Лацио спечели лютото Римско дерби

21:17
Лацио спечели лютото Римско дерби

Отборът на Лацио постигна много важна победа с минималното 1:0 над Рома на препълнения “Олимпико” в Дербито на Рим от 27-ия кръг на Серия "А". Матия Дзакани вкара единственото попадение в 65-ата минута. Така “орлите” спечелиха градското дерби със същия резултат като през ноември, когато голмайсторът беше Фелипе Андерсон. Червен картон на защитника на "вълците" Рожер Ибаньес още в 29-ата минута също помогна на "бианкочелестите" да запишат първи шампионатен дубъл в този сблъсък от сезон 2011/12 насам, когато и двата успеха бяха с по 2:1.

Маурицио Сари предприе цели пет промени след загубата с 1:2 от АЗ Алкмаар в Лигата на конференциите. В защита се появиха Николо Казале и Елсеид Хисай за сметка на Марио Гила и Лука Пелегрини. В халфовата линия пък липсваха Тома Башич и Матиас Весино, като те бяха заменени от Данило Каталди и Луис Алберто. Последната промяна беше на десния фланг на атаката, където Педро Родригес беше предпочетен пред Матео Канчелиери и така помагаше на Андерсон и Дзакани.

От друга страна, Жозе Моуриньо извърши само една промяна след нулевото реми с Реал Сосиедад в Лига Европа, като Никола Залевски стартира на мястото на контузения Рик Карсдорп. На върха на атаката отново беше Андреа Белоти, който беше подпомаган от Пауло Дибала и капитана Лоренцо Пелегрини от по-задни позиции.

Символичните домакини от Лацио спазиха традицията за впечатляваща хореография преди началото на дербито. Те избраха централна фигура в нея да бъде английският крал Хенри V, който е изобразен как се обръща към своята войска преди решаваща битка срещу Франция. Тифозите дори показаха част от реч от едноименната пиеса на Уилям Шекспир: “Не, скъпи мой братовчеде. Ако сме обречени на смърт, вече сме напълно достатъчно на брой. А ако оживеем, колкото по-малко сме, толкова по-голяма ще бъде славата, която ще си поделим. В името на Бог ви моля, не пожелавайте да има още един човек сред нас”. Също така на трибуните е бившият наставник на двата тима Свен-Йоран Ериксон.

Мачът започна с удар на Алберто в петата минута, но той не намери целта. Първата голова възможност пред “вълците” пък сътвори Жоржиньо Вайналдум, чийто далечен шут се оказа неточен. Минута по-късно Андерсон пробва удар по земя, който не беше проблем за Руи Патрисио. В 24-тата минута Белоти игра с глава, но Иван Проведел с лекота улови топката. Пет минути по-късно Дзакани отправи удар, който завърши в ръцете на Патрисио. 

В 32-рата минута дойде първата по-интересна ситуация в мача. Тогава Рожер Ибаньес настъпи Сергей Милинкович-Савич и така Давиде Маса му показа втори жълт картон, с което защитникът на “вълците” беше изгонен от игра. В 37-ата минута именно сърбинът стреля от воле, но го направи неточно. В 40-ата минута се стигна до пререкание между Джанлука Манчини и Дзакани, които трябваше да бъдат разтървани от своите съотборници. Малко след това главният съдия показа по един червен картон на хора от двата треньорски щаба.

На почивката Моуриньо реши да пусне трети защитник, който да покрие "дупката" в отбрана, зейнала след изгонването на Ибаньес. Така той избра да "пожертва" звездата си Дибала, който беше заменен от Диего Йоренте. В 53-тата минута Алберто нанесе коварен шут от голямо разстояние, който Патрисио успя да избие в корнер. В 57-ата минута испанецът направи нов опит да се разпише, но и този път не сполучи. В 65-ата минута защитата на “джалоросите” се пропука. Тогава Андерсон пусна пас към Дзакани, който нахлу в наказателното поле и с прецизен удар прати топката в долния далечен ъгъл на вратата.

Само две минути по-късно Казале си отбеляза автогол в опита си да изчисти топката при центриране от фал. ВАР обаче отмени попадението заради засада на Крис Смолинг. В 77-ата минута Проведел успя да избие изстрел на Леонардо Спинацола, а три минути по-късно шут на Пелегрини прелетя покрай вратата. Междувременно, Моуриньо реши да изкара пуснатия на почивката Йоренте и да пусне в игра Стефан Ел Шаарауи. Това обаче не помогна на "вълците" да избегнат поражението.

Така Лацио събра 52 точки в актива си и се изкачи на втората позиция в класирането поне до изхода на дербито между третия Интер (50 т.) и Ювентус по-късно тази вечер. Рома остава на петото място с 47 спечелени пункта.

ЛАЦИО - РОМА 1:0

1:0 Дзакани 65'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация