Велико постижение за българските ски! Алберт Попов на стълбицата в Палисейдс Тахо!

03:18
Велико постижение за българските ски! Алберт Попов на стълбицата в Палисейдс Тахо!

Алберт Попов записа най-високото класиране в кариерата си, след като се класира на трето място в слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в американския зимен център Палисейдс Тахо, който се проведе при непрекъснат снеговалеж. 

Така той се качи за първи път на подиума в старт за Световната купа, което български състезател не бе правил от 39 години насам.

Последният подиум за Световна купа за България е от 16 декември 1984 година, когато Петър Попангелов завършва трети на слалома в Мадона ди Кампильо (Италия). 

Той е и единственият българин, който се е качвал на най-високото място на почетната стълбичка в старт от Световната купа в Ленгрис (Германия) през 1980 година.

Попов беше едва 25-и след първия манш с 53:65 секунди. Българинът обаче направи изключително каране във втория, записа най-добро време от 54.06 секунди и събра 1:47.71 минута. Той раздели третата позиция с олимпийския шампион от Пекин 2022 - Клеман Ноел от Франция, който беше лидер след първия манш.

Резултатът на Алберт Попов е един от най-добрите в историята на българските ски.

Във второто спускане, в което трасето подреди треньорът на българина - Ивайло Борисов, Попов беше с шести номер и поведе в класирането след перфектно каране. След него снеговалежът се засили и условията станаха по-трудни.

Първото място спечели световният шампион при младежите за 2022 година Александър Стийн Олсен (Норвегия) с 1:47.47 минути (52.84 и 54.63), а втори на 5 стотни от секундата завърши сънародникът му Тимон Хауган.

Алберт Попов и Клеман Ноел разделиха третата позиция с пасив от 24 стотни.

Световният шампион в дисциплината от Куршевел 2023 Хенрик Кристоферсен (Норвегия) завърши четвърти на 34 стотни от победителя.

Сребърният медалист от първенството на планетата тази година Ей-Джей Гинис от Гърция първоначално беше победител. Около 30 минути след края на състезанието обаче той беше дисквалифициран заради пропусната врата.

В генералното класиране за Световната купа начело е Марко Одермат (Швейцария) с 1466 точки, следван от Александър Омод Килде (Норвегия) с 1080 и Хенрик Кристоферсен с 874 точки. Попов е 42-и със 160 точки.

В подреждането за малкия кристален глобус в дисциплината лидер е Лукас Бротен (Норвегия) с 466 точки, следван от Кристоферсен с 434 и Даниел Юл (Швейцария) с 401 точки. Алберт Попов е 16-и със 160 точки.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация