Украйна не успя да затрудни Англия

21:00
Украйна не успя да затрудни Англия

Англия направи доста сериозна заявка към първото място в крайното класиране на квалификационната група С за Евро 2024, след като победи Украйна с 2:0 на „Уембли“. Така „трите лъва“ вече имат шест точки, а освен това още на старта на квалификациите надиграха и двата си големи конкурента за челните места в групата, след като преди три дни победиха и Италия като гост. И днес, както и в двубоя в Неапол, англичаните изиграха силно първо полувреме, в което взеха аванс от две попадения, и доста по-пестеливо второ такова. Рекордьорът по голове за националния отбор Хари Кейн откри резултата в 37-ата минута след асистенция на Букайо Сака, а три минути след това именно звездата на Арсенал удвои резултата с прекрасно изпълнение.

Гарет Саутгейт направи три промени в стартовия състав на Англия в сравнение с мача в Неапол. Джеймс Мадисън, Бен Чилуел и Джордан Хендерсън стартираха на местата на Люк Шоу, който получи червен картон срещу Италия, Калвин Филипс и Джак Грийлиш. За Мадисън това бе първи мач като титуляр за националния отбор. По-рано днес стана ясно, че Фил Фоудън отпада от състава, тъй като е претърпял операция за отстраняване на апендикса. През седмицата пък заради различни проблеми отпаднаха и Рашфорд, Маунт и Поуп. Така Саутгайт разполагаше днес с група от 20 играчи.

В състава на Украйна имаше трима футболисти, които играят във Висшата лига на Англия - Михайло Мудрик, Олександър Зинченко и Виталий Миколенко.

Преди началото на двубоя капитанът на Англия Хари Кейн получи специална Златна обувка, с която бе удостоен заради това, че преди няколко дни подобри рекорда на Уейн Рууни и стана голмайстор №1 в историята на националния отбор на Англия с 54 попадения. Кейн изведе тима заедно със семейството си, а наградата му бе връчена от президента на ФА Деби Хюит.

Гостите се опитаха да започнат активно и да пресират високо англичаните, но домакините бързо се справиха с това и много скоро трайно се настаниха в половината на Украйна. В осмата минута Сака добре отклони към Кейн в наказателното поле. Нападателят овладя и излезе на няколко метра през вратата на Украйна, след което падна след контакт с краката на Сваток, който се хвърли на неособено успешен шпагат. Кейн поиска дузпа, но такава така и не бе отсъдена.

Англия продължи да владее топката в над 60% от времето, но липсваха каквито и да било удари към вратата на Трубин. Първият такъв стана факт едва в 20-ата минута, когато Кейн засече с глава центриране на Чилуел. Вратарят обаче улови без проблеми.

Хари Кейн имаше още две възможности, при които не успя добре да засече центрирания на Хендерсън и Мадисън. В 37-ата минута обаче капитанът на Англия го направи и отбеляза 55-ия си гол за националния отбор. Нападателят на Тотнъм изпревари Караваев и засече от въздуха на далечната греда центриране на Сака – 1:0. 

Самият Сака удвои три минути след това след много хубав удар от 22 метра, с който прати с левия крак по красив начин топката в горния далечен ъгъл.

В 42-рата минута Кейн можеше да направи 3:0, след като получи от Райс и стреля в близкия ъгъл, но този пъти Трубин спаси. Така Англия се оттегли на почивка с аванс от два гола, както бе и срещу Италия преди няколко дни.

В 51-вата минута Мадисън направи много добър пробив в наказателното поле, но ударът му не бе качествен и така халфът на Лестър пропусна чудесна възможност. След това Украйна започна да играе малко по-добре и да контролира повече топката, но без да създава положения.

В последните минути Айвън Тони записа дебют за Англия, след като замени Хари Кейн. Галахър и Грийлиш също се появиха в игра. Първият бе близо до това да вкара трети гол за "трите лъва" в 87-ата минута, но Трубин изби негов удар отблизо. Хари Магуайър имаше две възможности с глава в самия край, но до ново попадение така и не се стигна. Гостите не успяха да нанесат нито един точен изстрел в хода на целия двубой.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация