Байерн не позволи на ПСЖ дори да си помисли за четвъртфиналите на Шампионската

23:54
Байерн не позволи на ПСЖ дори да си помисли за четвъртфиналите на Шампионската

Байерн Мюнхен елиминира Пари Сен Жермен на 1/8-финалите в Шампионскаката лига и за поредна година надеждите на френския гранд да се изкачи на върха на европейския клубен футбол ще останат мираж. Байерн се наложи с 2:0 в най-чакания реванш от тази фаза на турнира след голове на Ерик Максим Чупо-Мотинг и Серж Ганбри през второто полувреме. Баварците спечелиха и първия мач (1:0), а днес затвърдиха мнението, че са по-балансираният отбор и заслужено продължават напред. 

Двата отбора са се срещали общо 12 пъти помежду си и имат по 6 победи. Безспорно, най-паметен е финалът в ШЛ през 2020 година, спечелен от Байерн с 1:0. Тогава гола отбеляза юношата на парижани Кингсли Коман, който донесе успеха със същия резултат на "Парк де Пренс" преди три седмици.

Статистиката дава сериозно предимство на гранда от Мюнхен. От сезон 2010/11 Байерн не е отпадал от елиминационната фаза на Шампионската лига, след като е спечелил първия двубой. 15 от последните 17 мача на баварците в Европа, играни на "Алианц Арена", завършиха с победи. За последно мюнхенци не успяха да отбележат гол в домакински двубой от Шампионската лига през април 2018 година. 

ПСЖ ще направи всичко възможно да избегне елиминация на 1/8-финалите за пети път в последните седем сезона. Парижани са продължавали напред само веднъж в предишните шест случая в Шампионската лига, в които са загубили първия мач. От октомври 2020 отборът няма чиста мрежа в 12 поредни гостувания в турнира.

Ерик Максим Чупо-Мотинг водеше атаката на Байерн, а зад него действаха Кингсли Коман, Томас Мюлер и Джамал Мусиала. В средата на терена си партнираха Леон Горетцка и Йошуа Кимих, по двата фланга на защитата започнаха Йосип Станишич и Алфонсо Дейвис, а двойка централни бранители пред Ян Зомер бяха Матайс де Лихт и Дайо Упамекано и Йосип Станишич. Бенжамен Павар  е наказан, а заради травма аут беше Люка Ернандес. Садио Мане се възстанови от контузията си и се очакваше да се появи на терена през второто полувреме. Жоао Кансело, Льорой Сане и Серж Гнабри също останаха сред резервите на Юлиан Нагелсман.

Пари Сен Жермен беше без една от големите си звезди - Неймар. Бразилецът ще пропусне остатъка от сезона, но Лионел Меси и Килиан Мбапе са в отлична форма и Кристоф Галтие разчиташе те да поведат френския гранд към обрат. Фабиан Руис, Витиня и Марко Верати оформиха халфовата линия, а Ашраф Хакими и Нуно Мендеш сновяха по фланговете. На вратата стартира Джанлуиджи Донарума, а триото в отбрана беше в състав Данило Перейра, Серхио Рамос и Маркиньос. 

Не бяха изминали и две минути от първия съдийски сигнал, когато Мбапе получи пас по лявото крило и напредна, но ударът му бе от малък ъгъл и Зомер спаси с лекота. Байерн се стремеше да държи по-продължително топката, а гостите използваха всяка възможност, за да търсят извеждащи подавания към Мбапе. В 11-ата минута Хакими получи пространство отдясно, но центрира много неточно. Байерн отговори с хубав пробив на Мусиала, но навременен шпагат на Верати спря Чупо-Мотинг, който се готвеше да шутира.

Поредният дълъг пас към Мбапе създаде напрежение пред вратата на Зомер, но той бе фаулиран от французина в опита му да стигне пръв до топката. В 16-ата минута Горетцка стреля мощно извън границата на наказателното поле, но Донарума внимаваше. Mалко по-късно Мбапе отново показа скоростта си, но теренът не му стигна и опитът му за удар излезе в аут. В средата на полувремето Байерн се дръпна в собствената си половина, а ПСЖ организираше постепенни атаки. В 25-ата минута само късметът спаси домакините. Меси на няколко пъти стреля, притиснат от няколко футболисти на Байерн, но в крайна сметка топката се озова в ръцете на Зомер.

Повечето нападения на баварците се развиваха отдясно, но центриранията на Коман не достигаха до Чупо-Мотинг. В 32-ата минута Алфонсо Дейвис и Мусиала разиграха технично и германският национал отправи остър удар, но Донарума изби в корнер. Десетина минути преди почивката капитанът на ПСЖ Маркиньос получи контузия и на неговото място се появи Норди Мукиеле. Най-чистото положение през първото полувреме дойде след огромна грешка на Зомер. Швейцарецът се забави да изчисти топката и тя му бе отнета от Хакими, а Витиня шутира към опразнената врата, но Де Лихт се хвърли на шпагат и предотврати сигурно попадение. 

Байерн също можеше да поведе преди края на първата част, но Алфонсо Дейвис направи един излишен финт и сам се затвори, заради което спечели само корнер. ПСЖ отвърна с прехвърлящо подаване на Меси към Мбапе, но Зомер излезе навременно. Домакините бяха по-активни в тези минути, но не успяваха да изведат човек зад защитата на съперника. Като цяло двата тима изпратиха равностойно полувреме с по няколко интересни атаки, но предпазливостта властваше. 

Втората част започна с изненадваща смяна в състава на ПСЖ. Появилият се от пейката Мукиеле явно беше получил травма и Галтие пусна вместо него 17-годишния Ел Шадай Битшиабу, който дебютира в Шампионската лига. В 49-ата минута топката стигна до Мбапе и той веднага опита удар, но беше блокиран. В ответната атака Мусиала напредна и изведе Чупо-Мотинг, който падна в наказателното поле, но съдията Даниеле Орсато правилно прецени, че нарушение срещу него няма. 

В 52-ата минута Чупо-Мотинг прати топката в мрежата зад Донарума, но голът беше отменен заради засада. Байерн определено доминираше в този период от двубоя и търсеше начин да открие резултата. В 60-ата минута Горетцка скочи най-високо след центриране от корнер, но не съумя да уцели вратата. Секунди по-късно Мюлер и Горетцка пресираха Верати и го принудиха да сгреши, последва пас на празна врата към Чупо-Мотинг и камерунецът необезпокояван се разписа.

Парижани можеха много бързо да изравнят, но Зомер се разтегна максимално и отрази удара с глава на Рамос. В 67-ата минута и Мбапе стреля коварно, но отново стражът на Байерн бе заел добра позиция. Нагелсман реши да извади Чупо-Мотинг и да пусне Льорой Сане. Крилото на домакините веднага се оказа на върха на контра с числено предимство, но сбърка при финалното подаване. Полученото попадение сякаш обезвери футболистите на ПСЖ, а и физически отборът на Галтие отпадна.

Четвърт час преди края наставникът на парижани заложи на още един тийнейджър - Уарен Заир-Емери, който замени Фабиан Руис. Контрите набайерн ставаха все по-опасна, но Сане провали поредната такава с индивидуални действия. В 79-ата минута Коман потърси Сане, но той отново не успя да нанесе прецизен изстрел. Следващият ход на Галтие беше да пусне Юго Екитике и бившия защитник на Байерн Хуан Бернат, който бе аплодиран от трибуните. За домакините влезе Садио Мане вместо Мусиала.

В 82-ата минута Серхио Рамос отново демонстрира колко е опасен при играта с глава, но топката мина на сантиметри от целта. Младокът Заир-Емери опита технично подаване към Мбапе, който беше близо до това да излезе на удобна позиция, но Упамекано изпревари звездата на ПСЖ. В заключителните секунди на редовното време влезлите малко преди това Кансело и Гнабри довършиха гостите. Португалецът преодоля почти целия терен и подаде на германския национал, който с удар по диагонала вкара за 2:0. Резултатът можеше да е и по-убедителен в полза на Байерн, но Донарума отрази силен шут на Льорой Сане, а гол на Мане беше отменен заради засада.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация