Сити започна лошо, но завърши по шампионски дербито с Ливърпул

16:39
Сити започна лошо, но завърши по шампионски дербито с Ливърпул

Манчестър Сити спечели голямото дерби от 29-ия кръг на Премиър лийг срещу Ливърпул, след като надигра с 4:1 големия си съперник от последните години. Мърсисайдци поведоха на „Етихад“ с гол на Мохамед Салах (17'), но десет минути след това Хулиан Алварес изравни. Първото полувреме продължи да бъде много интересно. Шампионите атакуваха по-масирано и създаваха положения, но и контраатаките на Ливърпул бяха много опасни и Салах тормозеше отбраната на „гражданите“. През второто полувреме обаче имаше само един отбор и това бяха шампионите. Частта стартира с ранен гол за Сити, реализиран от Кевин Де Бройне. След това мърсисайдци рухнаха, като бранителите в червено за пореден път не бяха на ниво. Илкай Гюндоган вкара трети гол още в 53-тата минута и на практика сложи край на интригата. Джак Грийлиш също се разписа, увенчавайки добрата си игра с гол. С този успех Манчестър Сити се доближи отново на пет точки зад лидера Арсенал при равен брой мачове. Малко по-късно днес обаче „топчиите“ могат отново да увеличат разликата, но тогава ще са с един изигран двубой повече. Ливърпул пък остава на седем точки от Тотнъм, като вече има само една среща по-малко от „шпорите“. Мърсисайдци изостават на пет пункта и от Нюкасъл, а до края на следващата седмицата тимът на Юрген Клоп трябва да гостува на Челси и да приеме Арсенал.

Днешният двубой бе четвъртата среща между Манчестър Сити и Ливърпул през този сезон. Мърсисайдци спечелиха две от тях, след като триумфираха във финала за "Къмюнити Шийлд" и в първия мач за първенството. През декември обаче Манчестър Сити спечели с 3:2 на 1/8-финалите на Купата на лигата.

Голямата новина в състава на шампионите бе, че голмайсторът на отбора Ерлинг Холанд, който вече има 42 гола за Манчестър Сити от началото на сезона, девет от които в последните три мачa, не попадна в групата за днешния сблъсък заради контузията в слабините, която получи още в срещата с Бърнли и заради която не тренира по време на паузата за националните отбори. Вместо него започна Хулиан Алварес, който бе подпомаган по фланговете от Рияд Марез и Джак Грийлиш. Джон Стоунс и Нейтън Аке действаха като крайни бранители в схемата на Джосеп Гуардиола.

В състава на Ливърпул имаше две промени в сравнение с последния мач на отбора, който бе срещу Реал Мадрид на „Сантиаго Бернабеу“. Джеймс Милнър и Дарвин Нунес бяха заменени от Джордан Хендерсън и Харви Елиът. Диого Жота, Коди Гакпо и Мохамед Салах оформиха нападателното трио. Луис Диас, който поднови тренировки, не бе достатъчно подготвен, за да попадне в групата за днешния сблъсък. 

След равностойни първи пет минути домакините пренесоха по-постоянно действията в половината на мърсисайдци. В деветата минута Де Бройне центрира добре към далечната греда, където Гюндоган засече, опитвайки се да подаде успоредно на голлинията. Алисон обаче улови топката. Малко след това Родри получи шанс да стреля около границата на наказателното поле, но за стража на мърсисайдци отново нямаше проблем. В 14-ата минута Хендерсън закъсня с отиграването на едно късо подаване пред наказателното поле на Ливърпул и фаулира Де Бройне. Марез изпълни пряк свободния удар, стреляйки добре от 22 метра. Топката обаче профуча встрани от далечната греда.

Първата добра ситуация за гостите бе в 15-ата минута, когато Салах нахлу в наказателното поле и си освободи място за стрелба, но в последния момент Аке блокира удара. Две минути след това гостите поведоха. Диого Жота изскочи зад защитната линия на Сити, която бе изнесена около централната зона, и достигна дълго подаване от Александър-Арнолд. След това португалецът спринтира с топка в крака, влезе в наказателното поле и остави за нахлуващия на скорост Салах, който стреля в ъгъла за 0:1. Ситуацията мина проверката на ВАР за евентуална засада на Жота, но такава нямаше, тъй като Аканжи покриваше. 

„Гражданите“ можеха да отговорят много бързо, но Гюндоган и Марез направиха два сериозно пропуска. Първият не успя да намери добре топката от осем метра, след като Де Бройне върна към него, а вторият стреля над вратата от добра позиция. В 26-ата минута Ливърпул пропусна страхотна възможност да удвои след една контраатака. Салах се откъсна на скорост, а Грийлиш спринтираше до него. Салах се опита да подаде зад гърба на английския национал и да изведе по този начин Жота, който нахлуваше през центъра. Грийлиш обаче игра брилянтно в защита и успя да отклони топката.

Веднага след това Сити изравни резултата. Де Бройне изведе Марез отдясно, а Робъртсън бе оголил зоната си. Алжирецът влезе към центъра, комбинира с Гюндоган, който продължи наляво към Грийлиш. Последният центрира остро по земя, а Алварес засече малко пред границата на вратарското поле за 1:1.

В 34-тата минута Родри фаулира тръгващия напред Гакпо, след като го хвана с две ръце за раменете. Гостите поискаха втори жълт картон за испанеца, но главният рефер Саймън Хуупър не уважи тези претенции. 

Три минути след това отново гостите организираха много опасна контраатака. Салах достигна топката, след като преди това Жота отклони с глава. Египтянинът добре финтира Аканжи, след което опита подаване в наказателното поле, но там нямаше негов съотборник.

Манчестър Сити направи пълен обрат в самото начало на второто полувреме. 53 секунди след началото на частта домакините организираха контраатака, в която Алварес отново имаше значима роля. Аржентинецът с много хубаво диагонално подаване намери Марез на десния фланг. Алжирецът веднага центрира към Де Бройне, който засече отблизо.

В 50-ата минута Гакпо много добре се справи с Аканжи в наказателното поле и стреля отблизо, но Едерсон изби. Лайнсменът обаче вдигна флага си, което означаваше, че дори да имаше гол, той нямаше да бъде признат.

Три минути след това отбраната на Ливърпул отново се огъна. Рияд Марез премина покрай няколко бранители, след което намери Алварес. Неговия удар по земя бе избит от Александър-Арнолд, но десният бек така заложи топката за Гюндоган, който не сгреши от шест метра.

Гакпо пропиля една добра атака за Ливърпул, след като реши да стреля и след рикошет топката премина далеч от целта. Нидерландецът обаче можеше да потърси подаване към свободния Харви Елиът. В 60-ата минута Алисон предотврати четвърти гол за Сити, след като спаси много опасен удар на Грийлиш към далечния ъгъл.

Играчите на Гуардиола започнаха спокойно да владеят топката, а Юрген Клоп опита да промени нещата с четворна смяна, включвайки Цимикас, Фирмино, Нунес и Окслейд-Чембърлейн, които замениха съответно Робъртсън, Жота, Салах и Елиът. Това обаче нямаше никакъв ефект. Нещо повече – в 74-тата минута Джак Грийлиш, който изигра много силен мач, направи 4:1. Английският национал получи дълго подаване от Гюндоган, след което намери Де Бройне отляво. Белгиецът му върна, а Грийлиш стреля покрай Алисон.

До края мачът се доиграваше. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация