Меси е "Тhe Best"

23:57
Меси е "Тhe Best"

Лионел Меси за втори път в кариерата си спечели наградата FIFA Тhe Best за най-добър футболист в света. Аржентинецът беше отличен на бляскава церемония в Париж. Той заслужи приза в конкуренцията на съотборника си в Пари Сен Жермен Килиан Мбапе и голмайстора на Реал Мадрид Карим Бензема. Последният не присъства на награждаването. 

При избора във всички категории при мъжете за FIFA The Best се взима предвид представянето на номинираните в периода между 8 август 2021 година и 18 декември 2022-ра. Това включва и Мондиала в Катар, където Лео триумфира със световната титла, което го направи абсолютен фаворит. 

ФИФА, с помощта на акционери, след консултация с експерти, изготви първоначален списък от номинирани във всички категории. После да гласуват право получиха селекционерите на всички национални отбори, капитаните на националните тимове, по един журналист от страна, както и фенове, които можеха да сторят това свободно на сайта на ФИФА. На по-късен етап организаторите обявиха кои трима във всяка категория са получили най-много точки, а тази вечер разбрахме и самите победители.

В ролята на водещ на церемонията влезе бившият английски национал Джърмейн Джинас. Вечерта започна с реч на президента на ФИФА Джани Инфантино, който определи Световното първенство в Катар за най-доброто в историята. Той не пропусна да почете паметта на починалия в края на миналата година Пеле, както и на други две звезди на футбола, които ни напуснаха наскоро - Синиша Михайлович и Джанлука Виали.

"Пеле винаги е бил вдъхновение за мен. Ще го запомня като скромен човек. В един от най-трудните моменти в живота ми той беше до мен и ми помогна със съветите си. Винаги е бил мъдър. Той успяваше да игнорира омразата. Значението му за Бразилия е огромно", каза от сцената Роналдо по адрес на Краля на футбола. 

Феномена връчи и специална награда на съпругата на Пеле Марсия Аоки.

"Бях щастливец да играя с Пеле. Той е най-великият артист, който някога е стъпвал на терена. Всички трябва да сме благодарни и да не тъгуваме, а да си спомняме с уважение за него и да помним това, което е направил. Двамаат сме имали много специални моменти", добави бившият съотборник на бразилската легенда Жаирзиньо, който беше сред гостите на церемонията.

Първата индивудуална награда получи Мери Ърбс. Англичанката взе приза за най-добър вратар при жените. При мъжете за номер 1 беше избран Емилиано Мартинес. Аржентинецът, който имаше огромна заслуга за спечелването на световната титла от "гаучосите", остави след себе си Тибо Куртоа и Ясин Буну.

Следващата категория беше за най-красив гол. Наградата "Пушкаш" стана притежание на поляка Марчин Олекси, който отбеляза изумително попадение на турнир за хора с ампутирани крака в родината си. Голът на Олекси стана популярен благодарение на сънародника му Роберт Левандовски, който го разпространи в социалните мрежи.

Наградата за най-добър треньор при жените заслужи нидерландката Сарина Вигман, която изведе Англия до европейската титла. Тя получи приза от българската легенда Христо Стоичков. В изказването си Вигман подчерта огромната емоция от това отборът да триумфира на Европейското първенство.

При мъжете съвсем очаквано победител стана Лионел Скалони. Бившият защитник донесе световната титла на Аржентина и спечели наградата в конкуренцията на Карло Анчелоти и Джосеп Гуардиола. Скалони, който часове по-рано удължи договора си като селекционер на "гаучосите", заяви, че за него най-ценно от всичко е, че отборът е накарал аржентинския народ да се усмихва.

Грузинецът Лука Лочошвили стана носител на специалната награда за феърплей. Защитникът на Кремонезе спаси живота на противников футболист, който си беше глътнал езика по време на мач от австрийското първенство през миналата година. По това време Локошвили все още носеше екипа на Волфсбергер.

С приз се сдобиха и феновете на Аржентина заради всеотдайната им подкрепа за Лионел Меси и компания на Световното първенство в Катар, както и последвалите празненства в родината им след спечелването на титлата.

Последва обявяването на най-добрата единайсеторка при жените: Кристиане Ендлер, Луси Бронз, Мария Леон, Лия Уилямсън, Уенди Ренар, Алексия Путейяс, Кийра Уолш, Лена Обердорф, Алекс Морган, Сам Кър и Бет Мийд. 

Идеалният състав на годината при мъжете включва: Тибо Куртоа, Ашраф Хакими, Жоао Кансело, Вирджил ван Дайк, Кевин де Бройне, Лука Модрич, Каземиро, Лионел Меси, Килиан Мбапе, Карим Бензема и Ерлинг Холанд. 

За най-добра футболистка в света беше провъзгласена Алексия Путейяс. Звездата на Барселона триумфира и през миналата година. Тя пропусна Евро 2022 заради контузия, но въпреки това впечатли с изявите си за "блаугранас".

"Благодаря на моето семейство за подкрепата, на човека до мен и на съотборничките ми. Благодаря на всички в Барселона, без тях това нямаше да е възможно. Пътят до тази награда беше дълъг", заяви от сцената испанката.

Кулминацията настъпи с връчването на наградата за най-добър футболист при мъжете. Тя очаквано отиде при Лионел Меси, който я спечели за втори път след 2019 година.

"Невероятно удоволствие е е да съм тук. Да спечеля тази награда означава много. Не мога да не благодаря на съотборниците си, на Лионел Скалони. Всеки от аржентинския отбор заслужава приза. Да, световната титла беше най-голямата ми цел. Радвам се, че най-после я постигнах. Благодаря и на семейството си и на хората в Аржентина, които не спряха да ни подкрепят и да вярват в нас. Благодаря много", каза щастливият Меси от сцената. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация