Кралят на футбола Пеле, който спря войната

16:26
Кралят на футбола Пеле, който спря войната

Вчера светът загуби Краля на футбола Пеле, но историите свързани с неговото величие и огромния му принос за играта не спират и ще бъдат помнени от поколенията. Един от най-забележителните разкази свързани с бразилския символ е как присъствието му веднъж дори успява да спре война. 

Това се случва през 1969-а година, когато неговият Сантос гостува в Нигерия, където по това време се води гражданска война. Тя започва през 1967-а, когато Югоизточните провинции на страната опитват да се отделят, и завършва в началото на 1970-а. Ужасяващият конфликт отнема живота на стотици хиляди, но името на легендата успява да прекрати военните действия за 48 часа… или поне така остава случката в историята. 

Това става през януари 1969-а, когато Сантос гостува в Лагос за мач с националния тим на страната. Срещата завършва с победа на бразилския тим, а Пеле бележи и двата гола. Все пак няма сериозни исторически доказателства за тази забележителна история, но е факт, че затишие във военните действия все пак има, за да се даде възможност на голям брой хора да се насладят на спектакъла. 

“Нигерийците със сигурност се погрижиха биафранците да не нахлуят в Лагос, докато бяхме там,” пише трикратният световен шампион в своята автобиография за случката.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация