Шотландия постави Испания на колене в Глазгоу (видео)

00:52
Шотландия постави Испания на колене в Глазгоу (видео)

Донякъде изненадващо отборът на Шотландия надви Испания с 2:0 у дома в квалификация за Евро 2024 от група “А” и е лидер с пълен актив след два кръга. Още по-изненадващ беше голмайсторът в лицето на Скот Мактоминей, който за втори пореден мач реализира две попадения. Първо той беше точен в 7-ата минута, а след това се разписа и в 51-вата.


Халфът на Манчестър Юнайтед беше вкарал два пъти и срещу Кипър (3:0) преди дни. Така “гайдарите” изведнъж се оказаха в много добра позиция, защото испанците са с 3 точки, а другият считан за основен кандидат за място на финалите - Норвегия, има само един пункт. В Германия отиват първите два в крайното класиране.


В другата среща от групата тази вечер Грузия и Норвегия завършиха 1:1, а Кипър няма мач от квалификациите сега.


Победата на шотландците беше заслужена на фона на показаното на “Хемпдън Парк”, като направиха няколко пропуска. Все пак двата тима си размениха и по една греда, а домакините имаха късмет, че в 26-ата минута капитанът им Андрю Рюбъртсън не беше изгонен с директен червен картон след сблъсък с Педро Поро, при който останаха сериозни съмнения за умишлен удар без топка.


Че Адамс не игра за домакините, заради което вместо него излезе Линдън Дайкс от Куинс Парк Рейнджърс. 


В същото време направи впечатление, че новият селекционер на Испания Луис де ла Фуенте беше оставил само трима от титулярите от предишния мач - Родри, Микел Мерино и вратарят Кепа. Вкаралият два гола на Норвегия Хоселу започна в атака за сметка на Алваро Мората, а защитната четворка беше изцяло нова. Гави седна на пейката, а Алехандро Балде остана извън групата. Така в стартовия състав нямаше нито един играч на Барселона.


Двубоят започна отлично за домакините, които излязоха напред в резултата след само 7 минути игра. Тогава бранителят на испанците Педро Поро се подхлъзна, от което се възползва Анди Робъртсън. Той веднага центрира към Мактоминей в наказателното поле, а там играчът на Манчестър Юн засече. Последва и лек рикошет в тялото на Иниго Мартинес, което направи Кепа безпомощен - 1:0.


Вторият гол в мрежата на гостите остана "на косъм" в 15-ата минута, когато Райън Кристи стреля с левия крак. Вратарят не успя да реагира, но за негов късмет топката излезе в аут. 


Играчите на Де Ла Фуенте застрашиха домакините за първи път в 20-ата, когато Хоселу засече с глава, но вратарят Ангъс Гън спаси. 


Три минути по-късно от сходна позиция нападателят на Еспаньол уцели напречната греда.


В 26-ата минута се стигна до спорна ситуация за евентуален червен картон на Анди Робъртсън. Тогава той видимо умишлено удари Педро Поро без топка, но съдията му показа само жълт картон. 


Испанците отдавна бяха натиснали и в 39-ата минута даже поискаха дузпа за препъване на Хоселу от страна на Ханли. Съдията обаче, след консултация с ВАР, взе решение да не посочва бялата точка. 


Шотландците пропиляха отличен шанс да се оттеглят на почивка с аванс от два гола, след като в добавеното време Дайкс беше изведен сам срещу Кепа, но не уцели вратата. 


За втората част испанците излязоха с двама нови футболисти в лицето на Даниел Карвахал и Нико Уилямс. Единият от тях обаче - Карвахал, се остави да бъде разминат от Тиърни в 51-вата минута, след което се стигна до втория гол за домакините, реализиран отново от Мактоминей. 


Шансът спаси "ла роха" от трети гол, след като в 57-ата Макгин стреля директно от фал във вратата и топката се отби в напречната греда.


В оставащото време испанците трудно намираха начин да застрашават съперника, макар играта да беше основно в половината на тима на Стив Кларк.


Евроквалификациите ще се завърнат през юни след края на сезона в клубния футбол. Тогава Шотландия ще гостува на Норвегия и ще приеме Грузия, а испанците ще са ангажирани с финалите в Лигата на нациите. 

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация