Григор Димитров не се затрудни с първия си съперник в Барселона

17:09
Григор Димитров не се затрудни с първия си съперник в Барселона

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров разгроми с 6:3, 6:1 първия си съперник на турнира от категория АТР 500 в Барселона - 120-ия в световната ранглиста Емилио Гомес.

Гришо нямаше особени проблеми да оправдае статута си на фаворит срещу сравнително неопитния на такова ниво 31-годишен еквадорец. Нашата топ ракета наниза 6 аса и в първия сет беше безупречен на първи сервис с 18 от 18 спечелени точки, като във втората част процентът спадна, но все пак българинът не позволи да се създаде интрига.

С победата днес Григор изравни постижението си в Барселона от миналата година, когато също стигна до осминафиналите и отстъпи на Стефанос Циципас.

Сега го очаква двубой с осмия поставен Алекс де Минор или с наскоро пробилия в топ 100 руснак Александър Шевченко.

Първи сет

Григор започна безупречно - две комбинации от сервис-форхенд-уинър, последвани от неотразен начален удар. При първото разиграване в гейма Гомес успя да затрудни българина с форхенд по къс диагонал и спечели точка, но после Гришо затвори гейма и поведе с 1:0.

Димитров стратегически биваше атакуван по бекхенда си от противника и това доведе до някаква успеваемост за еквадореца в разиграванията зад неговия сервис. Ретур в аут и пресилен бекхенд на топ ракетата ни доведоха до изравняване на резултата - 1:1.

По прекрасен начин Гришо спечели и второто си подаване - разнообразни начални удари, след които съперникът нямаше възможност изобщо да влезе в размени. Гейм на нула за 2:1 в полза на 31-вия в света.

Димитров реализира форхенд-уинър по диагонала от средата на корта за 0-15, но пък Гомес записа първия си ас в мача - 15-15. Непредизвикана грешка в стремеж за нов печеливш удар с правата страна на ракетата стана причина за 30-15, само че еквадорецът възстанови паритета, правейки двойна грешка. Два поредни неуспешни драйв-бекхенда на Гришо доведоха до 2:2.

Българинът направи двойна грешка, но с две комбинации от сервис над 200 км/ч и завършващи форхенди съотношението стана 30-15. Още един мощен начален удар се превърна в директна точка, а последва и ас по диагонала за 3:2.

Две двойни на Гомес позволиха на Гришо да стигне до шанс за пробив, но той не можа да се възползва от него, благодарение и на активизация в началния удар на съперника. Българинът обаче беше все така безмилостен в своите подавания и поддържаше 80% успеавемост на първи сервис, което набързо му позволи да поведе с 4:3.

Стабилизиране на бекхенда в комбинация със скоростта на острия му форхенд позволиха на Гришо да си издейства двоен брейк-бол, а първата употреба на подсечен удар със слайс възнагради търпението му и му осигури най-после пробив - 5:3.

След два аса на сметката на Димитров той спечели и разиграване заради грешка от бекхенд на противника, а после наниза още един ас за край на сета в рамките на 30 минути. Нито една загубена точка след вкаран първи начален удар за българина подчертаваше отличното изпълнение на сервис досега.

Втори сет

Независимо от рутинния развой на мача до момента, бекхендът на Гришо продължаваше да води до грешки. Въпреки това той поддържаше интригата в първото си посрещане за втория сет и вкара гейма в дюс, а при проведено с голямо търпение разиграване по диагоналите Димитров се облагодетелства от грешка на съперника - брейк-бол. Нов пресилен форхенд на Гомес даде перфектно начало на втората част за българина - 1:0.

Стигна се и до първия проблематичен сервис-гейм на Григор, който премина през две равенства, но все пак съперникът направи и някои грешки, независимо че прекомерно повиши агресията при ударите си. Димитров наниза и асове, за да затвърди пробива и да се доближи още до победата - 2:0.

Гомес определено изпадна в криза, защото скоростта на сервиса му беше сравнително безобидна, а това го правеше лесна плячка за доста по-прецизните форхенди на Гришо. В комбинация с две грешки на еквадореца се стигна до 3:0 и безметежно развитие на втория сет.

Димитров допусна отпускане при свой начален удар и правейки две непредизвикани грешки, осигури на противника първите му две точки за пробив. Още един бекхенд в мрежата означаваше връщане на единия брейк, но все пак българинът имаше предимство в резултата при 3:1.

Гришо моментално си върна аванса от два брейка, благодарение на микс от грешки на Гомес и издръжливост и търпение при изпълнението на бекхенд от страна на 31-вия в света - 4:1. Топ ракетата ни не загуби точка и при своето подаване, което го изведе до само един гейм от победата, а еквадорецът изглеждаше примирен със съдбата си. Фантастичен ретур от форхенд по къс диагонал осигури първия мачбол на Григор, а той се възползва от него след разиграване с правите страни на ракетата - 6:3, 6:1 за 64 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация