Постижение за историята: Шифрин задмина Стенмарк!

20:08
Постижение за историята: Шифрин задмина Стенмарк!

Микаела Шифрин прибави още едно забележително постижение във великата си кариера - рекордна победа номер 87 в Световната купа, с която задмина 34-годишния върхов резултат на легендата Ингемар Стенмарк.

След като във вчерашния гигантски слалом Шифрин изравни знаменития шведски техничар с успех номер 86, сега тя покори и слалома в шведския зимен център Оре с цели 0.92 секунди преднина.

Втора почти на една секунда завърши Уенди Холденер, а третата позиция остана за представителката на домакините Ана Ларсон Свен, чийто пасив бе 0.95 секунди.

Шифрин вече спокойно може да се нарича най-великия човек, състезавал се в алпийските ски за всички времена. Самият Снемарк, който избра да не присъства на живо в състезателния уикенд в Оре, заяви накратко, че американката е много по-добра, отколкото той някога е бил.

Естествено, Оре е специално място за Шифрин и поради факта, че именно на тази писта на 20 декември 2012 година тя постигна първата в кариерата си победа за Световната купа. Американката вече има и рекордните пет победи в Оре в слалома, както и общо 53 победи в дисциплината - това, естествено, също е рекорд за скиор, защото Стенмарк е с 46.

Шифрин имаше солиден аванс от първия манш и дори го увеличи във втория. Домакините имаха повод за разочарование малко преди края, когато четвъртата след първия манш Хана Аронсон Елфман се движеше първа във второто спускане, но направи грешка малко преди края и не финишира. Петра Влъхова също не завърши състезанието, както и Мария Терезе Твиберг.

"Трудно ще бъде да възприема това, че съм най-великата за всички времена. Най-хубавото усещане в ските е това да печелиш. Знаех, че водя след първия манш и че трябва да бъда умна във втория. Но трябваше и да бъда бърза. Искам да благодаря на целия ми отбор и на всички, които ме подкрепят през всички тези години. Посвещавам тази победа на тях", заяви след финала Шифрин.

Холденер, която се задоволи с втората позиция в Оре, е единствената с повече от една победа в дисциплината този сезон (в Килингтън и Сестриер). Ана Свен-Ларсон не можа да стане първата шведка в Световната купа с повече от една победа в слалома от 2005/06 насам, когато Ана Персон постигна три. Мария Пиетила Холмнер пък остава единствената шведка с победа в Оре от 13 декември 2014 година.

Топ 10 в слалома в Оре днес допълниха Паула Молтцан, Лоран Сен Жермен, Лена Дюр, Мелани Меярд, Леона Попович, Ана Буцик и Корнелия Ойлунд (с най-добро време във втория манш).

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация