Григор имаше своите шансове срещу Джокович, но не успя да сътвори изненада

13:31
Григор имаше своите шансове срещу Джокович, но не успя да сътвори изненада

Българската тенис-звезда Григор Димитров приключи участието си на Откритото първенство на Австралия в третия кръг, където беше победен от Новак Джокович (Сърбия) в три сета – 7:6 (9:7), 6:3, 6:4. Това е 10-а победа в 11 мача за Джокович срещу българина, а също така и 24-а поредна за него на Аустрелиън Оупън.

Срещата продължи три часа и 7 минути, като първият и третият сет преминаха границата от един час игра. Димитров не игра никак лошо през цялото време, но някои минимални грешки и класата на противника му оказаха влияние върху развоя на срещата. Особено впечатляващо беше връщането в борбата в третия сет, който тръгна ужасяващо за Григор, но след това върна два пробива и държеше напрежението до самия край. Следващият съперник на Джокович ще бъде Алекс де Минор от Австралия.

Срещата започна много лошо за българина, който допусна пробив още в първото си подаване. В първите три гейма Григор демонстрира в много малки периоди агресия и бързина, като все пак взе от втори опит първото си подаване. Сценарият не се промени до 3:5, но след това Григор показа мощ и характер в 9-ия гейм, спасявайки три брейк-бола преди да го вземе. След това върна пробива за 5:5 и изпрати този сет в тай-брек. Всъщност първата ракета на България можеше на два пъти да стигне до пробив и 7:5, но в крайна сметка сърбинът спаси подаването.

В тайбрека Димитров успя да се върне от 1:4 и 2:5 изоставане до 5:5, след което дори поведе със 7:6. Но огромната воля и спортна злоба позволиха на сърбина да измъкне частта с 9:7 след час и 20 минути игра.

Във втория сет един пробив реши крайния му изход - при 2:4 българинът направи грешки при ударите по правата, в това число неточен бекхенд за 30:40. След това бекхенд на Джокович по диагонала оформи пробива. До край на частта никой от двамата не сбърка и така номер 4 в схемата спечели с 6:3.

Третият сет започна ужасяващо за българина, който трябваше да се връща в мача от 0:3 и два пробива. В интерес на истината, първите два гейма на частта бяха доста оспорвани и продължиха впечатляващо много, но крайният резултат беше за сърбина. След това българската тенис-звезда върна един пробив, но много бързо позволи на 9-кратния шампион от Мелбърн да вземе комфортен аванс от 4:1.

След това Димитров даде всичко от себе си за да върне за втори път пробив и успя след 29 разменени удара в разиграване и двойна грешка на сърбина. И веднага след това затвърди силната си серия с първи спечелен сервис-гейм в този сет, като направи три поредни аса и увеличи актива си по този показател на 15 към момента. След това обаче Джокович също взе подаването си, въпреки ожесточената съпротива на българина и дръпна с 5:3. Но мачът не свършваше все още, тъй като и Григор Димитров взе подаването си на 15.

След това Джокович спечели подаването си и с това и мача, но българската тенис-звезда не се предаде никак лесно. Димитров игра рисковано, но агресивно и особено при 40:15, показа сериозна класа. Тогава двамата направиха и най-дългото разиграване в мача - 31 удара, като изстрел на Джокович в краката на хасковлията решиха точката. След това при следващото българинът изпрати топката в аут по диагонала и така Джокович взе победата и отива в четвърти кръг.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация