Кингсли Коман даде отлична преднина за Байерн в двубоя с ПСЖ

23:58
Кингсли Коман даде отлична преднина за Байерн в двубоя с ПСЖ

Байерн Мюнхен спечели с 1:0 срещу Пари Сен Жермен на "Парк де Пренс" в първи мач от 1/8-финалите в Шампионската лига. Гола вкара Кингсли Коман в 53-ата минута. Френският национал отново се разписа срещу бившия си клуб, както го стори и на финала в турнира през 2020 година, донесъл шестата европейска клубна титла на мюнхенския гранд. 

Байерн изигра силно първо полувреме, в което обаче не успя да стигне до гол. През втората част съставът на Юлиан Нагелсман продължи да доминира и заслужено поведе след центриране на резервата Алфонсо Дейвис и точен изстрел на Коман. Влизането на Килиан Мбапе доведе до импулс в действията на ПСЖ и в последния четвърт час домакините създадоха няколко чисти положения, но нито едно от тях не се превърна в попадение. Малко преди края Бенжамен Павар получи червен картон и остави Байерн с 10 човека, но това не се оказа фатално за баварците.

Голямата въпросителна около ПСЖ беше свързана със здравословното състояние на звездите Лионел Меси, Килиан Мбапе и Марко Верати. Допреди няколко дни се очакваше и тримата да пропуснат двубоя, но вчера те тренираха наравно със съотборниците си и стана ясно, че Кристоф Галтие ще може да разчита на тях. В крайна сметка Меси и Верати бяха титулярите, а Мбапе остана на пейката. Неймар също започна от първата минута, а в средата на терена изненадата беше появата на 16-годишния Уорън Заир-Емери. Халфът, който скоро ще навърши 17 години, стана най-младият футболист, участвал в елиминациите на ШЛ. Защитното каре на домакините включваше Ашраф Хакими, Маркиньос, Серхио Рамос и Нуно Мендеш, а под рамката беше Джанлуиджи Донарума.

Байерн пристигна във френската столица без трайно контузените Мануел Нойер, Садио Мане и Люка Ернандес. На вратата застана Ян Зомер, тримата в защита бяха Бенжамен Павар, Дайо Упамекано и Матайс де Лихт, а Льорой Сане и Жоао Кансело действаха по фланговете. Двойка вътрешни халфове бяха Йошуа Кимих и Леон Горетцка. Атаката водеше Ерик Максим Чупо-Мотинг, подпомаган от Джамал Мусиала и автора на победния гол от финала през 2020-а Кингсли Коман. На резервната скамейка останаха Серж Гнабри, Томас Мюлер и Алфонсо Дейвис.

Байерн загатна за намеренията си с опасен удар на Чупо-Мотинг още в 30-ата секунда. Камерунският нападател не беше далеч от това да огорчи бившия си тим, но Донарума изби в корнер. Баварците контролираха топката, а ПСЖ се ориентира към контраатаки. При една от тях Неймар и Меси комбинираха на скорост, но аржентинецът беше блокиран в наказатленото поле и не можа да отправи изстрел. В първия четвърт час Кансело почти не излизаше от половината на домакините, но няколко негови центрирания се оказаха неточни. 

В 20-ата минута Неймар опита индивидуален пробив, но беше спрян от Павар. Бразилецът рядко играеше с топката заради високата преса на Байерн, принуждаваща футболистите на ПСЖ да стоят близо до вратата си. Коман получи възможност да шутира от воле след меко подаване на Кимих, но не затрудни Донарума. В 26-ата минута Майкъл Оливър показа жълт картон на Павар, който повали Неймар на централната линия. Секунди по-късно Рамос протегна крак в последния възможен момент и попречи на Мусиала да стреля от опасна позиция.

В 29-ата минута Кимих изпълни пряк свободен удар, но топката срещна стената. Натискът на Байерн се усилваше и Чупо-Мотинг стреля с глава в аут. Коман беше много по-активен от Сане и в 34-ата минута отправи изстрел от ъгъла на наказателното поле, но не уцели вратата. Към края на полувремето баварците започнаха по-често да търсят с дълги подавания Чупо-Мотинг, но Серхио Рамос внимаваше и винаги печелеше борбата за първа топка. 

В 43-ата минута Кимих стреля силно от границата на пеналта, но Донарума направи отлично спасяване. Първият удар на ПСЖ дойде чак в добавеното време на първата част, когато Меси си спечели нарушение и сам го изпълни, но не успя да прехвърли стената. Байерн имаше предимство във всички показатели, но стигна до гол, а домакините сякаш чакаха влизането на Мбапе след почивката. 

С началото на второто полувреме в игра за Байерн се появи Алфонсо Дейвис на мястото на Кансело, а насатвникът на ПСЖ Кристоф Галтие реши да замени Ашраф Хакими с Преснел Кимпембе. В 49-ата минута именно Кимпембе допусна груба грешка, но Чупо-Мотинг се засуети с топката и опасността отмина. В 53-ата минута Алфонсо Дейвис получи пространство по левия фланг и намери с перфектно центриране Коман, който от въздуха прати топката в мрежата и даде преднина на Байерн. 

Скоро след гола в игра за ПСЖ влязоха Мбапе и Фабиан Руис, които замениха Карлос Солер и младока Заир-Емери. В 62-ата минута Коман центрира към Чупо-Мотинг, който този път беше заел по-добра позиция от Рамос и шутира, но право в ръцете на Донарума. Малко по-късно Мусиала подаде на Чупо-Мотинг, който уцели гредата. Байерн продължаваше да контролира случващото се на терена, а домакините все повече се изнервяха.

Меси и Неймар бяха почти незабележими през второто полувреме, а и до Мбапе не достигаха удобни топки. Чак в 73-ата минута французинът се измъкна от отбраната на Байерн, но Зомер спаси удара му. Топката попадна в Неймар, но и неговият изстрел беше отразен, а добавката на Мбапе от засада доведе до това попадението му да бъде отменено. Четвърт час преди края Витиня замени Данило, а за Байерн влязоха Томас Мюлер и Серж Гнабри вместо Коман и Чупо-Мотинг. 

Парижани се активизираха след смените и направиха няколко добри атаки, но и контрите на Байерн бяха опасни. В 82-ата минута Мусиала напредна и подаде на Мюлер, но той шутира високо в аут. Веднага след това Нуно Мендеш показа скорост по левия фланг и центрира към Мбапе, а Де Лихт прати топката в собствената си врата. Голът обаче беше отменен заради засада на Мендеш. Португалецът продължи да тормози защитата на гостите и в 85-ата минута подаде перфектно на Меси, но неговият удар се отклони от Павар и топката излезе в корнер. 

Байерн се огъваше и Зомер трябваше да парира силен удар на резервата Витиня. Германците лесно губеха топката по всички краища на терена и не успяваха да се върнат достатъчно бързо. В първата минута от добавеното време Меси надбяга Павар, който го фаулира. Това означаваше втори жълт картон за французина и Байерн доигра мача с човек по-малко. Баварците обаче действаха разумно до края и си тръгнаха доволни от френската столица. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация