Ники Михайлов: Никога не съм се задоволявал просто да живуркам

11:11
Ники Михайлов: Никога не съм се задоволявал просто да живуркам

Опитният вратар на Левски Николай Михайлов говори пред камерата на Sportal.bg и Валери Божинов в Дубай. 34-годишният страж, който загуби титулярното си място на “Герена” преди няколко месеца, заяви, че се намира в най-добрата си физическа форма от години и е силно амбициран през пролетта отново да бъде страж №1 на “сините”. Той коментира, че е загубили много време от кариерата си, че е направил доста неточни решения, но не се е отказал от големия футбол. Вратарят смята, че 26-кратнит шампиони имат потенциал да стигнат до евротурнирите и трябва да го постигнат, тъй като той и съотборниците му с резултатите си от есента са длъжници на феновете, които спасиха клуба в най-тежкия му период.

"Чувствам се добре. Вече сме към края на подготовката, в първите дни натиснахме физически. За съжаление имахме две-три контузии. но се надявам футболистите да се оправят по-бързо. Имаме още време до първия мач за шампионат. Да се надяваме, че ще успеем да зарадваме привържениците ни. Относно титулярното място, мисля, че се конкурираме ползотворно с Пламен. И двамата направихме добра подготовка. Вече старши треньорът ще преценява кой да играе. Сезонът не завърши добре за мен, получих една контузия в коляното. Работих доста и през почивката, за да мога да започна наравно с останалите. В такава форма не съм бил в последните пет-шест години. Каквото зависи от мен, съм го направил. Надявам се всички да помагаме за добрите игри на Левски до края на сезона. Започнахме добре, но след това загубихме доста точки. Трябва да направим всичко възможно, за да вземем квота за Европа. Длъжници сме на нашите фенове, трябва да направим серия победи, за да се реваншираме. Трябва да излезем заедно от това положение. Ние сами се докарахме дотук и сами трябва да излезем", категоричен е вратарят.

"Аз никога не съм се задоволявал просто да живуркам. Да, имаше моменти в последните години, когато не бях ментално настроен по най-добрия начин и съм си взел поуки от това нещо. Моите амбиции винаги са големи. Аз съм на 34 години, не съм на 40, така че имам още няколко години на добро европейско ниво. Мисля, че вдигнах физически нивото си през този месец, за да бъда готов и за Левски, и за националния отбор. Ники Михайлов не се е отказал от големия футбол - точно обратното, амбициран съм да помагам и да продължавам напред. Истината е, че с годините си правиш равносметка. Аз съм най-големият критик към себе си. Изгубих доста време в превода, както се казва. Не ми остават много години, за да правя повече компромиси с формата. Във футбола не винаги върви по мед и масло. Всяко нещо си има своите причини, но вече е минало. В България доста хора гледат да си долу, негативизмът е огромен, но това, което не ни убива ни прави по-силни. Съжалявам най-вече, че не съм бил професионалист в дадени периоди и поради тази причина загубих някакво време. Имаше възможност и за трансфер в определени моменти, но условията и държавите не бяха това, което аз исках, така че никога не се знае", съжалява Михайлов, който е трето поколение вратар на "сините" след дядо му Бисер Михайлов и баща му Борислав Михайлов.

"Аз имах и надявам се да имам още добри периоди. До едни 15 минути в края на лятото преди това имах едни прекрасни девет месеца при Станимир Стоилов. Счупих рекорда на семейството ми по сухи мрежи, спасих няколко дузпи, бях играч на мача няколко пъти. Имахме уникален рейд. Имахме три уникални мача в Европа и се стигна до тези злополучни 15 минути срещу Хамрун. Болката и разочарованието бяха големи, но кой не греши. Трябва да продължиш да се бориш. Имаше след това катаклизми - изгубих титулярното си място, но сега продължавам да се боря. Много по-големи вратари са правили по-големи грешки в много по-важни мачове. Учиш от грешката и продължаваш напред".

Михайлов не се вижда да пази още дълги години, като идола му Джануиджи Буфон и колегата му Георги Петков, но е горд с постигнатото зад граница.

"Не се виждам да съм като Георги Петков да играя до 45 години. Аз много го уважавам, играли сме заедно, легенда на българския футбол. Един от най-запомнящите се вратари за последните 100 години. За съжаление не успя да направи кариера в чужбина освен един престой в Кипър. В Европа обаче залагат на все по-млади футболисти, има естествено и много опитни на високо ниво, като Джиджи Буфон например. Пожелавам си само да бъда здрав, докато виждам, че мога да помогна, ще го правя. Ние се бъзикаме с младите вратари в отбора, че сме играли примерно 20 игри най-различни и аз в 19 побеждавам. Така че имам какво да дам още един вид. Аз винаги им помагам с каквото мога. Амбицията ми е наистина сериозна, защото не искам, когато ми завърши кариерата да съжалявам, когато се върна назад. Имаше достатъчно неточни решения досега, но аз гледам напред и съм доволен от това, което постигнах в Европа. Кой от нашите футболисти е играл в Шампионска лига, Лига Европа, ставал е шампион на други държави, имал е индивидуални отличия? Много неща се забравят, но аз мога да бъда горд само от това, което съм постигнал в чужбина", сподели футболист №1 на България за 2011 година.

"Всичко във футбола е до определени ситуации. Понякога нещата се обръщат много бързо. В последните пет години в Левски бяха нестабилни времена, смениха се 4-5 собственици. Имаше едни шест месеца или година нормални, после всичко беше с краката нагоре. Сега с идването на Станимир Стоилов нещата се стабилизираха. Има силен и стабилен Левски, което нямаше как да стане без помощта на феновете. Ако се развиват нещата добре и мога да пазя още няколко години за Левски, мога да бия определени рекорди. Естествено, ако стане, ще се чувствам горд от постижението, но никога не ми е фиксидея", заяви Михайлов, който има 86 мача със синята фланелка.

Нови собственици и на "Герена" и основната цел класиране в Европа

"Нямам информация за нови собственици. Тези въпроси са към ръководството. Към нас всичко е коректно за момента. Ако се случи и тези хора "Юнайтед груп" да влязат в отбора, окей, за мен е важно Левски да бъде добре. Мисля, че имаме достатъчно потенциал да стигнем Европа. Няма да е лесно, защото всички отбори срещу Левски играят на 150%. Виждаш даден клуб играе с друг и темпото е баба бута количка, и следващия уикенд срещу Левски гледаш същите момчета хвърчат, но това е нормално и трябва да ни амбицира нас. Трябва да направим рейд от победи, за да наваксаме точките, но докато има шанс, ще се борим. Левски винаги се бори за нещо. Дано стигнем до Европа, за да имаме едни хубави мачове през летния период. Неприятно е, че отпаднахме за Купата. Изиграхме два равностойни мачове за няколко дни с Лудогорец. Ние паднахме в мача с Купата и това беше с горчив привкус. В някои дребни фази не ни се получаваха нещата, но трябва да се подобрят през пролетта".

Мечтата класиране на ЕВРО 2024

"С пристигането на Младен Кръстаич се видя промяна в националния отбор. Желанието на всички българи е да се класираме на голям форум, но групата е тежка, има два изявени фаворита. Трябва доза късмет и шанс, който трябва все някъде да ни покрие и нас. Доста време стана от класиране на голям форум, но има и доста по-мощни държави с повече играчи на европейско ниво, които не успяват да се класират. Сигурен съм, че всички ще направят всичко възможно да се класираме".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация