Головата немощ на Челси се пренесе и в Шампионската лига

00:07
Головата немощ на Челси се пренесе и в Шампионската лига

Борусия Дортмунд победи Челси с 1:0 в първи мач от 1/8-финалите на Шампионската лига. Карим Адейеми донесе успеха на "жълто-черните" в 63-ата минута след брилянтен индивидуален пробив. Съперниците направиха интерсен двубой, с много положения и пред двете врати, но домакините се оказаха по-хитри и си осигуриха крехък аванс преди реванша на "Стамфорд Бридж".

Въпреки негативната си статистика срещу отбори от Англия, Борусия демонстрира, че не се притеснява от противника. "Жълто-черните" вече са в серия от 7 поредни победи във всички турнири след паузата за Мондиал 2022. Германският тим беше по-добър преди почивката, а Челси създадде доста положения след попадението на Адейеми, но така и не успя да стигне поне до равенство и напрежението върху мениджъра Греъм Потър със сигурност ще се увеличи.

Домакините бяха без младия си нападател Юсуфа Мукоко, който е контузен. Атаката поведе Себастиан Алер, а по двата фланга действаха Карим Адейеми и Юлиан Брант. Салих Йозджан, Джуд Белингам и Емре Джан бяха тримата в средата на терена, а бранителите пред вратаря Грегор Кобел бяха Мариус Волф, Никлас Зюле, Нико Шлотербек и Рафаел Герейро. Сред резервите останаха Марко Ройс и Матс Хумелс.

Кадровите проблеми в Челси са повече и Греъм Потър отново използва от първата минута голяма част от привлечените през януари футболисти. Жоао Феликс започна зад изнесения в предни позиции Кай Хавертц, а по крилата се разчиташе на Михайло Мудрик и Хаким Зиеш. Рубен Лофтъс-Чийк беше предпочетен пред Матео Ковачич като партньор на Енцо Фернандес в центъра, а защитното каре пред Кепа Арисабалага оформиха Рийс Джеймс, Тиаго Силва, Калиду Кулибали и Бен Чилуел.

Преди първия съдийски сигнал имаше минута мълчание в памет на жертвите на тежките земетресения в Турция и Сирия. Феновете на Борусия отново създадоха впечатляваща атмосфера по трубуните на "Сигнал Идуна Парк", а техните любимци започнаха със самочувствие. Още във 2-ата минута обаче Челси организира опасна контра и Жоао Фелиск подаде на спринтиращия Мудрик. Украинецът се готвеше да стреля, когато Шлотербек го спря с великолепен шпагат. 

И двата отбора се стремяха да играят на висока скорост, което доведе и до доста грешки при пасовете. В 12-ата минута Емре Джан стреля фалцово от границата на наказателното поле, но топката се отби от Зиеш и излезе в корнер. Малко по-късно Тиаго Силва получи жълт картон, след като отклони топката с ръка и я прати в мрежата на Борусия. Преди това с официално предупреждение се сдоби и Рийс Джеймс. Домакините постепенно взеха инициативата и все повече притискаха съперника в неговата половина, но липсваха точните удари към вратата на Арисабалага. 

В 27-ата минута Брант хитро намери Алер в наказателното поле, но неговият изстрел от малък ъгъл излезе в аут. Жоао Феликс направи сериозен пропуск след поредната бърза контра на Челси. Португалецът размени пасове с Хаким Зиеш, след което шутира над напречната греда. Домакините отговориха с идентично изпълнение на Адейеми. Всяка атака на Борусия преминаваше през Брант, който често успяваше да надбяга противниците си и да намира свои съотборници на добри позиции.

В 38-ата минута Хавертц подаде на Феликс, той преодоля Волф и стреля много силно, но топката срещна гредата. Челси определено доминираше в края на полувремето, но можеше да получи гол в 42-ата минута. Тогава Брант за пореден път показа техника и намери непокрития Волф, но неговият удар не попадна в очертанията на вратата. До почивката двата отбора отправиха общо 16 изстрела, но нито един от тях не беше точен. 

В началото на втората част двубоят се развиваше равностойно. Жоао Феликс създаваше най-много проблеми на домакините с постоянните си пробиви. В 53-ата минута Рийс Джеймс си спечели фал на границата на наказателното поле, а Емре Джан получи жълт картон. Джеймс изпълни свободния удар и завъртя технично топката, но Кобел изби. В 57-ата минута Брант шутира по тревата, но Кепа внимаваше и направи първата си важна намеса в мача. В ответната атака удар на Енцо Фернандес не затрудни Кобел.

В 62-ата минута продъжителна атака на Челси завърши с нов удар на Джейм, но Грегор Кобел и този път демонстрира завиден рефлекс и спаси. След изпълнението на корнера се стигна до кратко разбъркване в наказателното поле, но Рафа Герейро изчисти. Пръв до топката стигна Адейеми, който тръгна зад централната линия, надбяга Енцо Фернандес, финтира Арисабалага и технично насочи топката в опразнената мрежа - 1:0. 

Малко след гола Антони Модест замени Алер в състава на Борусия, а за Челси в игра се появиха Мейсън Маунт и Марк Кукурея на местата на Чилуел и Мудрик. В 78-ата минута Кулибали се оказа непокрит в наказателното си поле и стреля мощно, но Кобел се намеси. От ръцете на вратаря топката щеше да влезе във вратата, но Емре Джан се хвърли и в последния момент изчисти пред самата голлиния. Борусия контраатакуваше опасно и в няколко ситуации пропусна да вкара втори гол. 

В 83-ата минута Кобел парира удар на Феликс. Натискът на Челси се усливаше, а футболистите на Борусия все по-често прибягваха до нарушения. В самия край на редовното време се стигна и до напрежение между играчи на двата тима, но реферът Хесус Хил Мансано успокои страстите. Последната възможност за Челси се откри пред Енцо Фернандес, но Кобел отново беше безпогрешен и с хубаво спасяване запази преднината на Борусия. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация