Неукротим Григор пречупи Де Минор и е на полуфинал в Ротердам

16:49
Неукротим Григор пречупи Де Минор и е на полуфинал в Ротердам

Григор Димитров се класира за трети път в кариерата си на полуфиналите на турнира от категория АТР 500 в Ротердам след близо тричасов оспорван дуел с Алекс де Минор - 6:3, 3:6, 7:6(6) за 158 минути.

Топ тенисистът ни спечели убедително само за 35 минути първия сет, благодарение на един пробив, но допусна необясним срив в началото на следващата част, където дори изостана с 0:5. Този резултат обаче не отразяваше напълно съотношението на силите към момента, защото Димитров имаше три пропуснати шанса за пробив, преди все пак да направи съотношението по-почетно - 3:6.

Качеството на играта се повиши значително във втората част на третия решителен сет, където всъщност Гришо заличи пасив от брейк и провокира впоследствие тайбрек. Там пък той изостана рано-рано с 0-3, а след това направи и двойна грешка, като съперникът му получи два мачбола, единият от които на негов сервис.

Григор отрази и двата, а се възползва от първия си шанс с фантастичен минаващ удар след красиво разиграване в близост до мрежата - едно от многото качествени размени в двубоя.

Първи сет

Гришо започна отлично с форхенд по правата веднага след началния удар, след което завърши със смач - 15-0. Аут на Де Минор увеличи аванса на българина на 30-0, а после още един пресилен бекхенд вече направи съотношението 40-0. Чудесен ретур на австралиеца постави Димитров в неудобно положение и той не можа да прехвърли мрежата, но с първия ас по правата с 209км/ч геймът приключи - 1:0.

Де Минор стартира с неотразен начален удар, а после блесна с бекхенд-уинър по обратния диагонал от средата на корта - 30-0. Гришо пресили лифтиран обратен удар и изостана с 40-0, а после беше притиснат с много дълбок форхенд на противника и не успя да опонира - 1:1.

Димитров направи втората си непредизвикана грешка от бекхенд - отново плосък - за да изостане с 0-15, а после беше изненадан, че Де Минор намери линията с ретур, при което не прехвърли мрежата - 0-30. Първият сервис така и не влизаше и това допринасяше за агресивността на съперника, а следващата размяна от бекхенди беше спечелена от българина, благодарение на слайса. Комбинация сервис-форхенд допринесе за 30-30, а същото упражнение беше достатъчно за 40-30, макар австралиецът да закачи топката. Неотразен втори начален удар донесе успешен край на леко проблематичния гейм - 2:1.

Де Минор реализира форхенд-уинър веднага след сервис, а после се облагодетелства от сгрешен ретур на Гришо на второ подаване - 30-0. Дълбок и много по-добър ретур на Димитров този път свърши работа за намаляване на изоставането 30-15, но нов неотразен сервис осигури комфорт на 25-ия в света - 40-15. Агресивен бекхенд по правата на Григор принуди съперника да сбърка и да се стигне до 40-30, а второ поредно много коварно връщане на топката затрудни Де Минор и той прати форхенд в мрежата за дюс. Серия от прави удари по обратния диагонал на финалиста от 2018-а му осигури преднина и точка за пробив, която беше материализирана след дълго и разнообразно разиграване от основната линия. Гришо водеше размяната на ударите и беше по-креативният, като дочака неточност от предната страна на ракетата на противника - 3:1.

Австралиецът показа прословутата си пъргавина, но имаше късмета два пъти да намери линията в следващото разиграване, с което дръпна леко с 0-15. Григор вкара сервис с 205км/ч и бързо изравни на 15-15, а впоследствие Де Минор прати форхенд в мрежата за 30-15. Великолепен апроуч - форхенд по правата - бе завършен с воле на мрежата и повеждане с 40-15 (3 от 3 на мрежата досега), а перфектна комбинация от сервис-форхенд (216 км/ч) затвърди убедително пробива - 4:1.

Де Минор реализира форхенд-уинър веднага след началния удар за 15-0, но после беше матиран с тактиката ретур-мрежа на Григор, който се справи отлично с атаката си и стигна до 15-15. Австралиецът дръпна с 30-15 след бекхенд-уинър, а после беше бомбардиран с бекхенд-ретур по правата и не можа да реагира - 30-30. Световният номер 25 този път излезе на мрежата и имаше успеваемост с волето си за 40-30, като затвори гейма с неотразен начален удар за 4:2.

Бекхенд-слайсът на Гришо пак се оказа отровен за съперника му - 15-0, но Де Минор беше подготвен и агресивен с ретура си на следващия втори сервис, след което отново излезе на мрежата. Това му донесе изравняване 15-15, но Димитров се отчете с хубав сервис по диагонала в полето за равенство за 30-15. Втори пореден невърнат начален удар (213км/ч) осигури на Григор аванс от 40-15, а бърза точка след грешка от форхенд на съперника доближи българина на само гейм от спечелването на първия сет - 5:2.

Сервис-форхенд послужи на Демона за измъкване от неприятна ситуация при 15-15, но после Гришо го притисна с форхенд по обратния диагонал и стигна до 30-30. Сгрешен ретур на българина даде аванс на подавача, само че след това бекхенд-ретур-уинър по правата доведе до дюс. Отново обаче Димитров не нацели топката правилно в дясната половина на корта на посрещане и това осигури гейм-бол на австралиеца, който имаше късмет и в следващата ситуация - намери линията с втори сервис, а Григор я прати с малко в аут. 

Независимо от това, финалистът от 2018 година имаше шанс да сервира за сета, но започна с грешка от бекхенд по диагонала - 0-15. Невърнат първи сервис коригира навреме за 15-15, а вторият ас по правата в полето за равенство с 214км/ч доведе до 30-15. Прекрасен форхенд-уинър свърши работа за двоен сетбол, като невърнат начален удар с 219км/ч сложи край на сета - 6:3 за 35 минути.

Втори сет

Григор взе само точка от посрещане в началото на втория сет, макар че имаше добри отигравания в защита зад основната линия - 0:1. Негов сгрешен бекхенд доведе до 0-15, но веднага беше компенсиран с ас по правата в полето за предимство - 15-15. Двойна грешка го постави под леко напрежение при 15-30, а серията от неточности продължи в следващото разиграване - пресилен форхенд осигури на съперника двоен брейк-бол. Началният удар най-после послужи отново - 214км/ч - и форхенд-уинър за отразяване на първия, а вторият се изпари след чудесна поредица от прави удари по обратния диагонал. Последва продължително разиграване, в което никой не поемаше инициативата, но намеса на мрежата помогна на Де Минор да направи уинър и да стигне до нов брейк-бол. Филето пак помогна на австралиеца, а Димитров прати форхенд в аут и трябваше да приеме пробива - 0:2.

Демона отпусна ръката си при форхендите и започна да ги изпраща с по-голяма сила, стигайки до уинър за 15-0. Втори такъв след нов чудесен начален удар му осигури комфорт при 30-0, но после сгреши бекхенд-слайс за 30-15. Българинът вкара прекрасен ретур и след това дочака неточност с предната страна на ракетата на съперника - 30-30, а после публиката аплодира шумно - нов забележителен ретур при първи сервис и последващ изящен минаващ форхенд по правата. За съжаление, шансът за пробив не беше материализиран, защото топката тупна неочаквано бавно пред Григор и той я прати към покрива с рамката на ракетата си. Два поредни неотразени сервиса спомогнаха на Де Минор да затвърди брейка си - 0:3.

Григор най-после вкара първи сервис и поведе с 15-0, но после австралиецът демонстрира невероятна бързина и чудесна защита, за да изравни 15-15. Опит за бекхенд-уинър по правата излезе в аут и Димитров изостана с 15-30, а видимият спад в представянето му продължи с пореден неконтролиран форхенд далеч в аут - нов двоен брейк-бол. Отново първият сервис послужи за подготовка за форхенд-уинър на Гришо, но той прати отново топката в аут с предната страна на ракетата си (филето пак помогна на съперника) и ситуацията стана притеснителна - 0:4.

Де Минор се чувстваше несравнимо по-комфортно, за разлика от първия сет, като набързо поведе с 30-0, а после подцени къса топка и я прати в мрежата. Димитров пробва бекхенд-слайс по правата, но беше контриран с остър форхенд по диагонала и нямаше отговор - 40-15. Поредица от лифтирани бекхенди в средата на корта на Григор му осигури намаляване на изоставането при 40-30, след което той систематично използва форхенда си за смяна на посоките и провокиране на грешка на съперника - дюс. Демона заложи на сервис-мрежа и се справи с иначе нелошия опит за минаващ удар на българина, но после направи двойна грешка за ново равенство. Димитров този път успя да осъществи успешен минаващ бекхенд по правата и стигна до шанс за брейк, но съперникът пак блесна със сервис и го отрази. Стигна се до нова възможност за финалиста от 2018-а заради грешка от бекхенд на противника, която пак не беше материализирана, въпреки че Гришо стигна до разиграване. Де Минор обаче владееше инициативата още след началния си удар и използва ширината на корта, за да стигне до дюс. Остър ретур на Григор провокира сбъркан бекхенд на съперника за трети брейк-бол, но продължителното разиграване свърши с бекхенд в мрежата на българина. Неотразен сервис осигури авантаж на световния номер 25, който затвори гейма след нов пресилен обратен удар на Димитров - 0:5.

Григор стигна до 15-0 с невърнат втори сервис, а после заслужи аплодисменти с технично и сложно воле край мрежата за 30-0 - това беше първо излизане на мрежата за него в сета, след като в предишния беше 4 от 4 с този прийом. Демона пресили форхенд и това доведе до 40-0, а със сервис-форхенд все пак Димитров се опази от "геврека" - 1:5.

Де Минор почна с ас по диагонала, а после Гришо прати форхенд в мрежата - 30-0. Последва изумително разиграване, което завърши с марковия минаващ бекхенд на българина, предизвикало аплодисментите и на самия съперника - 30-15. Австралиецът отново натисна с форхенд след начален удар и стигна до два сетбола, първият от които Григор отрази с предната страна на ракетата си по правата и атака на мрежата. Вторият също беше неутрализиран след поредица от подсечени бекхенди на българина, накрая на които Де Минор прати топката в аут. Двойна грешка осигури шанс за пробив на финалиста от 2018-а и той стана факт след форхенд в мрежата на австралиеца - 2:5.

Гришо прати форхенд в мрежата, след като трябваше да го изпълнява клекнал на основната линия - 0-15. Де Минор тръгна напред, но беше матиран с бекхенд в тялото - 15-15. Австралиецът пресили ретур на втори начален удар за 30-15, а упражнението се повтори за 40-15. Ас по правата осигури трети гейм на Димитров и постави съперника му пред ситуация за втори път да сервира за сета - 3:5.

Българинът започна с бекхенд-слайс в мрежата за 15-0, а после с висока парабола прати форхенд към обратната страна на съперника и дочака неточност за 15-15. Григор изпусна добър шанс да влезе в разиграване със сгрешен ретур при втори начален удар (30-15), а после пресили лифтиран бекхенд на свой ред и осигури два сетбола на Де Минор. Първият се изпари с великолепен минаващ обратен удар на Гришо по късия диагонал, но с невърнат сервис австралиецът най-после изравни сетовете - 3:6.

Трети сет

Григор пренесе възходящата линия от края на втория сет в началото на решителната част, като набързо поведе с 30-0, а после реализира чудесен форхенд-уинър по правата. Двойна грешка спря устрема му (четвърта в мача), но той рискува отново от втори начален удар и беше възнаграден - 1:0.

Де Минор вкара неотразен сервис за 15-15, а после се справи отлично с подсечените бекхенди на българина и постигна къс ъгъл по обратния диагонал с форхенд - 30-15. Шестият му ас го изведе до 40-15, а още един невърнат начален удар изравни резултата - 1:1.

Благодарение на бързината си Гришо стигна до 15-0 чрез контраатака, но после пак беше изправен в ситуация да се защитава и не можа да опонира на силата от предната страна на ракетата на Де Минор - 15-15. Ретур-мрежа на австралиеца му донесе дивиденти и аванс от 15-30, а Димитров изравни на 30-30 с невърнат начален удар. Продължително разиграване, при което българинът се надблъскваше със съперника, нормално приключи с преимущество на 25-ия в света, който стигна до точка за пробив. Бекхенд по правата в аут на Григор направи брейкът факт - 1:2.

Гришо удари "шамар" от форхенд по обратния диагонал за 0-15, но после стана жертва на четири поредни прави удара на съперника, последният от които беше уинър за 15-15. Ас по правата на австралиеца го изведе до 30-15, а грешка от бекхенд на Димитров допринесе за 40-15. Атака на мрежата на сервиращия с дълбоко воле затвърди пробива за 1:3.

Де Минор прати бекхенд в мрежата за 15-0, а Григор направи същото от форхенд, докато тичаше - 15-15. Австралиецът пресили правия си удар в следващото разиграване - 30-15, а невърнат сервис доведе до 40-15. Още едно такова подаване сложи край на негативната серия на Димитров - 2:3.

Григор демонстрира арсенала си от вариативни удари, завършвайки с бекхенд-слайс по правата, който провокира Де Минор да пресили форхенд - 0-15. Ново разиграване от основната линия беше диктувано от българина и той пак дочака неточност с предната страна на ракетата на съперника, за да го постави под още по-голямо напрежение при 0-30. Непредизвикана грешка от форхенд на австралиеца осигури троен брейк-бол на топ тенисиста ни, а той издържа на продължителна размяна на форхенди и показа отлична защита - наградата му беше форхенд в аут на Демона и връщане на пробива - 3:3.

Димитров загуби баланс и прати бекхенд в мрежата за 0-15, но блесна с фамозен бекхенд, свалящ топката ниско в краката на излезлия напред противник - 15-15. Де Минор върна жеста на българина в следващото разиграване и си издейства аванс 15-30, само че после стана жертва на мощен форхенд по правата от Гришо - 30-30. Лош контрол на следващия удар с предната страна на Григор го изправи пред задачата да отразява брейк-бол. Това стана факт след зрелищно разиграване с около 30 удара, при което поне няколко пъти подсечените бекхенди на Димитров изглеждаха неотразими, но и Де Минор се прояви на висота, въпреки че накрая трябваше да се предаде - дюс. Отново обаче първият форхенд след началния удар излезе в аут и свършената работа от предишната точка се изпари - още един шанс за пробив. Той отиде в историята след непредизвикано сбъркан бекхенд на австралиеца, а българинът стигна до авантаж с невърнат начален удар. Втори пореден такъв го изведе до 4:3 след крайно драматичен гейм.

Димитров сякаш опитваше да хваща съперника на контрапие, но отново прати топката в аут от форхенд, макар и със сантиметър. Де Минор изригна след хубав ретур и подсечен бекхенд на съперника, за да контраатакува при 40-0. В крайна сметка австралиецът спечели подаването си на нула за 4:4.

Григор започна със сервис-форхенд, а после добави още три бързи точки чрез солиден начален удар, като поведе с 5:4 без никакви проблеми и почти без разход на енергия. Следващият гейм започна с продължително разиграване, което Де Минор отказваше да се предаде и караше Димитров да прави допълнителни удари, но най-накрая се стигна до 0-15. Впоследствие българинът пропиля изгоден шанс, пращайки форхенд в аут по обратния диагонал - 15-15. Красив лоб на Гришо смути Демона и той не можа да прехвърли мрежата - 15-30, а след това мрежата за пореден път в мача помогна на австралиеца и го избави от неудобно разиграване - 30-30. Невърнат първи сервис осигури на Де Минор аванс от 40-30, но той веднага направи двойна грешка - дюс. Непредизвикано сбъркан форхенд лиши Димитров от изгоден шанс да стигне до мачбол и вместо това се получи авантаж за съперника, след което пак неточност с предната страна на ракетата на топ тенисиста ни сложи край на гейма - 5:5.

Австралиецът отново биваше разхождан по ширината на корта, като най-после Димитров реализира форхенд-уинър за 15-0, а после упражнението до голяма степен се повтори, само че този път българинът завърши с бекхенд-воле. Нова комбинация начален удар - форхенд бе достатъчна за 40-0, а ас по правата гарантира тайбрек - 6:5.

Този път Де Минор започна с липса на контрол от форхенд и 0-15, а после Димитров не можа да прехвърли мрежата с ретура си и изпусна шанс за разиграване - 15-15. В следващата размяна на форхенди българинът трепна първи и изостана с 30-15. Австралиецът заслужи аплодисменти с феноменална защита на мрежата, но и Григор поне два пъти подред пропусна да завърши от удобна позиция. С ас Демона вкара решителния сет в тайбрек - 6:6.

ТАЙБРЕК

Пресилен форхенд по обратния диагонал на Гришо даде негативен старт на тайбрека с мини-пробив за 0-1, а Де Минор се възползва от началния си удар, за да дръпне с 0-2. Следващото разиграване беше водено от българина, но той намери бекхенд с рамката на ракетата и изостана с 0-3. Григор се отчете в резултата с чудесен удар със задната страна за 1-3, който провокира грешка на съперника. Ас плюс драйв-воле намали изоставането на Димитров на 2-3, но той все още изоставаше с мини-брейк. Той беше върнат, благодарение на двойна грешка на Демона (3-3), но той малко след това изкрещя от радост след великолепен бекхенд по правата - 3-4. 

Българинът също направи двойна грешка и отново получи пасив от мини-пробив, но вече при 3-5. Австралиецът прати бекхенд в аут и резултатът стана 4-5, но той щеше да има шанс да сервира за мача. Цели два пъти той закачаше мрежата, но получаваше първи сервис, преди все пак да го вкара, да атакува мрежата и да завърши с форхенд за мачбол. Първият беше отразен, защото самият Де Минор не намери корта с предната страна на ракетата си, като при 5-6 Гришо можеше с подаване да неутрализира и втория. Точно това се случи след продължителна размяна на бекхенди по диагоналите, при която световния номер 25 се пропука и резултатът стана 6-6. Бе ред на българина да стигне до мачбол след аут от обратния удар на съперника - 7-6, макар и при посрещане. Фамозен минаващ удар на Григор сложи достоен край на забележителния мач, като зрителите аплодираха дълго време и двамата за продукцията - 6:3, 3:6, 7:6(6) за 2 часа и 36 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация