Барчовски: Мачът с Румъния е изключително важен

16:38
Барчовски: Мачът с Румъния е изключително важен

"Мачът с Румъния е изключително важен и психологията в тази среща не е на наша страна, защото те са добър отбор, почти от нашата черга, независимо че ние в класирането стоим по-добре. Докато при нас мачът е задължителен, при тях не е, те са домакини, така че ще е много трудно". Това заяви селекционерът на българския национален отбор по баскетбол Росен Барчовски преди важните квалификации за Евробаскет 2025 срещу Румъния и Португалия в края на месеца.

България трябва да запише две победи, ако иска със сигурност да спечели своята група и да се класира за следващата фаза на пресявките. "Знам какво ще им кажа (на играчите), то няма да е нещо ново. То ще бъде свързано с важността от двата мача, със задължителните победи, защото отиването на допълнителна квалификация лятото е тото. Осем отбора за едно място. Да, повечето от тях са по-слаби от нас, вероятно и там ще се класираме, но е много трудно предвид на това, че отборът трябва да се събира юли месец на лагер, когато трябва да почиват, а ние да играем такава квалификация. Трябва обаче да се намери баланса, защото не може да се вкара кой знае какво напрежение, спортът ни е много психологически. Мисля, че имам опит да се намери точно средата между мотивацията и това да не се вкара много голямо напрежение. Не е лесно, поради това и в състава има доста опитни играчи, много държах да бъдат, не е мястото точно в тези два мача да подмладяваме отбора", коментира Барчовски в Пресклуб България днес.

Треньорът на "лъвовете" изрази недоволството си от малкото време, което получава за работа с националите, поради програмирането от страна на ФИБА. "Нещата стигнаха дотам, че буквално имаме по 2-3 дена подготовка, някои играчи дори по един. Преди даже в тези прозорци имаше по седмица, някой път по десет дена, където един треньор може да си свърши работата и да се изиграят 1-2 контролни срещи. Сега е страхотно претупване. Каквото е за нас, такова е за всички", каза Барчовски.

България гостува на Румъния на 23 февруари и приема Португалия на 26 февруари, от 18:00 часа, в „Арена Ботевград“.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация