Меси е най-добрият играч на Мондиала в Катар

21:13
Меси е най-добрият играч на Мондиала в Катар

Суперзвездата на Аржентина Лионел Меси очаквано беше награден със “Златната топка” за Най-добър играч на Световното първенство в Катар, което беше спечелено от “Албиселесте” след победа над Франция след изпълнение на дузпи. Така той стана първият футболист в историята, който получава този приз за втори път. Първата му подобна награда е от Мондиал 2014, когато обаче загуби на финала от Германия.

Капитанът на “гаучосите” завърши Мондиал 2022 на второто място по голове със своите 7, отстъпвайки само на Килиан Мбапе, който има 8. Освен това Бълхата се отчете и с 3 асистенции. Също така Меси беше избран за Играч на мача поне 4 пъти. Това беше последният двубой на 35-годишния нападател на Световно първенство, като в петте си участия в турнира има 13 гола и 8 асистенции.

“Сребърната топка” за втория най-добър играч на Световното първенство в Катар отиде при Мбапе, който загуби финала със своята Франция въпреки хеттрика си в двубоя. Лука Модрич от бронзовия медалист Хърватия прибра “Бронзовата топка” като трети най-добър в турнира.

Тъй като Меси стана световен шампион в Катар, той прекъсна традицията от Мондиал 1998 насам, според която определян за най-добър да бъде футболист от отбор, който не триумфира на турнира. За последно бразилецът Ромарио можеше да се похвали както със световната титла, така и със "Златната топка" на Световното първенство през 1994 година.

Този приз прави Меси главен фаворит и за същинската "Златна топка" за сезон 2022/23. Както е известно, той е спечелил наградата рекордните седем пъти.

Най-добри футболисти на всяко световно първенство от 1982 година насам:

Мондиал 1982: Паоло Роси (шампион с Италия)

Мондиал 1986: Диего Марадона (шампион с Аржентина)

Мондиал 1990: Салваторе Скилачи (финалист с Италия)

Мондиал 1994: Ромарио (шампион с Бразилия)

Мондиал 1998: Роналдо (финалист с Бразилия)

Мондиал 2002: Оливер Кан (финалист с Германия)

Мондиал 2006: Зинедин Зидан (финалист с Франция)

Мондиал 2010: Диего Форлан (четвърто място с Уругвай)

Мондиал 2014: Лионел Меси (финалист с Аржентина)

Мондиал 2018: Лука Модрич (финалист с Хърватия)

Мондиал 2022: Лионел Меси (шампион с Аржентина)

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация