Инфантино ще спечели изборите за президент на ФИФА

17:05
Инфантино ще спечели изборите за президент на ФИФА

Настоящият президент на ФИФА Джани Инфантино е единственият кандидат на изборите за ръководител на организацията, които ще се проведат по време на Конгреса на ФИФА в Кигали, Руанда, в четвъртък, 16 март. Швейцарският юрист със сигурност ще бъде преизбран за втори пълен мандат и общо трети на поста, след като той управлява централата временно в периода 2016-2019 след отстраняването на Сеп Блатер. Инфантино се радва на безусловна подкрепа сред 211-те федерации, членуващи във ФИФА, но именно в това е проблемът, твърдят неговите критици.

"Повярвайте ми, той наистина е един дар за футбола и човечеството", заявява Амаджу Пиник, член на Съвета на ФИФА, управленската структура на организацията. Ако се излезе от кръга на поддръжници на Инфантино, мнението за него е различно. Най-шумните негови критици са предимно от европейските първенства, футболните профсъюзи и европейските клубове, които доминират световния футбол, както и от европейската футболна централа УЕФА, която вижда във ФИФА съперник, а не партньор. В техните очи Инфантино е спорна фигура, водена от амбиция, чиито решения водят до чести конфликти, необмислени идеи и ненужна драма. Проблемът на критиците му е, че те няма какво да направят, за да го спрат: европейските грандове и футболистите не гласуват в Конгреса на ФИФА.

"Искам да бъда президент на всички вас", каза Инфантино след донякъде изненадващото си избиране през 2016. За да изгради имидж на реформатор, той направи първото си официално пътуване като президент на ФИФА с нискобюджетна авиокомпания (макар че скоро след това започна да използва частен самолет). Инфантино също така отказа първата си заплата на стойност 2 млн. долара, а с едно от първите си важни решения назначи слабо известната сенегалска дипломатка Фатма Самура за генерален секретар на ФИФА. Назначението на африканка на ръководна позиция, която обичайна е заемана от бял европеец, донесе точки на Инфантино. Проблемът бе, че Самура няма достатъчно опит в преговорите за спонсорски и телевизионни права, които са една от основните задачи на позицията. Според близки до Инфантино това не е от голямо значение, защото той държи сам да ръководи всички детайли по управлението на ФИФА. Това си пролича в края на миналата година, когато Инфантино лично замина да живее в Доха в последните месеци преди началото на Мондиал 2026, вместо да изпрати някой от своите заместници.

Инфантино се радва на най-голямо одобрение сред десетките малки федерации, които до голяма степен разчитат на средствата, отпускани годишно от ФИФА, за да сформират своя бюджет. От друга страна критиците му са някои от водещите европейски и южноамерикански федерации, като една от причините беше идеята му световното първенство по футбол да се провежда на всеки две години. Този проект в крайна сметка замря след остра опозиция. "Във ФИФА е наложена култура на страх, която не дава на критиците да говорят", заявява президентът на Норвежката футболна федерация Лизе Клавнес. "Той пропусна твърде много възможности да изпълни думите си и да реализира обещаните реформи, с които зае поста", добавя тя.

От своя страна Инфантино не търси помиряване с традиционните сили, а вместо това създава нови партньорства. Такива например са близките отношения със страните от Близкия Изток като Катар и Саудитска Арабия. Инфантино се радва и на пълна подкрепа от Африка и Азия.

Сред другите големи критици на Инфантино е президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас, а не са тайна и влошените му отношение с президента на УЕФА Александър Чеферин. Рядко обаче критиките срещу Инфантино стават публично достояние. Според неназован лидер на футболна федерация причината за това е, че откритото противопоставяне срещу Инфантино има тежка цена. На карта е заложено твърде много, твърде много пари и твърде много решения за футбола, които преминават през кабинета на президента на ФИФА - позиция, която Инфантино няма намерение да освобождава скоро. Ден преди финала на Мондиал 2022 през декември Инфантино каза, че пред Съвета на ФИФА е било "изяснено", че първият му временен тригодишен мандат не се брои към общото ограничение от 12 години, които той може да заема поста. Това означава, че Инфантино може да бъде президент още два мандата, или с други думи до 2031 година.

"Това трябва да буди притеснение. Културата във ФИФА не се е променила. Погледнете тази институция отвън и какво виждате? Гласуванията почти винаги са единодушни. Заемащите важни позиции почти винаги са преизбирани, без да има друг кандидат за поста. Президентът увеличава позволения брой мандати", каза един от най-отявлените критици на Инфантино - Мигел Мадуро, който преди време заемаше позиция в неговата администрация. "Ако това беше страна, всичко това щеше да е явен знак, че има сериозен демократичен дефект в избирателната система и в организацията на институцията", допълва той.

Освен на широка подкрепа, Инфантино се радва и на близост с някои от най-влиятелните и известни хора в света. През годините той изгради близка връзка с Доналд Тръмп и често бе гост в Белия дом на бившия американски президент. По време на Световното първенство в Русия през 2018 Инфантино получи държавен орден от президента на Русия Владимир Путин. Дори и изборът на домакин за Конгреса на ФИФА тази седмица изглежда политически насочен - лидерът на Руанда Пол Кагаме получи честта да приеме Конгреса и президентските избори. В Африка се намират повече от една четвърт от футболните федерации, членуващи във ФИФА, а тяхна пълна лоялност не остава незабелязана - всяка федерация получава по 8 млн. долара на всеки 4-годишен цикъл. Това е седемкратното увеличение под ръководството на Инфантино.

Именно финансовото състояние на футболната централа е една от най-големите гордости на Инфантино. "Парите вече не "изчезват" във ФИФА", каза говорител на организацията. Президентът на ФИФА дори използва своите знания и опит, за да убеди американския съд, че организацията е жертва на собствения си корупционен скандал под управлението на Сеп Блатер. По този начин ФИФА ще получи компенсации, които могат да достигнат 201 млн. долара. Хазната на ФИФА е по-пълна от всякога.

Поддръжниците и противниците на Инфантино са съгласни в едно - той ще бъде преизбран за президент на ФИФА в четвъртък. Резултатът от изборите е предварително ясен.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация