Франция срещу Аржентина е финалът на Мондиал 2022, приказката за Мароко приключи (видео)

00:30
Франция срещу Аржентина е финалът на Мондиал 2022, приказката за Мароко приключи (видео)

Франция се класира за втори пореден финал на Световно първенство, след като надигра Мароко с 2:0 във втория 1/2-финал на Мондиала в Катар. На стадион "Ал Байт" в Ал Кор африканците се опънаха на актуалните носители на трофея, но в крайна сметка опитът на "петлите" си каза думата и те ще спорят с Аржентина на финала в неделя.

Началото бе мечтано за французите, които откриха резултата след едва пет минути. Антоан Гризман получи добър пас от дясно от Рафаел Варан, а впоследствие топката попадна в Килиан Мбапе. Звездата на Пари Сен Жермен опита да стреля, като изстрелът му рикошира и стигна до непокрития Тео Ернандес, който с акробатично изпълнение преодоля Ясин Буну за 1:0. Възпитаниците на Уалид Реграги показаха реакция и шут на Азедин Унахи предизвика намеса на Юго Лорис. Мароканците продължиха да играят със самочувствие въпреки ранно допуснатия гол, но нова грешка в отбрана можеше да им коства второ попадение. Оливие Жиру напредна с топка в крака и стреля мощно с левия крак, но кълбото срещна страничния стълб. Отново реализатор номер 1 в историята на Франция бе близо до гол, когато получи топката от Орелиен Чуамени, но стреля встрани от вратата. В края на полувремето "атласките лъвове" бяха близо до изравнително попадение, когато задна ножица на Джавад Ел Ямик уцели гредата на Лорис.

В първите 15-20 минути след почивката африканският тим стартира напористо и настояваше с атаки от дясно, където оперираха Хаким Зиеш и Ашраф Хакими. На няколко пъти се стигна до опасни центрирания в наказателното поле на "петлите", но без резултат за Мароко. Постепенно обаче силите започнаха да напускат играчите на Реграги и това отвори пространства в отбраната на тима. След няколко слизания към половината на съперника, световните шампиони си подпечатаха билета за финала с точната интервенция на влезлия малко преди това от пейката Рандал Коло Муани. Нападателят на Айнтрахт Франкфурт бе на точното място за добавка след рикошет, получил се при опит за изстрел на Мбапе. До края мароканците имаха възможност да върнат едно попадение, но в добавеното време топката бе спряна на голлинията при оказалия се последен шанс за африканците.

Така Франция сложи край на приказката на Мароко и ще спори с Аржентина на финала в Катар. "Петлите", които спечелиха четвърти пореден полуфинал на Мондиал, ще се опитат да станат първия тим след Бразилия, който защитава световната си титла, след като Селесао го стори през 1958 и 1962 години. Мароканците напускат турнира и могат да бъдат горди от представянето си, след като излязоха от група с Белгия, Хърватия и Канада на първо място, а след това отстраниха последователно Испания и Португалия. Франция ще играе с Аржентина на Лионел Меси в неделя, 18 декември, от 17:00 часа българско време, като един от двата отбора ще стане с три световни титли. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация