Григор Димитров отпадна безславно в Монте Карло

16:50
Григор Димитров отпадна безславно в Монте Карло

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров изигра най-слабия си мач за 2023 година и отпадна във втория кръг на “Мастърс”-а в Монте Карло.

Топ ракетата ни беше спрян от един от най-вълнуващите млади таланти, прогресиращи в световния тур през последните две години - Ижи Лехечка. Чехът спечели със 7:6(4), 6:4 и за първи път в кариерата си записа две победи в един турнир от най-високата категория на АТР.

Гришо стана жертва на прекалено големия брой непредизвикани грешки от своя страна - 40 - а и недостатъчно ефективния първи сервис. Българинът сякаш избра неуспешна тактика срещу млад и агресивен съперник, защото беше по-прогресивният на корта, а може би трябваше да демонстрира повече търпение, както беше вчера срещу Бен Шелтън.

Независимо че изигра най-слабия си мач за 2023-та, Григор можеше да го спечели, но не се възползва от пробивите си в първия сет, както и от някои ключови ситуации на ретур във втория.

За съжаление, той не можа да защити 360 точки от достигнатия полуфинал в Монте Карло миналата година и загуби 315. Това ще му издейства свличане в световната ранглиста с поне шест места и от следващия понеделник той ще бъде максимум 31-ви в света.

Първи сет

Лехечка започна с форхенд далеч в аут за 0-15, а после Гришо го контрира с добър ретур и форхенд по обратния диагонал, който провокира грешка от бекхенд за 0-30. Страхотен сервис по диагонала на чеха намали изоставането му на 15-30, но последва надстрелване с форхенди, при което 42-рият в света прати топката в мрежата. Ново такова разиграване с повече от пет удара доведе до още една грешка с предната страна на ракетата на Лехечка и Гришо поведе с ранен пробив - 1:0.

С хубавия си подсечен бекхенд Димитров продължи да предизвиква грешки от форхенд на съперника, но самият той направи такава след чудесен ретур на Лехечка и трябваше да се сблъска със ситуация 15-30. Прекрасен прав удар по обратния диагонал обаче издейства на Гришо равенство 30-30, но първият сервис не работеше. Българинът не се справи в едно от темповите разигравания в мача с много движение по ширината на корта и трябваше да спасява точка за пробив. За съжаление, с двойна грешка Григор загуби предимството си и резултатът стана 1:1.

Лехечка нямаше проблем да си вземе подаването в следващия гейм, като българинът успя само да спечели една точка чрез чудесен минаващ форхенд, но нищо повече - 1:2. Димитров направи хубава атака сервис-мрежа за начало на четвъртия сегмент от сега, а после завърши и любимата си комбинация с драйв-воле от форхенд веднага след началния удар за 30-0. Чехът пресили форхенд за пореден път и се стигна до 40-0, а невърнат сервис беше достатъчен за 2:2.

Фамозен ретур-уинър от бекхенд на Гришо предизвика аплодисменти от зрителите за 15-15, след което обаче Лехечка се облагодетелства от мощен сервис и последвал форхенд - 30-15. Още два поредни солидни начални удара на чеха и резултатът стана 2:3.

Сервисите на Димитров очевидно не работеха по предназначение в началото на срещата, защото той направи втората си двойна грешка за 0-15. Съперникът му сбърка бекхенд пред опразнена права и се стигна до 15-15, но българинът "върна жеста" с непредизвикана грешка от форхенд - 15-30. Неотразен начален удар в подходящ момент доведе до 30-30, а втори пореден такъв допринесе за гейм-бол. Комбинация сервис-форхенд по обратната права донесе успех на Гришо за 3:3.

С помощта на мрежата Димитров получи точка след аут на противника, а още един пресилен форхенд след дълго разиграване на Лехечка направи съотношението 0-30. Добре насочен сервис по правата свали малко от напрежението върху него при 15-30, а след това Григор сгреши бекхенд-ретур на втори начален удар за 30-30. Непредизвикано сбъркан форхенд на чеха донесе брейк-бол на българина, а той се възполва от него по брилянтен начин - коварен бекхенд-ретур, контриран от воле на съперника. Гришо обаче по невероятен начин не само стигна до топката, но и размина Лехечка с форхенд, за да си върне аванса в резултата и да напомни за паметния си мач-бол срещу Алекс де Минор в Ротердам - 4:3.

Великолепните форхенди на Лехечка обаче отново му издействаха предимство в следващите две разигравания, в които Гирогр не можа да вкара първи сервис - 0-30. Най-накрая неотразен начален удар възстанови интригата в гейма при 15-30, но неуспешен опит за бекхенд-уинър по правата на българина го постави в беда - 15-40. Вторият ас в мача на Димитров дойде в подходящ момент за 30-40, а още една бърза комбинация сервис-форхенд отрази и втория шанс за пробив. Чудесно контрапие с прав удар на българина му издейства авантаж, а с четвъртия пореден вкаран първи начален удар брейкът беше затвърден - 5:3.

Лехечка сбърка непредизвикано форхенд и изостана с 0-30, което беше 11-ата му непредизвикана грешка при 6 за Гришо. Два невърнати сервиса му послужиха успешно за 30-30, а българинът сбърка бекхенд и вече допусна обрат до 40-30. Още един пресилен удар, този път от форхенд, донесоха гейма на съперника - 5:4.

С помощтна на мрежата Лехечка поведе с 0-30 в следващия изключително важен гейм за развитието на сета и Григор пак бе поставен под напрежение. Неотразен начален удар по правата послужи за намаляване на пасива до 15-30, а чехът блесна с мощен форхенд по диагонала и се добра до два шанса за връщане на пробива. Той стана факт след хубав негов ретур по къс диагонал и последващ форхенд-уинър по правата, изпълнен почти като деми-воле от около два метра навътре в корта - 5:5.

Димитров наказа съперника с нов ретур-уинър, този път от форхенд над най-високата част на мрежата, с което дръпна с 0-30. Лехечка опита хитро контрапие, но беше матиран на мрежата с марков минаващ бекхенд по правата, изпълнен от Гришо само с движение на китката. Първият брейк-бол беше неутрализиран с бекхенд по диагонала на чеха, а вторият - с невърнат сервис по правата. Неуспешен ретур на българина донесе авантаж на съперника, а той надгради над него с ас и стигна до 5:6.

Големият проблем на Григор до момента в срещата беше неефективният му първи сервис, който продължи да го тормози и в 12-ия гейм - 0-15 след сбъркан форхенд, когато той беше въвлечен в по-дълго разиграване. След това вече дойде отново невърнат начален удар за 15-15, а после беше ред на качествена размяна на бекхенди по диагонала, при която Лехечка не издържа - 30-15. Хубав форхенд-уинър в близост до мрежата му осигури два гейм-бола, но след това дойде двойна грешка за 40-30. Пресилен прав удар на чеха все пак вкара сета в тайбрек - 6:6.

Гришо влезе в разиграване след ретура си, но прати бекхенд в мрежата от средата на основната линия и изостана с 0-1. Чудесна комбинация от три форхенда на българина все пак му осигури нова порция от аплодисменти от публиката и изравняване 1-1, но в следващото разиграване той загуби надблъскването от средата на корта - 1-2. Неуспешен ретур на Димитров увеличи аванса на съперника му до 1-3, но той самият сбърка непредизвикано от форхенд и възстанови паритета на мини-пробивите - 2-3. Лехечка прати такъв ретур, че Григор трябваше да играе смач на два метра зад основната линия и пресили топката за 2-4, след което дойде невърнат начален удар за 3-4. Чехът също се облагодетелства от неотразен сервис и дръпна с 3-5, а после записа и форхенд-уинър за три сетбола. Гришо спаси първия, но пресили форхенд за поредна непредизвикана грешка и трябваше да приеме загубата на сета след близо час игра - 6:7(4).

Втори сет

Ас по правата и още две комбинации с волета на мрежата веднага след начален удар донеса три бързи точки на Гришо за начало на втория сет, преди съперникът да пласира случайно коварен ретур за 40-30. Непостоянството от сервис за българина обаче продължи и нова двойна грешка вкара гейма в дюс, а форхенд в мрежата на Димитров доведе до брейк-бол. Перфектен бекхенд по диагонала бе съпътстван със смач и Григор се добра до равенство, а след това пласира два поредни форхенда по обратния къс диагонал и стигна до авантаж. Прав удар по правата, който не беше върнат от противника, осигури гейма на българина и го изведе до 1:0.

Лехечка поведе с 40-0, след което Григор го провокира да сбърка два пъти, а и успя да влезе в разиграване за следващата точка, но сбърка непредизвикано от бекхенд - 1:1. Два невърнати сервиса и ас позволиха на Димитров да поведе с 40-15, а още един неотразен (дълбок втори начален удар) послужи за повеждане с 2:1.

Както и в предишни случаи от срещата, така и сега, Гришо си създаваше изгодни позиции за уинър в разиграване, но правеше непредизвикани грешки. Лехечка дръпна с 40-0, а можеше да изостава с 0-30, като с още една неточност българинът предаде гейма - 2:2.

Григор спечели две бързи точки за 30-0, но направи 30-ата си непредизвикана грешка в мача! Все пак, той успя да наложи преимущество в следващите две размени и дръпна отново с 3:2. За разлика от първия сет, този път доминацията на сервиращия продължи, а за съжаление, грешките на Гришо също - 3:3.

Нова двойна грешка на Димитров му донесе нови трудности при сервис-гейма - 15-30, след което той спечели размяна на бекхенди по диагоналите и записа бърза точка след хубав начален удар. Още една добра комбинация сервис-форхенд изведе българина до 4:3. Гришо спечели две разигравания в следващия гейм за 40-30, а взетите точки от съперника бяха след невърнати сервиси. Нова размяна от основната линия беше доминирана от Димитров и той се добра до дюс за първи път във втория сет. Лехечка получи право да използва първи сервис след очевидна грешка на съдията на стола и се възползва да стигне до авантаж, но после прати форхенд в аут за ново равенство. Поредният сбъркан бекхенд на Гришо поднесе предимство за съперника, но той пресили форхенд и зрителите гледаха дюс номер 3. Още дна пропусната възможност за българина стана факт след негов прав удар в аут, а после канонада от форхенди по диагонала на чеха му издейства изравняване на 4:4.

Григор допусна пробив на нула след нова комбинация от неуспешни първи сервиси и непредизвикани грешки, които очертаваха мача за него до момента. Той все пак дръпан с 0-15, след като вкара в употреба подсечения бекхенд, какъвто не виждахме досега в срещата. Вятърът спомогна за негов форхенд в аут, но маркира поредната неточност - 15-15. Лехечка излезе на мрежата и не позволи да бъде разминат, за да се откъсне с 30-15, а после се измъкна от трудна ситуация с контриращ форхенд-уинър по диагонала - два мачбола. С ас чехът сложи край на срещата - 6:7(4), 4:6.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация