Жасмин Флури поднесе поредна изненада в Куршевел и Мерибел

13:46
Жасмин Флури поднесе поредна изненада в Куршевел и Мерибел

Жасмин Флури поднесе третата сериозна изненада на световното първенство по ски алпийски дисциплини в Куршевел и Мерибел, след като триумфира в женското спускане. За швейцарката това е първа победа в тази дисциплина на най-високо ниво, а до момента тя имаше само един подиум в нея – 2-ро място от Гармиш-Партенкирхен (Германия) миналия януари.

Това е третата поредна изненада на шампионата на планетата във френските Алпи, след двете такива в супергигантските слаломи за жени и мъже, където титлите бяха спечелени съответно то Марта Басино (Италия) при дамите и Джеймс Крауфорд (Канада) при мъжете.

Флури направи едно много солидно спускане по „Рок дьо Фер“, в което не бе най-бърза в нито един от петте сектора, но все пак успя да бъде достатъчно бърза във всеки един от тях, за да спечели златото. На само 0.04 секунди зад нея финишира австрийката Нина Ортлийб, която бе най-бърза в първите два сектора, в които отвори аванс от 0.18, но загуби цели 0.22 в третия, което се оказа фатално за нейните шансове да спечели.

Бронзовият медал остана за шампионката от Кортина д'Ампецо 2021 Корин Зутер (Швейцария), която бе с 0.12 по-бавна от своята съотборничка Флури. Подобно на Ортлийб Зутер също регистрира своята най-голяма загуба от Флури в третия сектор на пистата, в който тя бе с 0.13 по-бавна от новата световна шампионка.

В подножието на подиума завършиха двете австрийки Корнелия Хютер и Мириям Пухнер, които споделиха четвъртото място, с изоставане от 0.37 секунди. Шестото място бе за двукратната световна шампионка в дисциплината от Санкт Мориц 2017 и Оре 2019 Илка Щухец (Словения), която изостана с 0.42 от Флури.

Голямата фаворитка за златния медал София Годжа (Италия) бе дисквалифицирана, тъй като пропусна врата малко преди финала. Италианката така или иначе направи едно посредствено и изпълнено с грешки спускане, в което бе с 0.47 по-бавна от шампионката.

Програмата на световното първенство в Куршевел и Мерибел продължава утре с мъжкото спускане, с което ще бъде сложен край на скоростните стартора на шампионата на планетата във френските Алпи.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация