Манчестър Сити ще получи най-голям дял от компенсациите, които ФИФА ще раздаде заради Мондиала

14:41
Манчестър Сити ще получи най-голям дял от компенсациите, които ФИФА ще раздаде заради Мондиала

Английският шампион Манчестър Сити ще получи най-голям дял от компенсациите, които ФИФА ще раздаде на клубовете заради това, че техни футболисти участват на Световното първенство в Катар, пише “Таймс”.

Според Програмата за подпомагане на клубовете ФИФА ще изплати общо 209 млн. долара като обезщетение към отборите по света, чиито играчи представят своята страна на Мондиал 2022. Всеки футболист ще донесе на своя клуб поне по 10 хил. долара за всеки ден, който е прекарал в турнира, както и за дните от подготвителната седмица преди старта на първенството. Така за играч, отпаднал в груповата фаза, ще бъдат изплатени по 180 хиляди долара. При 1/8-финал сумата може да нарасне до 220 хил. долара, при 1/4-финал - до 280 хил., при полуфинал - до 320 хил. и при финал - до 370 хиляди.

Клубовете ще получат въпросните пари, без значение дали футболистите са играли в мачовете, или не. Ако обаче играчът е бил в клуба за по-малко от 2 години, той обаче ще трябва да подели сумата с предишния му клуб. Така например Барселона ще вземе пари дори за бившите си играчи Лионел Меси и Антоан Гризман.

Манчестър Сити ще прибере 5,5 млн. долара по тази програма, благодарение на своите 16 играчи в Катар. На второ място е Барселона, като рекордният брой от 17 представители на клуба ще му донесе 4,1 млн. долара. “Таймс” посочва и останалите английски отбори с най-голям дял от компенсациите: 3,52 млн. долара за Манчестър Юнайтед, 3,05 млн. за Челси, 2,88 млн. за Тотнъм, 2,61 млн. за Арсенал и 1,92 млн. за Ливърпул. С най-малко обезщетения в Премиър лийг са Борнемут, Кристъл Палас и Саутхамптън, които ще получат по 360 хиляди паунда, тъй като имат само по двама играчи на Мондиала, и то участвали само в груповата фаза.

Тази инициатива започна на Мондиал 2010, когато бяха отделени 40 млн. долара. Четири години по-късно тази сума нарасна до 70 млн. долара, а за Мондиал 2018 и настоящото издание тя възлезе на 209 млн. На Световното първенство в Русия най-много пари от ФИФА получи Реал Мадрид. Сега нито един български клуб няма да получи от тези средства, тъй като на турнира в Катар няма представител от efbet Лига.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация