Арсенал показа шампионски характер в мача с Астън Вила

16:41
Арсенал показа шампионски характер в мача с Астън Вила

Арсенал се върна на върха в Премиър лийг, след като стигна до драматичен обрат и победа с 4:2 над Астън Вила на „Вила Парк“ в двубой от 24-тия кръг. Така тимът на Микел Артета прекъсна серия от три поредни мача без победа в първенството и общо четири такива във всички турнири. „Топчиите“ на два пъти изоставаха в резултата, след като изиграха много слабо първо полувреме. Оли Уоткинс (5') откри резултата и въпреки че Букайо Сака (16') бързо върна гостите в мача, Арсенал се оттегли на почивка с гол пасив, след като Филипе Коутиньо отново изведе Астън Вила напред. Лондончани заиграха много по-добре през второто полувреме. Олександър Зинченко (61') изравни, а Мартин Йодегор направи голям пропуск. Удар на Леън Бейли пък срещна гредата и това запази шансовете на Арсенал. Тимът на Артета трябваше да изчака до добавеното време, за да се добере до пълния обрат. В 93-тата минута Жориньо нанесе много силен удар, който рикошира в гредата, след което и в гърба на Емилиано Мартинес – 2:3. В 98-ата минута Габриел Мартинели оформи крайния резултат, след като се разписа на празна врата при контраатака, последвала корнер пред вратата на Рамсдейл, при който Мартинес се бе включил в противниковото наказателно поле.

Емери направи пет промени в сравнение с двубоя с Манчестър Сити преди седмица. Мати Кеш, Тайрон Мингс, Алекс Морено, Джон Макгин и Филипе Коутиньо започнаха за сметка на Йънг, Чеймбърс, Дин, Рамзи и Бейли.

Две бяха корекциите, предприети от Микел Артета от мача в сряда. Бен Уайт и Леандро Тросар замениха Такехиро Томиясу и Габриел Мартинели, които не се представиха на ниво в сблъсъка с шампионите. За белгиеца това бе първи мач като титуляр за Арсенал във Висшата лига. Жоржиньо започна във втори пореден двубой. 

Двубоят започна катастрофално за „артилеристите“, които още в петата минута изоставаха в резултата. Мати Кеш изведе Уоткинс с подаване, с което прехвърли Салиба, който опита да възстанови позицията си, но остави пространство на нападателя за стрелба. Уоткинс нанесе перфектен удар в далечния ъгъл за 1:0.

В 12-ата минута Мингс отклони удар с глава на Нкетия в гредата. При тази ситуация обаче флагът на лайнсмена бе вдигнат, така че гол нямаше да има. Арсенал притисна в следващите минути своя съперник и в 16-ата минута гостите изравниха резултата. Уайт центрира отдясно, Мингс изчисти с глава, но топката се озова на пътя на Сака, който със страхотен изстрел я прати под гредата.

Лондончани не успяха да надградят на това попадение и в следващите минути имаха предимство единствено по отношение на контрола върху топката. Напрежение пред вратата на Мартинес обаче нямаше. За сметка на това гостите отново се оказаха изоставащи в резултата в 31-вата минута, когато Астън Вила организира страхотна атака. Камара изведе с много добро подаване по земя Морено, който центрира ниско отдясно. Буендия пропусна топката, което заблуди и Джака, след което Коутиньо спокойно я насочи във вратата за първия си гол през кампанията. 

За първи път през сезона пък Арсенал допусна две попадения през първото полувреме. 

Арсенал опита да наложи натиск в началото на втората част, но Сака стреля два пъти много неточно от добри позиции. В 56-ата минута изстрел на Нкетия с глава пък срещна напречната греда. Активизацията на гостите даде резултат в 61-вата минута, когато лондончани изпълниха късо ъглов удар, Годегор намери Зинченко на границата на наказателното поле, а украинецът стреля много прецизно до лявата греда на вратата на Мартинес.

Три минути след това Нкетия имаше страхотен шанс да направи пълен обрат, след като получи много добро извеждащо подаване от Йодегор, но първото му докосване бе тежко и заради него той се отдалечи вратата. След това опита да прехвърли Мартинес, но с него прехвърли и вратата.

В 71-вата минута Мартинели, който замени Тросар, направи добър пробив, задържа топката и пусна в последния момент към Нкетия, но подаването му бе дълго.

В 77-ата минута Йодегор направи огромен пропуск, лишавайки своя отбор от пълен обрат. Нкетия отне топката от Конса в наказателното поле на Астън Вила, след което пусна към норвежеца, който просто трябваше да уцели опразнения ъгъл на вратата, но не намери добре кълбото и ударът му с левия крак премина встрани от целта.

Астън Вила също имаше чудесен шанс да стигне до победата. В 82-рата минута Бейли си спря по перфектен начин топката около тъчлинията, след което направи страхотен пробив отдясно, оставайки Зинченко зад себе си. Нападателят стреля силно в близкия ъгъл, Рамсдейл докосна топката, след което тя разтресе и гредата.

Две минути след това Габриел засече с глава центриране на Йодегор от свободен удар, но топката премина малко над вратата.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация