Инфантино: Светът има нужда от повече футбол

17:00
Инфантино: Светът има нужда от повече футбол

Когато чуя, че се играе твърде много футбол - да, може би на определени места е така, но не навсякъде. Всъщност в повечето места по света не се играе достатъчно футбол. Имаме нужда от много повече, а не от по-малко, искаме футболът да се развива по целия свят. Това заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино, след като днес бе преизбран за нов мандат на поста. Инфантино нямаше конкуренция на Конгреса на ФИФА, който се проведе в Кигали, Руанда.

След като получи нов мандат до 2027 година, Инфантино се обърна към делегатите на Конгреса, представители на 211 футболни федерации, членуващи във ФИФА. "Към тези, които ме обичат, знам, че сте много, както и към малкото, които ме мразят - обичам всички ви. За мен това е огромна чест, привилегия и отговорност. Обещавам да продължа да служа на ФИФА и на футбола по целия свят", каза 52-годишният юрист.

Инфантино коментира и възможността във футбола да се въведе таван на заплатите. "Може да се наложи да въведем таван, трябва да помислим как можем да го направим. Ще обсъдим тази тема с всички участници в процеса. Трябва да продължим да подобряваме регулациите на ФИФА. Ще продължим да подобряваме принципите на управление и ще обърнем внимание на системата за трансфери. Може би имаме нужда от дискусия, за да подобрим прозрачността на трансферните суми и заплатите", заяви той.

"Нашата мисия е Световното първенство при мъжете през 2026 и това при жените през 2027 да има еднакъв награден фонд", допълни Инфантино, който отбеляза, че женският Мондиал през тази година е с награден фонд 150 милиона долара, което е десеткратно увеличение спрямо този през 2015. Наградният фонд на Мондиал 2022 в Катар бе 440 млн. долара.

Участие в 73-ия редовен Конгрес на ФИФА взе и президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. От българска страна в Кигали бяха още вицепрезидентите на БФС Емил Костадинов и Михаил Касабов.

Джани Инфантино бе преизбран на поста с огромно мнозинство от гласовете, включително и този на Борислав Михайлов, предварително заявил подкрепата си за негов нов мандат. Освен това Конгресът прие консолидирания финансов отчет на ФИФА и одиторския доклад за 2022 г., рамковия бюджет на централата за периода 2023-2026 г. и детайлния бюджет за 2024 г.

Бяха утвърдени и решенията на Съвета на ФИФА от последните дни, според които форматът на Световното първенство по футбол през 2026 г. ще включва 48 вместо досегашните 32 отбора, разпределени в 12 предварителни групи. Общият брой на срещите на турнира ще достигне 104, а продължителността на надпреварата ще се увеличи на 39 дни.

По време на форума Борислав Михайлов проведе лични срещи както с Джани Инфантино, така и с президента на УЕФА Александър Чеферин. И двамата висши ръководители поздравиха Михайлов по случай 100-годишния юбилей на БФС и за пореден път заявиха подкрепа за политиката на развитие на българския футбол.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация