Везенков бетонира Олимпиакос на първото място в Евролигата

00:26
Везенков бетонира Олимпиакос на първото място в Евролигата

Отборът на Олимпиакос си осигури спечелването на редовния сезон в Евролигата за първи път в своята история. Момчетата на Йоргос Барцокас завършиха с успех основната фаза от кампанията, след като надиграха Баскония с 86:78 (19:11, 26:22, 21:22, 20:23) в среща от последния 34-и кръг на турнира, проведена пред пълните трибуни на "Двореца на мира и приятелството" в Пирея. 

По този начин Александър Везенков и съотборниците му завършват на първата позиция в крайното класиране, като финалният им баланс е от 24 победи и 10 загуби. Баскония пък ще трепери за мястото си в плейофите до утре вечер, като ще се надява на грешна стъпка от страна на Жалгирис. Баските са осми в таблицата с 18-16, но литовският гранд, който е с 18-15, може да ги изпревари с успех в Мюнхен утре. Един от двата отбора ще е съперник на Олимпиакос на четвъртфиналите в плейофите. 

Везенков постави фантастичен край на редовния сезон, като именно той се превърна както в най-резултатен, така и в най-полезен за своя отбор. Лидерът на гърците, който посяга към наградата за MVP на сезона, завърши срещата с дабъл-дабъл от 23 точки и 10 борби, към които добави и 3 асистенции и 1 открадната топка за 29 минути на паркета. При стрелбата българският национал бе 6/8 от зоната за две точки, 2/8 от тройката и 5/5 от наказателната линия, а със своя коефициент от 31 той дава заявка и за MVP на кръга. 

Олимпиакос контролираше мача през всичките 40 минути и нито за момент не се огъна пред своя съперник, който в последните си два мача вкара общо 227 точки. Тимът на Барцокас поддържаше крехък аванс в хода на втората четвърт, като благодарение на страхотна серия от 9:0 домакините си спечелиха преднина от 12 на почивката при 45:33. 

Баскония показа зъби в третата четвърт и скъси изоставането си до четири точки, само че Везенков с 10 точки и 2 асистенции само в третия период, за да помогне на Олимпиакос да се доближи към победата при 66:55. В последната част резервите на колоса от Пирея си свършиха работата и запазиха аванса на тима си, за да може Олимпиакос да бъде най-добрият отбор за сезон 2022/23 в Евролигата. 

Костас Папаниколау добави 16 точки и 9 борби за победителите при 4/5 стрелба от тройката. Костас Слукас пък допринесе с 15 точки и 6 асистенции от резервната скамейка. 

За Баскония Маркъс Хауърд завърши с 29 точки. Рокас Гедрайтис приключи с 13 точки и 8 борби, а Дариъс Томпсън допълни с 11 точки, 8 борби и 6 асистенции.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация