МОК решава за участието на Русия и Беларус на Игрите в Париж в "подходящото време"

18:53
МОК решава за участието на Русия и Беларус на Игрите в Париж в "подходящото време"

Шефът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах заяви днес, че решение относно участието на руски и беларуски спортисти спортисти на Летните олимпийски игри в Париж догодина ще бъде взето „в подходящото време“.

„МОК ще вземе това решение в подходящото време, в пълната си дискретност, и без да робува на резултатите от предишните олимпийски турнири. Искаме да проследим въвеждането на тези препоръки колкото се може по-дълго…за да можем да вземем информирано решение“, сподели Бах след срещата на Изпълнителния комитет на МОК. Изпълкомът, допълни той, „не счете за подходящо да дава срокове…никой не знае какво ще се случи утре или след девет месеца“.

Бах добави, че „участието на атлети с руски или беларуски паспорт на Олимпийските игри в Париж през 2024 година също не е било обмислено в консултациите или обсъжданията днес“.

„МОК си запазва правото да реши относно тяхното участие в подходящото време, дори и те да са се класирали според квалификационния критерий, поставен от съответните им международни федерации. МОК ще следи отблизо пълното въвеждане на тези препоръки от всички замесени страни. Резултатите от тази процедура по мониторинг ще бъде важен фактор в решението на МОК по отношение участието на спортисти с руски или беларуски паспорт на Игрите в Париж през 2024 година и на Зимната олимпиада в Кортина д‘Ампецо през 2026 година“.

Олимпийските шефове препоръчаха днес завръщането на руски и беларуски атлети като индивидуални лица под неутрален флаг без никакви връзки с военните. Бах каза още, че МОК е препоръчал на международните федерации и организаторите на международните спортни събития "спортисти с руски или беларуски паспорт могат да участват само като индивидуални неутрални атлети".

Сред другите препоръки, МОК каза, че „отбори със спортисти, които имат руски или беларуски паспорт, не могат да бъдат считани за евентуални участници“. В добавка към тези, които нямат да бъдат на Олимпийските игри, ще бъдат „атлети, които активно подкрепят войната“, както и „такива, които са с договори в руските или беларуски военни или агенции за национална сигурност“. Бах повтори, че санкциите срещу „тези, които са отговорни за войната, Русия и Беларус и техните правителства“, трябва да останат в сила. Това означава, че двете страни не могат да организират международни спортни събития на своите територии.

В добавка, „без флаг, химн, цветове или всякакви други идентификации на тези страни на спортно събитие или среща, включително в цялото съоръжение или стадион“ и „без покана или акредитация за правителствено или държавно лице от Русия и Беларус на международни спортни събития или срещи“.

Междувременно, Берлин критикува като „шамар в лицето“ за украинските спортисти препоръката от олимпийските шефове Русия и Беларус да се завърнат като индивидуални лица под неутрален флаг без връзки с военните. „Украинските атлети заслужават солидарността на международния спорт. Международният спорт трябва да осъди бруталната война на агресия. Това може да се случи само и единствено чрез пълното изхвърляне на руски и беларуски спортисти“, каза спортният министър на Германия Нанси Фезер в свое изявление.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация