Мондиал 2026: 40 дни и над 100 мача

17:02
Мондиал 2026: 40 дни и над 100 мача

Световното първенство по футбол в САЩ, Мексико и Канада през 2026 година ще продължи цели 40 дни и ще предложи на феновете на футбола 104 мача. Това е финалното решение на ФИФА, което се очаква скоро да бъде обявено официално, съобщава Ню Йорк Таймс.

Мондиал 2026 ще бъде първият с 48 отбора, 16 повече от досегашните 32, а новият формат на турнира ще предложи рекорден брой срещи. Първоначалната идея на ФИФА бе отборите да бъдат разделени в 16 групи по три тима, което да съкрати груповата фаза за сметка на елиминациите, но в крайна сметка световната футболна централа се е отказала от това и групите ще бъдат в досегашния си вид с четири отбора. Това означава, че груповата фаза ще предложи 72 мача, което е повече от всички двубои на последното Световно първенство в Катар (64). След това елиминациите ще започнат от 1/32-финали и ще се състоят от общо 32 мача за огромния общ сбор от 104 двубоя на Мондиал 2026. По този начин финалистите ще изиграят по общо осем мача на първенството, вместо досегашните седем.

Ръководствата не шестте континентални конфедерации са се срещнали с президента на ФИФА Джани Инфантино в понеделник и никой от тях не е възразил на неговото предложение за формата на Мондиала. Очаква се обаче удължаването на продължителността на турнира да разгневи клубовете и играчите, които вече са подложени на огромно натоварване заради натоварения календар. Днес предложението на Инфантино трябва да бъде гласувано от Изпълкома на ФИФА, след което да бъде официално обявено.

Мондиал 2026 ще се проведе в 16 града в САЩ, Мексико и Канада: Атланта, Бостън, Далас, Хюстън, Канзас Сити, Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк/Ню Джърси, Филаделфия, Сан Франциско, Сиатъл, Гуадалахара, Мексико Сити, Монтерей, Торонто и Ванкувър.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация