Григор Димитров се справи с Ян-Ленард Щруф

01:55
Григор Димитров се справи с Ян-Ленард Щруф

Първата ракета на България при мъжете Григор Димитров започна участието си на турнира от сериите “Мастърс 1000” в Маями с драматична победа срещу квалификанта Ян-Ленард Щруф, заемащ 103-о място в световната ранглиста, от Германия с 4:6, 7:6(5), 6:4. Това бе общо четвърта победа на Гришо срещу германеца.

ПЪРВИ СЕТ

Мачът започна отлично за българина, който сервира пръв и той взе първия гейм с 40:15. Той продължи да доминира и направи добро посрещане във втория гейм, дръпвайки бързо с 0:30. След това обаче Щруф се върна едно подаване и изравни до 30:30. Положението за Димитров се влоши след това, защото той загуби и следващото разиграване и допусна пълен обрат в гейма. Българинът обаче показа дух и изравни до 40:40, правейки края на втория гейм удоволствие за неутралния зрител. За съжаление Димитров не се справи при последвалото разиграване и загуби следващите две, с което точки Ян-Ленард Щруф изравни резултата в първия гейм.

В третия гейм Гришо започна безкомпромисно и при своето подаване дръпна на бързо с 40:0. Скоро след това обаче Ян-Ленард стопи разликата до 30:40. Тогава българинът се надигна и не позволи да срине, печелейки следващата точка, за да си върне преднината в първия сет. В следващия гейм Димитров демонстрира отново слабост при посрещането и допусна наказателна акция, губейки с 0:40 в него.

Петият гейм вървеше точка за точка и Григор не успя да затвори гейма на време, въпреки че повеждаше на три пъти. При авантажа Гришо се пропука и загуби гейма, с което и допусна на своята сметка първия пробив в мача. Шестият гейм започна оптимистично за българина, защото той за първи път поведе пръв при посрещане, след което допусна изравняване, но пак поведе с 30:15. Димитров дои поведе с 40:15 и беше близо до възстановяването на паритета в геймовете, но допусна бързи две точки и потрепери в края на тази част. След това той отново бе близо до спечелването на гейма, но допусна две последователни точки и бе длъжен да се бори да не го загуби. Този гейм след това придоби драматично изражение и неколкократно Димитров и Ян-Ленард Щруф си раменяха водачеството, за да може в крайна сметка германецът да запише трети пореден гейм на сметката си.

Изплашен, че губи контролът над нещата, Димитров изригна в седмия гейм и го спечели на нула. Щруф отговори на удари и после той взе един гейм с 40:0. Гришо обаче не се даде и намали до 4:5 изоставането си печелейки деветия гейм отново на нула.

В десетия гейм Григор Димитров се бори с всички сили, за да го спечели и докара първия сет до тайбрек. В него Григор повеждаше неколкократно, но германският опонент изравняваше неколкократно и в крайна сметка направи обрат, с който спечели гейма и съответно мача.

ВТОРИ СЕТ

Вторяит сет започна аналогично на първия и двамата тенесисти си рамениха по гейм. Димитров избухна в първия печелейки на нула, докато Щруф се нуждаеше от разигравания при 40:40, за да изравни.

След това Григор отново показа най-доброто от себе си и спечели третия гейм на нула. Четвъртият зча съжаление имаше обликът на втория и той се превърна в постоянна гонитба между Щрум и Димитров. Развръзката бе позната и германецът изравни.

В петия гейм отново се получи гонитба, но там Григор Димитров не позволи изравняване в най-важния момент и спечели с 40:30. След това Гришо за пореден път не съумя да направи пробив, губейки шестия гейм с 15:40.

Нова възможност се отвори след това и най-добрият български тенесеист, взе седмия гейм с 30:40. Той поведе в следващия с 30:0 и бе много близо до петия гейм, но това не се случи и допусна нов обрат.

Все пак Гришо спечели пети гейм, след което спази традицията да загуби следващия и падна с 0:40. После поведе с 6:5 и посрещаше в първия си геймбол за вечерта.

Геймболът обаче бе загубен нещата опряха до тайбрек. В него Григор Димитров започна оптимистично и отбеляза първата точка. После обаче допусна обрат, но не позволи на германеца да се откъсне и изравни за 2:2. След това Гришо инкасира нелепо нова точка, губейки сервис. Щруф се възползва от психологическото си предимство и поведе с 4:2. Тогава Ян-Ленард върна жеста и загуби сервиса, за да намали Григор изоставането си до 3:4. Той не успя да изравни и германецът дръпна с 2 точки отново, но веднага след това гришо съкрати до 4:5. Щруф след това се превърна сам в собствения си антагонист, губейки нов сервис, за да допусне изравняване. След това нов загубен сервис изведе Гришо напред с 6:5, коейто веднага сервираше за победа в сета. Това се случи и мачът отиде в трети решителен сет.

ТРЕТИ СЕТ

Последната част от срещата продължи в темпо подобно на предишните. За съжаление Щруф пое инициативата и той на два пъти повеждаше в геймовете, печелейки първия и третия с по 40:30. За Гришо пък бяха вторият и четвъртият, в които показа характер и спечели след авантаж.В петия гейм Григор Димитров отново спечели след авантаж, с което и записа първия си пробив в мача, както и поведе за първи път в третия сет.

Гришо взе и шестият гейм след невероятна борба за последната точка, след като българинът повеждаше два пъти, но и допускаше изравнявания. Това бе впечатляващият трети пореден гейм за него.

Седмият гейм Григор Димитров го загуби с 15:40, но веднага след това спечели осмият също с 40:15 и се доближи до победата.

След това разочарова отново и допусна загуба в деветия геймм с 40:15.

В десетия гейм Гришо подаваше и започна устремен към победата, дръпвайки с 40:0. След това той сервира за последната, решителна точка, която спечели, с което и триумфира в този невероятен три сетов трилър.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация