Изумително! Над 5 милиона аржентинци празнуват световната титла на "гаучосите"

21:22
Изумително! Над 5 милиона аржентинци празнуват световната титла на "гаучосите"

Националите на Аржентина обикалят столицата Буенос Айрес в празничен парад по случай триумфа на Световното първенство. Безброй фенове ги аплодират из града и тичат покрай открития автобус, на който са се качили Лионел Меси и неговите съотборници. 

19:20 ч. Около 5 млн. души са по улиците на аржентинската столица, твърди TyC Sports. 

18:40 ч. За около два часа движение автобусът вече натрупа едночасово закъснение от графика.

18:15 ч. Тълпите, които бяха на площада на "Обелиска", се преместват към съседните булеварди, по които ще премине кордонът. Там часът е 13:15, а температурата е 27 градуса, заради което хората биват охлаждани с вода от маркучи. 

17:15 ч. По план рейсът с героите на Аржентина трябваше да премине покрай знаменития монумент "Обелиск" на Площада на републиката, но заради множеството събрали се хора там от полицията решиха да променят маршрута по съседна улица. След това парадът ще продължи и до други места, за да се завърне по някое време обратно на базата. 

16:30 часа българско време (11:30 часа местно време): започна парадът, при който тимът дефилира из улиците на Буенос Айрес върху открит автобус. Началото на маршрута е от базата на националния отбор в близост до летището. 

Часове по-рано Лионел Меси и останалите шампиони бяха посрещнати още на летището от многолюдна тълпа в бяло-синьо. Ето как протече първата част от парада им:

13:00 ч. Повечето футболисти се прибраха да си починат на хотела в базата им, тъй като вече е 08:00 часа сутринта местно време. Лео Меси взе купата със себе си в леглото. 

10:53 ч. Халфът на Аржентина Родриго де Паул публикува своя снимка в Инстаграм, на която целува спечеления трофей, а зад него се виждат множеството събрали се фенове по улиците на Буенос Айрес. “Световната титла е вкъщи”, написа той като коментар.

10:30 ч. Любопитен и дори опасен момент имаше по време на придвижването на автобуса на аржентинците. Няколко от футболистите, включително Лионел Меси, Анхел Ди Мария, Леандро Паредес, Николас Отаменди и Родриго Де Паул, седяха на покрива на возилото, което минаваше под електропроводи на улицата в Буенос Айрес. Играчите забелязаха жиците едва в последния момент и успяха да се наведат.

09:57 ч. Предстоят няколко часа почивка за световните шампиони от Аржентина, след което започват същинските празненства по повод спечелването на Мондиала в Катар.

09:30 ч.  Автобусът със световните шампиони най-накрая пристигна в базата на Аржентинската футболна федерация. Многократно возилото спираше и се бавеше по пътя си, заобиколено от десетки хиляди ликуващи фенове на "гаучосите". 

08:40 ч. Откритият автобус с Лионел Меси и компания продължава да се придвижва към базата на АФА, съпровождан от огромен брой привърженици с фланелки на националния отбор и аржентински флагове.

08:21 ч. Така изглежда в момента центърът на Буенос Айрес, където по-късно днес аржентинските национали ще отпразнуват с феновете си спечелването на третата световна титла.

08:10 ч. Автобусът с футболистите се отправи към базата на Аржентинската футболна федерация, където новите световни шампиони ще си починат няколко часа преди същинския празник в Буенос Айрес. Хиляди фенове са задръстили улуците и автобусът се движи съвсем бавно, а играчите приемат поздравленията на множеството. 

08:01 ч. Футболистите слязоха от самолета под бурните овации на журналистите и веднага се качиха на открития автобус. Пръв на аржентинска земя стъпи капитанът Лионел Меси, придружаван от селекционера Лионел Скалони. 

07:30 ч. Самолетът кацна успешно и футболистите всеки момент ще се появят с купата. Те вече публикуваха в социалните мрежи снимки след приземяването. 

06:57 ч. Автобусът, на който ще се качат аржентинските национали, вече е на летището. Самолетът с новите световни шампиони трябва да кацне в Есейса след около 30 минути.

06:23 ч. "Ако някой е имал съмнения, вече може окончателно да ги забрави. Да, Лионел Меси е най-великият футболист в историята и едва ли ще се появи друг като него. Сега няма по-щастлив човек от Лео", цитиран е от аржентинските медии халфът Родриго де Паул. 

05:51 ч. Габриел Батистута не можа да сдържи сълзите си от радост по време на телевизионно интервю, в което коментира триумфа на "албиселесте". 

05:16 ч. Самолетът с националите на Аржентина трябва да кацне след по-малко от три часа, а обстановката около летището се нажежава. 

05:02 ч. Полетът от Рим до Буенос Айрес, с който Лионел Меси и компания ще се приберат в Аржентина, е най-следеният от потребителите в популярния сайт flightradar24. 

04:37 ч. "Чувствам се горд от това, което отборът направи за всички аржентинци. Нека си спомним и за предишните селекционери, които поставиха основните за този успех", заяви пред медиите Норберто Алонсо - световен шампион с "гаучосите" от 1978 година.

04:00 ч. Роднините на аржентинските национали вече са на летището в очакване на своите близки.

03:42 ч. Карлос Билардо - човекът, извел Аржентина до триумфа на Световното първенство през 1986 година, наблюдава в дома си интервюто на Лео Меси след спечелването на титлата в Катар. 

03:06 ч. От администрацията на щата Рио Де Жанейро поканиха Лео Меси да остави свой отпечатък в Залата на славата на митничния стадион "Маракана". 

02:50 ч. Часове преди пристигането на футболистите районът около базата на АФА в Есейса е изпълнен с хиляди фенове, които очакват Меси и компания.

02:41 ч. Кметът на Росарио Пабло Явкин потвърди, че е разработен план за сигурност, ако тримата национали от града - Лионел Меси, Анхел Ди Мария и Анхел Корея, се съгласят да отпразнуват спечелването на титлата с местните фенове. Планът вече е предоставен за одобрение на семейството на Меси. "Знаем, че след празненствата в Буенос Айрес тримата ще дойдат в Росарио. Обичаме да казваме, че сме световната столица на футбола, а вчера това беше потвърдено", заяви пред радио CNN Явкин.

02:24 ч. Аржентинските национали промениха текста на любимата си песен "Muchachos“, разказваща за страданието на страната след загубените финали на големи турнири и как всичко се е променило след триумфа на Копа Америка през 2021 година. Актуализираният текст вече включва и завоюването на световната титла. 

02:12 ч. Властите в Буенос Айрес обявиха точния маршрут, който ще измине автобусът с футболистите по обяд. Двуетажното возило е в цветовете на аржентинския флаг, а от двете му страни са изобразени ликовете на играчите. На предното стъкло са поставени стикери с емблемата на АФА и надпис "световни шампиони" и три звезди в златисто.

02:03 ч. Правителството на Аржентина обяви 20 декември за национален празник. Президентът Алберто Фернандес пък получи поздравления от държавните глави на десетки страни по повод спечелването на титлата.

01:57 ч. Сградата на АФА беше изрисувана с лика на Лионел Меси, който вдига световната титла. 

01:50 ч. Очаква се много фенове да посрещнат отбора на летището в Есейса. Играчите ще прекарат нощта в базата на федерацията, а утре ще се включат в празненствата в центъра на Буенос Айрес.

01:41 ч. По време на полета почти всички футболисти позираха с трофея от Мондиал 2022, а снимките веднага обиколиха социалните мрежи.

01:35 ч. Самолетът с новите световни шампиони е на път за Аржентина. Той излетя от Доха с известно забавяне, а след това имаше междинно кацане в Рим за зареждане на гориво.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация