Григор Експрес премина през Ласло Джере като през малка гара и пътува към сблъсък с Джокович

10:20
Григор Експрес премина през Ласло Джере като през малка гара и пътува към сблъсък с Джокович

Григор Димитров за осми път достигна третия кръг на Аустрелиън Оупън с една от най-убедителните победи в кариерата си в “Големия шлем” - 6:3, 6:2, 6:0 над Ласло Джере за 94 минути. 

Ако не се стигне до някаква грандиозна сензация, Гришо ще играе с 9-кратния шампион Новак Джокович в следващата фаза. Това ще бъде със сигурност най-интригуващия дуел на този етап от турнира, като би трябвало да се случи в събота сутрин.

Нито веднъж Димитров не трябваше да защитава точка за пробив, а “геврекът” в третия сет беше идеалното украшение на тоталната му доминация над 68-мия в световната ранглиста сърбин. Следващото препятствие се очертава да бъде несравнимо по-сериозно, но пък и българинът играе великолепно от началото на 2023 година и надгради над силния край на миналия сезон. 

Първи сет

Още в първия си сервис-гейм Гришо трябваше да се изпарви срещу изоставане от 0-30 след удар с рамката на ракетата в аут и бекхенд в мрежата. Топ ракетата ни регистрира първия си ас, а после издържа в продължителна размяна на бекхенди и стигна до 30-30. Неотразен начален удар по диагонала в полето за равенство даде аванс на Димитров и той се възползва от него, за да затвори гейма с прекрасен форхенд по обратния диагонал - 1:0.

Джере прати форхенд в аут, а Григор с отличен бекхенд и атака към мрежата записа шестата си поредна точка, за да дръпне с 0-30. Сърбинът бе наред да тръгне напред след сервиса си и намали изоставането на 15-30, а българинът отново го матира с форхенд по обратния диагонал за брейк-бол. Той не беше материализиран заради сгрешен ретур, но после отново Димитров пое инициативата и дочака грешка на съперника за още един шанс за пробив. Ново продължително разиграване завърши с бекхенд в аут на Джере и брейкът стана факт - 2:0.

Пробивът беше затвърден с голямо търпение и доста размени от основната линия, като дори заради двойна грешка се стигна до 30-30, но все пак по-солидното представяне на Гришо му позволи да се оттегли на почивката при комфротен аванс от 3:0.

Джере проведе по най-добрия начин следващия си сервис-гейм и с три директни точки от начален удар намали изоставането на 3:1, като загатна, че вероятно ще влезе в още по-добър ритъм от основната линия. Гришо с бързи и лесно точки за нула време стигна до 40-0 и можеше да си позволи да направи двойна грешка, преди също с невърнат сервис да поведе с 4:1.

Джере отново заплаши да проведе солиден сервис-гейм, но при 30-0 устремът му бе спрян от бекхенд в мрежата. Размяна на удари по форхенд-диагонала завърши с една от редките грешки на българина, но веднага след нея той реализира чудесен уинър по правата за 40-30. Все пак, сърбинът успя да се добере до спечелване на гейма и намаляване на разликата до 4:2.

Изненадващо остър форхенд по правата на Джере му осигури лек аванс от 0-15, след което неотразен втори сервис възстанови паритета на 15-15. Още един невърнат сервис доведе до 30-15, а най-дългото разиграване в мача с 27 удара беше спечелено от топ ракетата ни с чудесна къса топка. Ас приключи гейма за 5:2.

Два мощни форхенда на Гришо му позволиха да застраши съперника при 30-30, а непредизвикана грешка от бекхенд на сърбина донесе ранен сетбол. Димитров не се възполва от него заради подсечен обратен удар в мрежата, а за съжаление следващото разиграване беше проведено отлично от топ ракетата ни, но Джере блесна с минаващ удар за авантаж. В крайна сметка 68-мият в света си взе подаването и удължи сета - 5:3.

Две бързи точки след сервис осигуриха на Гришо аванс от 30-0, след което той сбърка непредизвикано от бекхенд за 30-15. Форхенд-уинър по диагонала доведе до два сетбола и от втория опит българинът се възползва с неотразен начален удар - 6:3 за 38 минути.

Втори сет

Гришо спечели първата точка от втората част с няколко поредни отлични форхенда, но Джере с неотразен начален удар стигна до 15-15. Сантиметри в аут заради променена траектория на топката от вятъра даде аванс на сърбина, но се стигна до 30-30 след негова грешка от бекхенд. Нова неточност на Джере осигури брейк-бол, а пък двойна грешка подари нов ранен пробив - 1:0.

Сервис-форхенд-уинър беше достатъчен за 15-0, а после още две бързи точки съвсем наклониха везните в полза на българина. Джере прати топката в мрежата и допринесе за екпресно затвърждаване на брейка - 2:0. 68-мият в света наниза ас от втори сервис, а после пробва да излезе веднага на мрежата, но сбърка с деми-воле за 30-15. Добра комбинация от форхенди доведе до 40-15 и все пак сърбинът взе първия си гейм - 2:1.

Непредизвикано сбъркан форхенд на Гришо доведе до 30-15, но после прекрасен подсечен бекхенд свърши работа за 40-15. Остър ретур задържа Джере в гейма при 40-30, но агресията му в следващия момент не се отплати с точно изпълнение - 3:1.

Григор посрещаше по-назад и имаше успеавемост, но направи непредизвикана грешка от бекхенд, за да изостане с 30-15. Неотразен сервис на Джере го изведе до 40-15, само че след това и той прати топката в аут за 40-30. Форхенд в мрежата вкара гейма в дюс, а третата поредна грешка на сърбина осигури и брейк-бол. Двойна грешка довърши срива на 68-мия в света - 4:1.

Две бързи точки след сервис на Гришо му осигуриха аванс от 30-0, а после Джере най-накрая направи хубав форхенд и прекрати негативната си серия. Бекхенд в мрежата обаче направи съотношението 40-15, а Димитров сложи край на гейма с форхенд по диагонала за 5:1.

Сърбинът дръпна с 30-0, но после пресили форхенд пред празен корт за 30-15. Още една такава грешка беше достатъчна за 30-30, а вече третата му поредна неточност с предната страна на ракетата даде ранен сетбол на Гришо. Воле край мрежата помогна на Джере да стигне до дюс, но двойна грешка веднага осигури нов шанс за спечелване на сета. Красива къса топка на сърбина го задържа в сета, макар че Димитров демонстрира невероятната си скорост. Размяна на подсечени бекхенди беше спечелена от българина за трети сетбол, но с помощта на мрежата и вятъра Джере отново оцеля. Агресивен форхенд с топспин даде един от редките уинъри на сърбина, а с невърнат сервис той все пак взе подаването си за 5:2.

Ас номер 5 на Гришо даде добър старт на следващия гейм, а неотразен начаелн удар бе добро допълнение за 30-0. Втори пореден такъв направи съотношението 40-0, а Джере записа изненадващ, но и много красив бекхенд-ретур-уинър. Невърнат сервис сложи логичния край на сета - 6:2 за 36 минути.

Трети сет

Димитров почна третата част с чудесен уинър от ретур, а Джере намери мрежата за 0-30. Сърбинът имаше късмет отново с мрежата и намали на 15-30, но после направи неточност с форхенда си и трябваше да отразява два брейк-бола. Нов пресилен прав удар на сърбина направи пробива факт - 1:0.

Затвърждаването на пробива стана по-лесно с чудесните сервиси на българина и с изключение на изненадващ форхенд-уинър на Джере, той нямаше проблеми да направи резултата 2:0. Гришо пласира отличен форхенд-уинър, а съперникът му пресили с предната страна на ракетата за 15-30. Хубав лоб на Димитров му осигури два брейк-бола, а двойна грешка сложи край на гейма - 3:0.

Ас номер 7 и неотразен втори сервис допринесоха за 30-0, а осмият ас вече направи съотношението 40-0. Форхенд-уинър по правата по брилянтен начин доближи Гришо до два гейма от победата. Красотата в играта на Димитров беше на висота и в следващия гейм, като нови уинъри му дадоха троен брейк-бол. Джере намали на 15-40, но с двойна грешка трябваше да приеме действителността - 5:0.

Неотразен начален удар в подходящ момент изведе Григор до 30-0, а още един такъв бе достатъчен за троен мачбол. Ас номер 9 завърши една от най-изразителните победи на българина в "Големия шлем" - 6:3, 6:2, 6:0 за 94 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация