Макс Верстапен спечели надпреварата в Бахрейн

21:54
Макс Верстапен спечели надпреварата в Бахрейн

Двукратният световен шампион Макс Верстапен спечели надпреварата за Гран При на Бахрейн, с която се откри сезон 2023 във Формула 1 по един доминантен начин. Втори на „Сахир“ завърши съотборникът на нидерландеца в Ред Бул Серхио Перес, като двамата практически бяха необезпокоявани във втората половина на състезанието.

За Верстапен това е първа победа в откриващия кръг за сезона във Формула 1, а за Ред Бул това е първи успех в Бахрейн от 2013 година насам, когато надпреварата все още се провеждаше през деня. Тогава победата на „биковете“ донесе Себастиан Фетел.

На старта Перес загуби втората позиция от пилота на Ферари Шарл Леклер, който обаче не завърши заради повреда в задвижващата система на неговия автомобил. Още преди това монегаскът бе загубил второто място от Перес, който го изпревари малко преди средата на дистанцията.

Отпадането на Леклер позволи на Фернандо Алонсо да се пребори за място на подиума в своя дебют за тима на Астън Мартин. Испанецът стартира пети, загуби две позиции в първата обиколка, след което показа страхотно състезателно темпо, за да изпревари последователно Джордж Ръсел, Люис Хамилтън и Карлос Сайнц и да финишира трети.

Четвърти на „Сахир“ завърши Сайнц, който успя да задържи зад себе си Хамилтън въпреки проблемите с износването на гумите, които имаше във финалните обиколки. Седемкратният шампион финишира на пета позиция, а съотборникът на Алонсо Ланс Строл, който кара контузен в Бахрейн, се нареди на шестото място.

Седми завърши Ръсел, а точки взеха още Валтери Ботас, Пиер Гасли и Алекс Албон. На крачка от зоната на точките остана Юки Цунода, който на финала завърши на само 1.106 секунди от Албон в спора за десетата позиция. Логан Сарджънт завърши 12-ти в своя дебютен старт във Формула 1, а до финала стигнаха още Кевин Магнусен, Ник де Врийс, Нико Хюлкенберг, Гуаню Джоу и Ландо Норис. Освен Леклер от състезанието отпаднаха още Оскар Пиастри и Естебан Окон. 

Сезон 2023 във Формула 1 продължава след две седмици с надпреварата за Гран При на Саудитска Арабия на най-бързата улична писта в света в Джеда. 

ПЪЛНА ХРОНОЛОГИЯ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА ГРАН ПРИ НА БАХРЕЙН ВЪВ ФОРМУЛА 1:

Старт на състезанието: Най-добро потегляне направи Верстапен, който запази първото си място в спринта до първия завой. Зад него Леклер се възползва от чисто новите си меки гуми и изпревари втория пилот на Ред Бул - Перес, за да излезе на втората позиция. 

Зад лидерите Алонсо малко изненадващо беше изпреварен от двамата пилоти на Мерцедес - Хамилтън и Ръсел, които се наредиха на четвърта и пета позиция зад Верстапен, Леклер, Перес и Сайнц. Загубата на позиции от страна на Алонсо бе предизвикана от неговия съотборник Строл, който спря твърде късно за четвъртия завой и се удари в испанеца. 

2/57 - Авансът на Верстапен в челото бе 1.9 секунди пред Леклер, който водеше с 0.9 на Перес, а преднината на мексиканеца преди втория пилот на Ферари бе 0.6. 

5/57 - Строл атакува и изпревари Ботас в битката за осмото място, използвайки системата DRS на старт-финалната права. Секунди по-рано в спирането за първия завой Леклер блокира предната си дясна гума. 

6/57 - След много силни начални обиколки Верстапен се откъсна на 4.7 пред Леклер, който вече бе атакуван от Перес, който използваше системата си DRS.

10/57 - Верстапен се оплаква на своя отбор, че при свалянето на предавките задните му гуми блокират твърде много. В същото време неговият бивш съотборник Гасли направи първото спиране в бокса за сезон 2023. Французинът бе 18-ти преди смяната на гуми, като той премина към твърдите смеси след като стартира с меките. 

12/57 - Хамилтън стана първият от пилотите в челото на класиране, който влиза в бокса за нови гуми. Британецът премина от софт към хард. 

13/57 - Алонсо си върна една от загубените на старта позиции, след като изпревари Ръсел. Испанецът атакува на първия завой, а двамата караха гума до гума до края на първия сектор на пистата, но в крайна сметка по-добрата деградация на гумите на Алонсо даде предимство на двукратния шампион. 

В края на обиколката и двамата пилоти на Ферари направиха първите си влизания в бокса. Напълно очаквано и двамата преминаха към твърдите гуми. Заедно с тях за нови гуми влезе и Ръсел, чийто стоп обаче бе по-бавен. 

14/57 - И Верстапен направи своя първи стоп за гуми, връщайки се на пистата на второто място зад своя съотборник Перес, който все още не бе спирал в бокса. С Верстапен в бокса влезе и Алонсо, който се върна на трасето точно пред Ръсел. 

16/57 - Дебютното състезание на Пиастри приключи предварително заради проблем с неговата трансмисия. 

17/57 - Алонсо изпревари Ботас, който прескочи испанеца и Ръсел с по-ранно спиране в бокса. Следващата мишена пред двукратния шампион бе седемкратният първенец Хамилтън като разликата между двамата бе 4.5 секунди. 

Перес най-накрая направи първия си стоп в хода на състезанието преминавайки от софт към софт, точно както направи и неговият съотборник Верстапен по-рано. Мексиканецът се върна на трасето на 3.6 зад Леклер, чиито твърди гуми бяха на четири обиколки. 

18/57 - Обиколка след Алонсо Ръсел също изпревари Ботас в спирането за четвъртия завой. Така британецът се изкачи на седмата позиция, но в тази обиколка повече зад своя предшественик в тима на Мерцедес той загуби 1.7 от Алонсо. 

25/57 - Перес влезе в DRS зоната на Леклер и започна да притиска монегаска в битката за втората позиция. В хода на предходната обиколка инженерът на Леклер му съобщи, че износването на твърдите гуми е по-добро от очакваното. 

26/57 - Перес изпревари Леклер в спирането за първия завой, след което успя да парира контраатаката на пилота на Ферари, за да се затвърди на второто място зад своя съотборник Верстапен, чийто аванс в челото бе 13.9 секунди. 

30/57 - Както и при първите спирания в бокса и този път Хамилтън бе първият от пилотите в челото, който влезе за смяна на гуми. Със седемкратния световен шампион в бокса влезе и Строл като и двамата се върнаха на пистата с нови гуми хард. След спирането в бокса Хамилтън и Строл се върнаха на трасето съответно седми и осми. 

31/57 - В отговор на стоповете на Хамилтън и Строл Сайнц също посети механиците на Ферари за нови твърди сликове. Испанецът се върна на пистата пред пилота на Мерцедес, докато Ръсел, който спря заедно със Сайнц, загуби позиция от Строл, който с по-загретите си твърди гуми изпревари втория пилот на Мерцедес в спирането за четвъртия завой. 

33/57 - И Леклер направи второто си спиране в бокса, връщайки се на пистата на четвърта позиция с нови твърди гуми. Пред монагаска бяха само пилотите на Ред Бул и Алонсо, които все още не бяха спирали за втори път. 

34/57 - Отговорът на Ред Бул не закъсня и Перес веднага влезе за втората си смяна на гуми, преминавайки от софт към хард, с които да изкара до финала. Същото направи и Алонсо, който се върна на пистата на пето място, на 1.6 зад Хамилтън, чиито гуми бяха с 4 обиколки по-стари. 

36/57 - Верстапен направи своята втора визита при механиците на Ред Бул, за да сложи гумите хард. Нидерландецът се върна на трасето на първата позиция, а авансът му пред Перес бе цели 12.6 секунди. 

37/57 - Алонсо изпревари бившия си съотборник Хамилтън в спирането за четвъртия завой, но британецът излезе по-добре от кривата и си върна позицията. 

38/57 - Със страхотна маневра в трудното спирането за десетия завой Алонсо успя да изпревари Хамилтън в борбата за петата позиция. Този път Хамилтън нямаше отговор за атака на двукратния шампион. 

39/57 - Хамилтън все пак пробва да си върне позиция с използването на системата DRS в спирането за четвъртия завой, но неговата атака бе парирана от пилота на Астън Мартин. 

41/57 - Виртуална кола за сигурност! Леклер отпадна от надпреварата с повреда в хибридната част на неговата задвижващата система. Монегаскът паркира на правата между завои 13 и 14, което наложи временно да бъде обявена виртуална кола за сигурност. 

При нея борещите се за последните места в зоната на точките Гасли, Албон, Цунода и Сарджънт спряха за нови гуми. Всички те сложиха меките сликове. 

45/57 - Алонсо започна да атакува сънародника си Сайнц в битката за последното място на подиума. Двамата дори се докоснаха леко на изхода от четвъртия завой. В спирането за 11-та крива обаче Алонсо, който излезе много добре от предходния завой, не остави шанс на пилота на Ферари и излезе на третата позиция. 

52/57 - Пет обиколки преди финала Верстапен водеше с 10.6 секунди пред Перес, чиято преднина пред Алонсо бе цели 24.3. Испанецът пък успя да се откъсне на 7.2 пред своя сънародник Сайнц, който изпитваше затруднения с износването на гумите си и бе притискан от Хамилтън в спора за четвъртото място. 

Край на състезанието! Верстапен спечели своята 36-та победа в кариерата, Перес направи успехът на Ред Бул в Бахрейн двоен, а Алонсо регистрира своя подиум №99 във Формула 1 в старта на неговия 20-ти сезон в шампионата.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация