Арина Сабаленка е новата шампионка на Аустрелиън Оупън

15:35
Арина Сабаленка е новата шампионка на Аустрелиън Оупън

Арина Сабаленка от Беларус спечели първа титла от Големия шлем в кариерата си, след като победи Елена Рибакина от Казахстан с 4-6, 6-3, 6-4 във финала на Аустрелиън Оупън. Сабаленка загуби първия сет срещу шампионката на Уимбълдън, но след това вдигна оборотите и стигна до обрат, за да грабне трофея.

23-годишната Рибакина бе по-уверена на старта на двубоя и поведе с пробив и 4-2, но Сабаленка изравни до 4-4. Рибакина отговори подобаващо и взе следващите два гейма, за да затвори първия сет. Опряна до стената, Сабаленка заигра още по-агресивно и прецизно, за да постигне единствения пробив във втората част и да я спечели с 6-3. Решаващият трети сет вървеше на сервис до 3-3, когато Сабаленка нанесе решаващия удар, за да пробие. Когато сервираше за титлата при 5-4, беларуската пропусна три мачбола, но в крайна сметка успя да затвори мача след близо два часа и половина игра.

Статистиката показа превъзходството на Сабаленка, която не загуби подаването си нито веднъж във втория и третия сет. Тя записа цели 51 печеливши удара срещу 28 непредизвикани грешки, докато балансът на Рибакина бе 31/25. Новата шампионка в Австралия заби 17 аса и вкара 65 процента първи сервис, което бе от ключово значение.

С този успех 24-годишната Сабаленка ще се изкачи до второто място в световната ранглиста от понеделник, докато Рибакина ще влезе в топ 10 на света за първи път в кариерата си.

"Поздравявам Елена за невероятни две седмици, надявам се да имаме още много битки във финали от Големия шлем", обяви новата шампионка относно своята съперничка Елена във финала. "Благодаря на организаторите и всички, които правят този турнир възможен. Благодаря и на публиката за тази невероятна атмосфера. Благодаря и на моя екип, най-лудият отбор в Тура. Работихме много здраво и вие заслужавате този трофей. Този трофей е повече за вас, отколкото за мен, обичам ви", допълни тенисистката от Беларус.

"Поздравявам Арина за титлата и страхотното начало на сезона. Знам колко здраво работиш, поздравявам и отбора ти, надявам се да имаме още много битки в бъдеще", каза Рибакина на церемонията по награждаване.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация