Росен Барчовски: Като се чуе ЦСКА, настръхват

14:15
Росен Барчовски: Като се чуе ЦСКА, настръхват

Още от началото на сезона около ЦСКА изобщо не е скучно. Постоянните трансферни маневри са една от най-обсъжданите теми, а за да ни каже как се вписват новите попълнения в състава на "армейците", се обърнахме към старши-треньора на тима Росен Барчовски. Пред камерата на Sportal.bg и Sportal TV той разкри и какво е състоянието на контузените играчи - Андрей Иванов и Венцислав Петков и кога ще се завърнат в игра. Не пропуснахме да коментира и предстоящия сблъсък от 21-ия кръг на НБЛ срещу Черно море Тича. 

- Преди няколко дни Ви попитах за новото попълнение на ЦСКА, но тогава не коментирахте темата. Сега може ли да ни кажете малко повече за него и как се стигна до този трансфер? 

- Не можех да коментирам тогава. Чакахме да пристигне разрешителното, защото стават грешки, въпреки че бях убеден, че няма какво да се случи. По принцип планирахме към този момент на годината да търсим още един висок човек. Дефакто ние сме с трима – Зейн Ноулс, Андрей Иванов и Алекс Симеонов донякъде, като той по-скоро е крило. Бях напълно наясно, че няма да изкараме така сезона, особено през март и април програмата е много сгъстена. През март има Купа и след това плейофи. Така че това ми беше в главата. Изборът бях започнал да го правя преди тази злощастна контузия на Андрей. Когато стана тя, вече нямах никакви колебания. Няма толкова много опции в този момент на годината, но все пак има свободни играчи. Такъв профил исках – опитен играч, по-скоро тук от региона и Драган е точно този тип. Сърбин, а те са научени много добре. Познава този регион, играл е в Македония, в Румъния, в Сърбия, разбира се и в други страни. Има много опит и може да играе на две позиции. Не се поколебах, той пък беше решил предварително да си разтрогва договора с румънския клуб, имаха някакви проблеми там с ръководството. Нещата станаха много бързо.

- Виждаме обаче Райли Оуенс все още в залата. Какво е положението с него? 

- Разтрогнахме договора с уговорката да остане тук. Търсят му отбор, може да е в България, може да е някъде навън. Тренира с нас, за да поддържа форма. Той е чудесно момче, много позитивно. Да Ви кажа честно, ако беше българин, нямаше шанс да го освободя. Единствената причина е, че щяхме да станем с петима чужденци, а имам достатъчно млади българи на тази позиция и той щеше да стои и да си губи времето. Казах го вече веднъж – беше взаимен интерес.

- Другото ви ново попълнение Таменанг Чо изигра два мача, вече направи и повече тренировки. Как виждате неговото присъствие в ЦСКА, вписва ли се в отбора? 

- Изигра два много добри мача. Не се случва често в началото новобранци, които за първи път излизат от Щатите и за първи път играят професионален баскетбол, да започват добре. Той има баскетболно IQ високо, много високо, което го знаех – и от това, което съм наблюдавал, и от разговора с треньора му, адаптира се добре. Разбира се, водих разговор с него и му казах, че тези два добри мача не бива да го задоволяват в никакъв случай. Той ми обеща, че знае. Умен е, да видим...

- До каква степен е готов Брандън Йънг, вероятно може много повече от това, което показва в момента? 

- Той със сигурност не е на 100%. Четири месеца са страшно много. Понатежал е, излязъл е от игрова форма, а сега вече е и уморен. Игра повече отколкото трябваше, особено в последните два мача нямах друго решение. Направиха фаулове Мартин Сотиров и Виктор Гергов. Ще му трябва време. Желанието му е огромно. Рядко съм виждал човек, който толкова много да иска да побеждава и на тренировки, и на мачове. Това е по-доброто. Има си и негативи, защото понякога избухва и е нервен, но предпочитам да работя с хора, които имат повече желание и енергия от марди.

- За съжаление, от началото на сезона контузиите са неизменна част от ЦСКА. Какво е състоянието на Андрей Иванов? 

- На 23 февруари маха шината. Сега си е в Ямбол, за да може да му помагат родителите. Маха шината, хвърля патериците и започваме възстановяване тук. Той самият иска да започне едва ли не за една седмица, няма да стане. Оптимистично – още към 20-ина дни. Смятам, че към средата на март вече ще може да започне да тренира, може би в края на март да започне и да играе.

- Това означава ли, че ще бъде на линия за Купата на България? 

- Може да е в състава. Дали ще е готов да играе, не мога да кажа.

- Малко по-притеснително изглежда състоянието на Венцислав Петков. Според информацията на нашата медия при него дори може да се наложи операция. Каква е ситуацията там? 

- Засега не. Ще трябва да мине още малко време, някъде около две седмици и тогава да преценим. Ако е отшумяло всичко, защото сега за момента върви добре, тогава започваме работа и тренировки. Ако пак започнат нещата, ще трябва да се отиде на операция.

- Сега ви предстои мач с Черно море Тича, тежко гостуване. Какви са Вашите очаквания? 

- Очаквам пълна ентусиазирана зала с два пъти повече желание отколкото срещу другите отбори, защото винаги е така срещу ЦСКА. Като се чуе ЦСКА, настръхват. Това е край време, откакто аз съм играл. И аз съм голям дразнител (смее се). И отборът на Варна ще бъде с огромно желание. Те играят много агресивно, много бързо, чака ни много сериозна битка. Имам в главата си някакъв план и някакво предвиждане, но нека да се видим на терена какво става.

- Те имат един изключително постоянен играч в лицето на Аверил Ъгба, ще успеете ли да го спрете? 

- В първия мач тук ни вкара 4 тройки. До този момент не мисля, че беше вкарал общо за всички мачове толкова. Игра с огромно желание. Труден ще е, но сега вече имаме повечко хора, с които да го спрем. Пък и той ще трябва да пази, и той ще трябва да ни спира нас.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация