Англия си отмъсти на Италия за загубения финал (видео)

00:46
Англия си отмъсти на Италия за загубения финал (видео)

Националният отбор на Англия записа исторически успех с 2:1 над Италия на “Диего Армандо Марадона” в Неапол в първия мач на двата отбора от квалификациите за Евро 2024. Деклан Райс (13’) даде аванс на “Трите лъва”, а Хари Кейн (44’) го удвои от дузпа и вкара рекорден 54-ти гол с екипа на тима. През второто полувреме дебютанът Матео Ретеги (56’) върна едно попадение за “адзурите”, а Люк Шоу (80’) от състава на островитяните беше изгонен от игра. Така англичаните записаха първи успех като гост на този съперник от 1961-ва насам (3:2), като не го бяха побеждавали в официален мач от 1977-а насам (2:0 в световна квалификация). За италианците пък това е първа домакинска загуба в евроквалификационнен двубой от 1999-а насам.


Преди началото на мача домакините почетоха починалия Джанлука Виали със специално видео, излъчено на екраните на стадиона. Двата химна пък бяха изпяти от певци на живо, като неубедителните изпълнения веднага предизвикаха редица подигравки в социалните мрежи.


Италианците започнаха двубоя с натиск, като още в третата минута Джовани Ди Лоренцо направи несполучливо воле след центриране от пряк свободен удар. Малко след това Ретеги игра с глава при корнер, но и неговият опит беше разочароващ. В осмата минута Сака отправи първия точен шут, но Джанлуиджи Донарума го улови с лекота. 


В 12-ата минута Джуд Белингам нанесе опасен удар от дистанция, но Донарума съумя да го избие в корнер. При последвалото му изпълнение изстрел на Кейн беше блокиран, като отскочилата топка отиде при Райс, който беше безгрешен за 1:0 в полза на "Трите лъва". След попадението темпото на игра постепенно спадна, като следващото голово положение дойде чак в 32-рата минута, когато шут на Филипс мина покрай вратата. В 39-ата минута удар на Ретеги беше блокиран, а последвалият изстрел на Леонардо Спинацола се оказа неточен.


В 41-вата минута Ди Лоренцо игра с ръка при центриране от корнер и след преглед с ВАР главният съдия посочи бялата точка. Кейн се зае с изпълнението на дузпата, като успешно я реализира за 54-тото си попадение с екипа на Англия, с което еднолично стана голмайстор номер 1 на страната за всички времена, подобрявайки постижението на легендарния Уейн Рууни. 


В добавеното време на първата част именно нападателят на Тотнъм подаде топката на Грийлиш пред опразнената врата, но крилото пропусна златната възможност да се разпише, стреляйки покрай вратата.


“Адзурите” започнаха второто полувреме по-настойчиво, като в 51-вата минута силен удар на Пелегрини прелетя покрай вратата. Пет минути по-късно Магуайър сгреши със свой пас и след това фаулира грубо Николо Барела, но съдията даде авантаж. Така италианците организираха контраатака, при която Пелегрини намери с подаване в наказателното поле непокрития Ретеги, който ознаменува дебюта си с попадение. Така той стана единственият футболист в историята, който вкарва първия си гол за Италия, докато играе в клуб извън Европа. 

 

Последва продължителен домакински натиск, но без сериозни положения пред противниковата врата. Така се стигна до 79-ата минута, когато Люк Шоу извърши грубо нарушение и "адзурите" веднага поискаха той да получи втори жълт картон само минута, след като беше си изкарал първи такъв заради бавене на време. В крайна сметка Сърджан Йованович уважи претенциите им и изгони защитника от игра. В оставащото време домакините се опитаха да се възползват от числовия си превес и да избегнат поражението, но не успяха да го направят.


Така англичаните взеха трите точки още в откриващия си мач в група С на евроквалификациите, а в неделя са домакини на Украйна. Италианците останаха без актив, но могат да спечелят първи точки още в гостуването си на аутсайдера Малта отново в неделя.


ИТАЛИЯ - АНГЛИЯ 1:2


0:1 Райс (13')
0:2 Кейн (44' - дузпа)
1:2 Ретеги (56')


Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Ачерби, Толой, Спинацола, Барела, Жоржиньо, Верати, Берарди, Ретеги, Пелегрини


Англия: Пикфорд, Уокър, Магуайър, Стоунс, Шоу, Филипс, Райс, Белингам, Сака, Кейн, Грийлиш

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация