Българска доминация в юношеския Австралия Оупън

10:14
Българска доминация в юношеския Австралия Оупън

България има трима осминафиналисти при юношите и девойките на първия за 2023 година турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия! Днес двусетови победи постигнаха Илиян Радулов при юношите и Росица Денчева при девойките. Така те се присъединиха към Адрияно Дженев на осминафиналите на Аустрелиън Оупън.

Поставеният под номер 2 в схемата при юношите Илиян Радулов победи с 6:4, 7:6(2) Тянхуей Чжан (Китай). Срещата продължи 96 минути. Така Илиян се реваншира за загубата си от този съперник на турнира в Траралгон предната седмица. В първия кръг Радулов елиминира Юта Томида от Япония с 4:6, 6:4, 6:2.

Българинът поведе с 3:0 срещу Чжан в началото на първия сет, но допусна изравняване за 3:3. При 5:4 Радулов успя да пробие и да спечели първия сет. Втората част премина без пробиви до 5:5. Тогава Чжан успя да пробие за 6:5, но Илиян показа страхотен характер и отговори с рибрейк. Така се стигна до тайбрек. В него Радулов спечели пет поредни точки от 2:2 до 7:2. На осминафиналите Илиян ще играе срещу Оливер Оякаар от Естония.

При девойките Росица Денчева записа втора двусетова победа. 15-годишната българка се наложи с 6:2, 6:2 над Татум Еванс (17 г.) от САЩ. Срещата продължи 77 минути. Eванс е №38 в световната ранглиста при девойките и №885 при жените. В първия кръг Денчева елиминира с 6:3, 7:6(5) финалистката от Уимбълдън и №10 в схемата Лука Удварди (17 г.) от Унгария.

Роси спечели пет поредни гейма в първия сет срещу Еванс от 1:2 до 6:2. Втората част се разви точно като първата. Денчева отново постигна серия от пет поредни гейма от 1:2 до 6:2.

На осминафиналите българката ще играе срещу поставената под №7 и фаворит за спечелване на титлата Мира Андреева от Русия. Предната седмица Денчева отстъпи на четвъртфиналите на станалата шампионка на турнира в Траралгон - Андреева. Рускинята е №292 в световната ранглиста за жени и има четири спечелени титли от женски турнири.

Вчера Адрияно Дженев също се класира за осминафиналите на Australian Open. Дженев елиминира Зоран Лудоски от Сърбия със 7:5, 7:6(6). За място на четвъртфиналите Адрияно ще играе срещу №3 в схемата Алексадър Блок от Белгия.

Сериозна подкрепа за родните таланти по време на мачовете и подготовката оказват Димитър Кузманов - национал на България за Купа „Дейвис" и Дора Рангелова – капитан на България за Били Джийн Кинг къп.

Подкрепа за българчетата има и от австралийската тенис легенда Пол Макнами и съпругата му Ели. През последните години Макнами е консултант към спортния отдел на българската федерация по тенис. На срещите присъства и Светлозар Панов – посланик на България в Австралия и съпругата му Мариана.

Треньор на родните таланти от страна на БФТ в Австралия е Пресиян Коев.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация