Бенфика беше безмилостна срещу Брюж

23:59
Бенфика беше безмилостна срещу Брюж

Отборът на Бенфика прегази с 5:1 състава на Брюж в реванша между двата клуба от 1/8-финалите на Шампионската лига. Головете отбелязаха Рафа Силва (38'), Гонсало Рамош (45', 57') и Жоао Марио (71') и Давид Нерес (77') за Бенфика, а почетният гол за Брюж отбеляза Бьорн Мейер (88').

Португалският гранд победи и в първия мач на белгийска земя, когато взе комфортен аванс с 2:0. Така "орлите" се класираха за 1/4-финалите с общ резултат 7:1.

Междувременно се играе и другият мач от програмата на Шампионската лига тази вечер между отборите на Борусия (Дортмунд) и Челси.

Роджер Шмит изглежда, че няма да подцени срещата въпреки комфортния аванс и излиза предпазливо в схема с четирима защитници, петима в играчи в халфовата линия и със само един нападател. В дефанзивен план се откроява името на Александер Ба, който игра в две от срещите за родната си Дания по време на Мондиал 2022 в Катар. В халфовата линия пък е Жоао Марио, който откри резултата в първия мач. На върха на нападението ще стои Гонсало Рамош, който за момента е стабилен в изявите си и е отбелязал 4 гола в 9 мача.

Гостите от Брюж залагат на по-авантюристична тактика. Те вече нямат какво да губят и логично тръгват с всичко най-добро напред. Скот Паркър е избрал възпитаниците му да започнат в схема 3-5-2. Основната тежест в защита ще изнесе Брендън Махеле, който ще стои в средата, докато по крилата ще бъдат Клинтън Мата и Абакар Сила. В халфовата линия се откроява името на Ханс Ванекен, който към момента не е пропуснал нито един мач за белгийците в настоящата европейска кампания. На върха на нападението ще стоят чистият нападател Роман Яремчук, както и Ноа Ланг, който традиционно играе на пост полузащитник, но днес ще има различна роля.

Бенфика започна взривоопасно срещата и се опита да приключи всичко с ранен гол. Не бяха изминали и 120 секунди, когато Жоао Марио, който се разписа и в първата среща, вкара фамозен гол с пета. Попадението обаче бе отменено от системата VAR заради засада.

Само 4 минути по-късно играчите на Бенфика създадоха нови главоболия за гостите., когато топката се озова на сантиметри от головата линия на Брюж, но нямаше играч на домакините, който да я добута във вратата.

В 15-ата минута Жоао Марио направо сериозен пропуск. Една топка отскочи в наказателното поле и получащитникът се протегна да я ритне ударът му от воле профуча встрани от лявата греда.

Малко след средаа на полувремето Брюж попреодоля първоначалния шок и постепенно започна да преминава центъра. Първото положение пред вратата на "орлите" дойде в 29-ата минута, когато гостите получиха правото да изпълнят пряк свободен удар, но при изпълнението топката срещна стената.

В 38-ата минута логиката възтържествува и Бенфика откри. Рафа Силва беше намерен непокрит в наказателното поле от Гонсало Рамош и не сгреши с чудесен завършващ удар в долния ляв ъгъл.

Секунди преди да изтече първото полувреме, португалците убиха всякаква интрига. Жоао Марио подаде към Гонсало Рамош в наказателното поле и той запази хладнокръвие, за да намери долния ляв ъгъл, с което удвои преднината на Бенфика.

Така двата отбора се оттеглиха на почивката при твърде предсказуема развръзка за крайния изход от мача след вторите 45 минути.

След почивката играчите на Брюж излязоха мотивирани да отбележат поне почитно попадение и временно се настаниха в половината на домакините, но така и не стигнаха до удар по посока на вратата на Одисеас Влаходимос в тези начални минути.

В 57-ата минута обаче португалците вкараха трети гол и демонстрираха, че нямаха намерението да се отпуснат дори за секунда. Гонсало Рамош демонстрира невероятните си умения, стреляйки от воле от вътрешността на наказателното поле право в долния ляв ъгъл.

В 65-ата минута Брюж опита да сътвори нещо по-опасно. Таджън Бюканън, но опита да намери свой съотборник с извеждащ пас извън наказателното поле, но защитник на домакините изби изчисти топката в безопасност.

Шест минути по-късно "лисабонските орли" удариха за четвърти път. Абакар Сила от Брюж в опит да изчисти една топка изрита съперников играч и съдията посочи бялата точка. С изпълнението на 11-метровия наказателен удар се нае Жоао Марио и той бе безкомпромисен от бялата точка.

В 77-ата минута унижението за гостите стана пълно след като португалците вкараха и пети гол. Тогава се разписа Давид Нерес, чието попадение първоначално бе отменено, но след преразглеждане чрез системата VAR главният съдия посочи за пореден път центъра на игрището.

В крайна сметка гостите стигнаха до почитен гол. И той бе доста зрелищен. Бьорн Мейер демонстрира невероятните си умения, стреляйки от воле от вътрешността на наказателното поле право в горния десен ъгъл.

При така развилия мач съдията даде само една минута продължение. В него Брюж отправи един точен изстрел и не се случи нищо друго.

С успеха Бенфика се превърна в първия отбор, класирал се за 1/4-финалите нач Шампионската лига, като навярно постигна и най-убедителния успех към момента в тази фаза от турнира.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация