Моментът настъпи! Време е за големия финал!

08:00
Моментът настъпи! Време е за големия финал!

Аржентина се изправя срещу Франция във финала на Световното първенство в Катар. Срещата е от 17 часа на стадион “Лусаил”.


Отборът на Дидие Дешан се стреми към втора поредна световна титла. В Аржентина обаче, както и много други по света, искат да видят Лионел Меси на световния връх. За капитана на “гаучосите” това ще е последна възможност да стигне до липсващата му титла. Преди осем години битката за титлата завърши болезнено за него, след като аржентинците загубиха от Германия с гол на Марио Гьотце в продълженията.


Аржентина ще играе финал за шести път в историята, като има три загубени. Двете световни титли са спечелени през 1978 и 1986 г. Успеваемостта на “петлите” е далеч по-голяма. За тях това е четвърти финал след триумфите през 1998 и 2018 г. и загубата от Италия през 2006 г. Двата отбора се срещнаха и на Мондиал 98. На осминафиналите в Русия французите спечелиха с 4:3.


Тимът на Лионел Скалони започна участието си в Катар с шокираща загуба от Саудитска Арабия. Това бе последвано от победи над Мексико и Полша в групата, успех над Австралия с 2:1 на осминафиналите, драматична победа с дузпи срещу Нидерландия и убедителен успех с 3:0 на Хърватия на полуфиналите. Французите също допуснаха една загуба, но тя беше в последния мач от груповата фаза. Те отстъпиха с 0:1 на Тунис, но преди това бяха победили Австралия и Дания. След това отстраниха последователно Полша, Англия и Мароко.


За мнозина това ще е битка между двете големи звезди Лионел Меси и Килиан Мбапе, които са съотборници в Пари Сен Жермен. И двамата имат по пет гола до момента. Меси прави най-доброто си световно и е истински лидер на отбора. Той изигра един от най-силните си мачове на полуфиналите срещу Хърватия, когато се отчете с гол и блестяща асистенция. Мбапе бе опазен в последните две срещи, но продължава да има основен принос за успехите на “петлите”. С по четири гола в Катар са партньорите на двете звезди в атака Оливие Жиру, който вече е голмайстор номер 1 в историята на Франция, и Хуалиан Алварес.


Очаква се на трибуните да има преобладаващо аржентинско присъствие, което да е фактор. Феновете на “гаучосите” чакат титлата от 36 години. Публиката обаче не успя да помогне на Мароко на полуфиналите, въпреки че привържениците на африканците бяха много повече от французите.


В тима на Франция има кадрови проблеми. Тимът на Дешан се справи с отсъствието на играчи като Карим Бензема и Пол Погба, които отпаднаха от тима преди началото на Мондиала. Проблемите обаче продължиха, Люка Ернандес се контузия в първия мач, а последните дни върлува грип. Той бе причината Дайо Упамекано и Адриен Рабио да пропуснат двубоя с Мароко. На вчерашната тренировка обаче всички бяха на линия и се очаква Дешан да може да избира от всички налични играчи.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация