Ерлинг Холанд се опита собственоръчно да закрие проекта "РБ Лайпциг"

23:54
Ерлинг Холанд се опита собственоръчно да закрие проекта "РБ Лайпциг"

Манчестър Сити се класира по безапелационен начин за 1/4-финалите на Шампионската лига, след като разби със 7:0 РБ (Лайпциг) на "Етихад Стейдиъм". Преди три седмици „червените бикове“ устояха на натиска на „гражданите“ и двата отбора завършиха 1:1 на „Ред Бул Арена“. Днес обаче гостите нямаха никакви съпротивителни сили. Най-изумителната фигура в тази изключителна вечер за тима на Джосеп Гуардиола за пореден път бе Ерлинг Холанд, който отбеляза цели пет гола, ставайки едва третият играч в историята на Шампионската лига, записвал подобно постижение. Освен това норвежецът се превърна и в най-младия футболист, който стига до 30 гола в турнира (б.р. общо те са вече 33). Бившият играч на Борусия вече има 39 попадения за Манчестър Сити през този сезон във всички турнири, с което постави и клубен рекорд за най-много голове, реализирани от футболист на "гражданите" в рамките на една кампания. Илкай Гюндоган и Кевин Де Бройне също успяха да се разпишат в тази паметна вечер на "Етихад".

Сити изравни и рекорда на Арсенал, датиращ отпреди 14 години, за най-много мачове на английски тим без загуба у дома в Шампионската лига. В момента серията на „гражданите“ без поражение на „Етихад Стейдиъм“ в турнира възлиза на 24 мача, като в 22 от тях Сити постигна победи. 

Джосеп Гуардиола направил само една промяна в сравнение с двубоя с Кристъл Палас през уикенда. Кевин Де Бройне се завърна сред титулярите за сметка на Фил Фоудън. Рияд Марез, който вкара гола за "гражданите" в първия мач с РБ (Лайпциг), остана на пейката за началото.

Марко Розе същопредприел само една корекция от двубоя с Борусия (Мьонхенгладбах). Андре Силва седна на пейката, а като титуляр започна Кевин Кампъл. Най-неприятно за наставника на гостите бе отсъствието на Кристофър Нкунку, който преди две години отбеляза хеттрик на „Етихад Стейдиъм“. Гулачи, Диало и Шлагер също бяха аут заради контузии.

Манчестър Сити очаквано започна много по-добре и в първите 16 минути домакините създадоха три добри възможности, от които не успяха да извлекат максимума. Още в началото  Гюндоган бе намерен на далечната греда след центриране на Де Бройне, но ударът от движение на германеца премина над вратата. След това малко не достигна до Холанд да чукне топката покрай Бласвих след дълго подаване на Аке. Стражът на РБ обаче излезе добре напред и успя да блокира норвежеца, който щеше да открие, ако имаше още няколко сантиметра. В 16-ата минута Де Бройне намери Грийлиш в наказателното поле, но ударът на английския национал рикошира в бранител и излезе в корнер. 

В 21-вата минута Родри засече с глава центриране от ъглов удар, след което топката докосна ръката на Хендрикс, която бе в неестествено положение, макар и ударът да бе от близко разстояние. След намесата на ВАР главният рефер отсъди дузпа, която Ерлинг Холанд реализира безкомпромисно, стреляйки в долния десен ъгъл. Бласвих хвана посоката, но не успя да се намеси - 1:0. Две минути след това Сити удвои аванса си, след като удар на Де Бройне от 25 метра срещна напречната греда, след което Холанд направи добавка с глава за 2:0. Това беше 30-и гол за норвежеца в Шампионската лига. Той стана най-младият играч, който достига до тази кота. 

В 33-тата минута дойде и най-спорният момент. Едерсон излезе неразчетено извън наказателното си поле, за да пресече едно дълго подаване напред. Бразилецът не успя да играе с топката и връхлетя върху Лаймер. Вместо да бъде отсъдено нарушение и вратарят да получи червен картон, Славко Винчин показа жълт картон на Вернер заради протести.

Сити продължи да играе по-добре и в добавеното време на първата част "гражданите" стигнаха до трети гол. Родри засече с глава центриране от корнер, топката чукна гредата, след което продължи по голлинията, но без да я премине. Айдара опита да изчисти, но го направи в краката на Холанд, който отблизо оформи своя пети хеттрик за английския шампион през този сезон.

Второто полувреме продължи с тотална доминация на домакините. В 49-ата минута Сити организира атака, която бе подхваната от Едерсон и продължена от Силва, Де Бройне и Холанд. Норвежецът намери Гюндоган, който направи двойно с Грийлиш и стреля с левия крак в ъгъла за 4:0.

След това вечерта продължи с изумителните постижения на Холанд. В 53-тата минута той реализира четвъртия си гол. Де Бройне центрира от корнер към близката греда, Бернардо Силва продължи, след което Холанд засече с глава. Бласвих изби, но след това норвежецът сам направи добавка за 5:0. Това обаче не бе всичко, защото четири минути след това Холанд реализира и петия си гол. Този път Бласвих парира изстрел на Аканжи, след което норвежецът отново бе на точното място за добавка - 6:0 след пет гола на Ерлинг Холанд. "Деветката" на Манчестър Сити стана едва третият играч в историята на Шампионската лига, който успява да отбележи пет попадения в един мач от турнира. До момента само Луис Адриано и Лионел Меси бяха постигали това.

Холанд не успя да подобри рекорда, защото в 63-тата минута Гуардиола го замени с Хулиан Алварес. В добавеното време Де Бройне оформи крайното 7:0 след страхотен изстрел от 25 метра, след който прати топката в горния ъгъл. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация