Челси е победител в голямата битка с Борусия Дортмунд

00:14
Челси е победител в голямата битка с Борусия Дортмунд

Челси победи Борусия Дортмунд с 2:0 в мач реванш от осминафиналите в Шампионската лига и се класира за по-нататъшната фаза в турнира. Рахийм Стърлинг откри резултата за домаките в 43-та минута. Кай Хавертц пък отбеляза в 53-ата минута от дузпа, която първоначално той пропусна, но след това бе  пребита заради предварително навлезли преди изпълнението футболисти на Дортмунд.   "Сините" от Лондон загубиха първата среща с 0:1 след попадение на Карим Адейеми. Заради късното пристигане на гостите на стадиона, началото на мача се забави с 10 минути. Отборът на Греъм Потър ще хвърли всички сили, за да продължи напред в турнира, който е единственият му шанс да постигне нещо значимо през сезона. Лондончани играят изключително колелбиво от началото на годината, но през уикенда прекъснаха негативната си серия с успех срещу Лийдс, който вдъхна известна доза самочувствие на футболистите преди днешния сблъсък. 

Челси може да се уповава на добрата си игра в защита на “Стамфорд Бридж” (4 сухи мрежи в последните 6 мача). Не е за пренебрегване и фактът, че “сините” съумяха да продължат напред в ШЛ в 4 от предишните 7 случая, когато загубиха първия мач на чужд терен. 

Греъм Потър отново ще бъде лишен от услугите на половин дузина основни футболисти. Със сериозни контузии са Едуар Менди, Тиаго Силва, Н‘Голо Канте, Сесар Аспиликуета и Армандо Бро. Мейсън Маунт пък е наказан и няма да играе.  Мениджърът на “сините“ от Лондон е заложил на схема с трима централни защитници, които ще са Уесли Фофана, Калиду Кулибали и Марк Кукурея. Рийс Джеймс ще действа отдясно като халф-бек, а на другия фланг ще стартира Бен Чилуел. В средата на терена ще си партнират Енцо Фернандес и Матео Ковачич.  В предни позиции пък започват Кай Хавертц, Жоао Феликс и Рахийм Стърлинг.  

Борусия Дортмунд е един от отборите в най-добра форма в Европа, като тимът има 10 поредни победи във всички турнири след паузата за Мондиал 2022. Старши треньорът Един Терзич видя още едно силно представяне на футболистите си преди броени дни, когато “жълто-черните” надвиха с 2:1 РБ Лайпциг в Бундеслигата.

Борусия достигна до 1/4-финалите в Шампионската лига само веднъж от 2017 година насам. Отборът не е печелил и двата мача в дуел от елиминациите на турнира от сезон 1996/97, освен това загуби 5 поредни срещи в евротурнирите в Лондон. 

Кадровите проблеми на Борусия не са малко са свързани с травмите на Юсуфа Мукокo и голмайстора от първата среща Адейеми и наказанието на десния бек Юлиан Риерсон. Главният проблем пред Един Терзич обаче е травмата на титулярния вратат Грегор Кобел, като днес под рамката застава Александер Майер. Емре Джан ще играе изтеглен по-назад, като в средата на терена ще действат големия английски талант Джуд Белингам и Салих Йозджан. В атака ще действат Юлиан Брант, Себастиан Алер и Марко Ройс.

Мачът започна неприятно за гостите, като Юлиан Брант се контузи и още в 5-ата минута бе заменен принудително от Джовани Рейна.  Минута по-късно Жоао Феликс напредна добре и проби опасно, но ударът му бе избит в корнер от Алекс Майер. Малко след това последва още един пропуск за Челси, след като Кай Хавертц бе изведен добре, но стреля неточно. Първото добро положение за гостите дойде в 17-ата минута, когато Марко Ройс стреля опасно от пряк свободен удар, но Кепа изби в корнер. В 28-ата минута дойде най-чистата възможност в мача дотук. След опасно центриране пред вратата на Дортмунд, топката се озова в Кай Хавертц, който веднага стреля, но шутът му срещна страничния стълб на Александър Майер. Пет минути по-късно пък Матео Ковачич пробва далечно воле, което бе неточно.

Кай Хавертц продължи да бъде най-активният играч  за домакините и негов гол бе отменен в 37-ата минута заради засада на Стърлинг. Последваха добри минути за Челси, които натиснаха съперника си.  Три минути по-късно Жоао Феликс имаше добра възможност да отбележи, когато след неразбирателство в защитата на Дортмунд той стреля от непосредствена близост, но Майер изби. Така се стигна до 43-ата минута, когато Рахийм Стърлинг откри резултата за домакините. Бен Чилуел центрира, топката достигна до крилото на Челси, който първоначално не уцели добре топката, но след това с малко късмет финтира защитник на домакините и с безпощаден удар с десния крак вкара за 1:0. 

Второто полувреме започна с опасна атака на Челси, при която Бен Чилуел центрира и топката срещна ръката на Мариус Волф в наказателното поле на гостите. Първоначално реферът Дани Макели не видя нищо нередно, но след консултация с ВАР отсъди 11-метров наказателен удар. Кай Хавертц застана зад топката, но пропусна дузпата, след като отново уцели гредата. Радостта на гостите обаче бе кратка, тъй като след нова намеса на ВАР дузпата трябваше да бъде пребита заради предварително навлезли в наказателното поле футболисти на Борусия. При новото изпълнение Хавертц не сгреши и направи резултата 2:0 за Челси.

След получения втори гол Дортмунд се активизира. В 55-ата минута опасен удар на Джовани Рейна бе блокиран, а три минути по-късно след разбъркване Джуд Белингам бе близо да намали разултата, но стреля неточно от непосредствена близост до Кепа. Един Терзич реши да направи смяна и пусна в игра Джейми Байноу-Гитенс на мястото на Салих Йозджан в 64-ата минута. Непосредствено след това добрата игра на Борусия продължи, след като опасен шут на Мариус Волф бе избит с вещина от Кепа.

Дортмунд продължи да натиска, като опасен удар на Зюле в 73-ата минута премина встрани от вратата на Кепа. Челси пък отговори с мълниеносна контра, в която резервата Конър Галахър се разписа, но голът му бе отменен заради тънка засада на Стърлинг. Германците опитаха да осъществят натиск, като минута преди края Белингам стреля с глава след центриране на Мариус Волф, но бе неточен. В края на мача се стигна до сдърпване между двата отбора, като Дани Макели показа няколко жълти картона на провинилите се. В последните секунди на мача Мариус Волф отправи отчаян удар, но той бе уловен от Кепа.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация