Везенков: Не съм от хората, които ще искат да се подвизават в НБА, само за да могат после да кажат,

14:11
Везенков: Не съм от хората, които ще искат да се подвизават в НБА, само за да могат после да кажат,

Лидерът на Олимпиакос и основен фаворит за MVP наградата в Евролигата Александър Везенков даде интервю пред Sport Klub, в което говори за нивото на българския баскетбол, участието си на ЕвроБаскет 2022 през миналата година, настоящия сезон с Олимпиакос и възможността да продължи кариерата си в НБА. 206-сантиметровото крило записа най-силния си сезон в европейския баскетбол, след като се превърна в най-добрия реализатор (средно по 17.6 точки) и играча с най-висок коефициент в Евролигата в основната фаза от кампанията (среден КПД от 22.2).

За ЕвроБаскет и нивото на българския баскетбол 

“Беше наистина страхотно, че имах възможността да играя срещу всички тези играчи от НБА и Евролига ниво. Справихме се добре. Победихме Грузия, загубихме от Черна гора и в крайна сметка не успяхме да се наложим над Белгия. Не знам кога отново ще играем на ЕвроБаскет, тъй като, заради всички тези прозорци, може би няма да успея винаги да помагам на отбора. Българският баскетбол не е на никак високо ниво в момента, дори не е и на средно европейско. Не знам кога отново ще имаме шанс да се класираме за ЕвроБаскет, но се надявам, че няма да ни отнеме нови 10-15 години, за да го сторим.

Не знам колко е светло бъдещето за българския баскетбол, ако всички не се обединят и не работят заедно. В момента не мога да назова имената на трима български играчи, които се състезават зад граница. Не искам да критикувам, но се надявам, че скоро отново ще намерим начин да играем на Европейско първенство”.

За Йоргос Барцокас и Олимпиакос в Евролигата

“Той е любимият ми треньор, защото с него имаме специална връзка. Не бих казал, че сме приятели, но взаимоотношенията ни са наистина добри. В този ред на мисли бих посочил и първия ми треньор в Арис - Вангелис Ангела, който дълго време беше помощник на Душан Ивкович. Той ме научи на много неща. 

Тренираме добре, а енергията в тима е на много високо ниво. Отборът е сплотен и е като машина - дори и едно парче да липсва, останалите са готови да запълнят дупката. Този сезон показахме, че сме много добър отбор”.

За Сакраменто и НБА

“НБА е мечта за всеки, който играе баскетбол, но аз не съм от хората, които ще искат да се подвизават там, само за да могат после да кажат, че са го правили. Ако има такава възможност, отборът ме иска и намерим начин да стигнем до предоставяне на шанс, тогава вече нещо може да се направи. Когато говоря за шанс, визирам това да имам възможността да играя и да покажа на какво съм способен. В момента мисля единствено за Финалната четворка в Евролигата, нищо друго. Искам да отидем в Каунас”.

Олимпиакос се изправя срещу Фенербахче на четвъртфиналите в Евролигата, като първият двубой ще се проведе на 26 април от 21:45 в Пирея. В серията се играе до три победи от пет мача, а победителят продължава напред към Финалната четворка, която тази година ще е в Каунас.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация