98 и в Русия’18. В първия случай “албиселесте” надделяха с 1:0, а във втория “ватрените” прегазиха съперника си с 3:0. Отделно отборите са изиграли помежду си и две контроли - през 2006 и 2014 г,. като в тях пак си размениха по един успех.


Въпросният стадион в Лусаил се превърна в нещо като домакинска арена на южноамериканците на първенството в Катар, защото те излизат на него за четвърти път. На старта там те загубиха с 1:2 от Саудитска Арабия, но после на същото място надвиха Мексико с 2:0 и елиминираха нидерландците след дузпи на четвъртфиналите. Хърватите пък чак сега стъпват на него.


Главен съдия е италианецът Даниеле Орсато, който свири при победата на аржентинците над “ацтеките” в групите.


Победителят ще спори на финала с Франция или Мароко.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация