"Драконите" дадоха всичко от себе си, но не можаха да изпепелят "нерадзурите"

00:05
"Драконите" дадоха всичко от себе си, но не можаха да изпепелят "нерадзурите"

Порто и Интер завършиха 0:0 в мач реванш от осминафиналите на Шампионската лига на “До Драгао”. По този начин “нерадзурите” удържаха крехкия си аванс от първия мач и се класираха на четвъртфиналите за пръв път от 2011 година насам. 

Домакините от Порто се представят много успешно срещу италианските отбори в евротурнирите под ръководството на Серджио Консейсао и със сигурност ще искат да продължат тази традиция. Те вече отстраниха Рома и Ювентус именно на осминафиналите на ШЛ, съответно през 2018/19 и 2020/21, а през миналата кампания записаха победа и реми срещу Милан в груповата фаза, след което елиминираха Лацио в Лига Европа. 

Порто спечели последния мач от португалското първенство вкъщи трудно с 3:2 срещу Ещорил. Тимът се намира на втора позиция, на 8 точки от лидера Бенфика. Серджио Консейсао няма да може да използва изгонения в първия мач с Интер Отавио, a контузени са Жоао Марио, както и ветеранът в защитата Пепе, който отпадна в последния момент от групата за мача заради физически проблем. Днес за Порто в предни позиции стартират Мехди Тареми и Еванилсон, които ще са подпомагани от действащите в средата на терена Урибе, Еустакио и Галено. Фабио Кардосо заменя Пепе в центъра на отбраната на Порто.

Интер продължава колебливото си представяне в Серия “А”, където загуби гостуването на Специя с 1:2, като записа поредната си неубедителна изява далеч от дома. Макар и на втората позиция, тимът е на цели 18 точки от лидера Наполи, като далеч по-реална цел пред отбора е да задържи мястото си в топ 4, отколкото да мисли за титла. Заговори се за напрежение в тима и неяснота около бъдещето на наставника Симоне Индзаги, като провал днес в Шампионската лига може да се окаже пагубен за оставането на специалиста.

Интер има своите кадрови проблеми, като Робин Госенс и Далберт са контузени, Логично Симоне Индзаги ще заложи на обичайната схема 3-5-2. Веднага прави впечатление, че Ромелу Лукаку е оставен на пейката за сметка на Един Джеко, който ще партнира на  Лаутаро Мартинес в атаката на Интер. Матео Дармиан ще действа в центъра на защитата на мястото на Милан Шкриняр, който е на пейката. Като халф-бекове ще играят Дензъл Дъмфрис и Федерико Димарко, а в средата на терена титуляри са Николо Барела, Хакан Чалханоолу и Хенрик Мхитарян.

Още в 3-тата минута дойде първото добре положение в мача, като Матеус Урибе отправи бомбен далечен шут, който Андре Онана успя да избие в корнер. Двата тима започнаха мача предпазливо, като не смееха да предприемат излишни рискове. 20 минути след началото на мача Стивън Еустакио също тества с далечен изстрел стража на Интер, но камерунецът отново улови. В следващата минута Интер отговори с опасна контраатака, при която Един Джеко се озова на удобна позиция и стреля, но Диого Коща изби, като това беше първият сериозен шанс за гостите.

Порто опита друга опасна атака в 27-ата минута, когато Мехди Тареми навлезе опасно отляво, но шутът му бе неточен. Отново последваха по-позиционни моменти в мача. Едва в 40-ата минута дойде по-опасна ситуация пред вратата на Онана, като Еванилсон получи топката и отправи удар, който обаче бе блокиран с добра намеса на Федерико Димарко. В продължението на първото полувреме пък Лаутаро Мартинес направи добър пробив и стреля, но в ръцете на Диого Коща. В последните секунди пък Пепе центрира опасно, но Стивън Еустакио не успя да засече топката. Така при нулево равенство приключи и първата част.

Началото на втората част беше аналогично на първите минути на мача – отново Матеус Урибе опита далечен изстрел, но не уцели вратата. В 55-ата минута Галено бе близо да засече опасно центриране пред вратата на Онана, но не успя. Седем минути по-късно Интер отвърна с изстрел на Николо Барела, който бе блокиран. В 70-ата минута и двамата треньори предприеха смени. Ромелу Лукаку се появи в игра на мястото на незапомнилия се с нищо Един Джеко, а Федерико Димарко бе заменен от Данило Д‘Амброзио. Серджио Консейсао пък пусна нападателя Тони Мартинес вместо Еванилсон.

Последваха минути, в които няколко играчи на Интер получиха схващания, като се наложи да получат медицинска помощ. В крайна сметка се наложи Алесандро Бастони да бъде заменен принудително от Стефан де Фрай. След подновяването на играта последва удар на Марко Груич в 77-ата минута, но Онана отново спаси. Интер отговори с опасна атака, при която Хакан Чалханоолу стреля неточно. Матео Дармиан пък също бе заменен, като на негово място се появи Милан Шкриняр. Последва опасен шут на Лукаку в 82-рата минута, който бе блокиран, а при последвалия корнер Дензъл Дъмфрис стреля в ръцете на Диого Коща. Порто отговори с далечен шут на Галено, който отново бе спасен от безгрешния дотук Онана.

Порто опита отчаян натиск и натика съперника си в неговата половина. Последваха редица центрирания, като при едно от тях влезлият като резерва Дани Лоудър стреля неточно с глава в последната минута от редовното време. В даденото от съдията седемминутно продължение пък натискът на Порто стана неудържим. Първо Дензъл Дъмфрис изчисти топката от голлинията след удар на Тони Мартинес. След това Мехди Тареми стреля опасно, Онана се намеси със сетни усилия, а топката се удари в гредата. Пепе Акино от домакините пък получи втори жълт картон и бе изгонен.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация