Георги Иванов: Левски е тръгнал към всички отличия

13:27
Георги Иванов: Левски е тръгнал към всички отличия
"Нито един от футболистите на Левски не е проявил малодушие", споделя капитанът на сините.

Един от най-обичаните от публиката футболисти на Левски през годините Георги Иванов застана пред камерата на седмичното клубно телевизионно предаване "Часът на Левски". Капитанът на сините говори за своето представяне, състоянието на отбора след трудното начало на сезона, както и взаимоотношенията между ръководство, фенове и отбор. Ето и пълното интервю на "синия" нападател публикувано в официалния сайт на клуба.

- Накъде се е запътил Георги Иванов?

- Мисля, че вече съм дошъл на точното място. Така че не съм се запътил на никъде и нямам намерение да ходя на друго място.

- Капитанът на Левски според някои информации играе без професионален договор...

- Тава са спекулации и глупости на някои медии. Имам подписан договор за две години. Няма смисъл да коментирам провокации, че си тръгвам.

- Левски направи добра подготовка и постигна отлични резултати в контролите. Какво се обърка след това според теб и как се стигна до загубите от Вихрен и БАТЕ Борисов?

- Наистина проведохме доста добра подготовка. Започнахме обаче официалните мачове с поражение от Вихрен. То пообърка нещата, а след това дойде и отпадането от БАТЕ Борисов. Сезонът за Левски обаче тепърва започва. Сигурен съм, че можем да наваксаме в останалите мачове от първенството, нищо фатално не е станало. За БАТЕ... Получи се много голяма истерия около този двубой и всички бяха на мнение, че трябва задължително да ги отстраним. За жалост не се получи. И в двете срещи обаче бяхме по-добрият отбор, владеехме играта и създадохме повече положения. Понякога обаче има и такива мачове, които не можеш да спечелиш. Има поговорка "Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще". И точно така стана "каквото ще". Нито един от футболистите не прояви малодушие, както медиите и феновете го изкарват. Всички се бориха, но така се получи. Може би имаме много млади футболисти, които след разразилата се истерия се питаха само какво ще стане ако отпаднем. Това им попречи да излязат освободени психически в тези двубои.

- На теб като че ли ти се струпа най-много след тези загуби? Как успя да се вдигнеш и как успяваш да сплотяваш съблекалнята?

- Аз този филм съм го гледал. Все пак съм на 32 години и съм имал доста такива сезони, в които нещата в началото не вървят, но после се оправят. Да не забравяме, че от този отбор на Левски тепърва ще се очакват успехи и тепърва ще се гради върху него. Сигурен съм, че момчетата ще покажат, че имат нужния потенциал. Колкото до мен – аз не се притеснявам. Вярно е, че пропуснах двете дузпи и си нося отговорността. Това нещо обаче не може да ме разколебае.

- Левски ли е последната стъпка в професионалната ти кариера?

- Мисля, че вече приключих с тръгванията си. До кога ще продължа само Господ знае. За мен не е проблем да спра и след шест месеца, след година, след две... За мен футболът не означава, че непременно трябва да играя само за пари, за слава и за успехи. Колкото и клиширано да звучи играя в Левски, защото клубът е моят дом и го обичам. Във всеки един момент давам всичко от себе си за публиката. В мига в който усетя, че не мога да го правя и Левски няма нужда от мен ще си тръгна без притеснения. Тогава и договорът ми с клуба няма да ме притеснява.

- За теб каква е ролята на публиката през последния месец. Не мислиш ли, че прекалено остро реагира на проблемите? Има ли заченки на антагонизъм между феновете и клуба?

- Мисля, че това е немислимо. Според мен публиката ще прости отпадането от БАТЕ ако започнем да показваме добри игри. Мисля, че досега доминирахме в двубоите си. Публиката ни е взискателна и обича футболистите, които се раздават. Но пак ви казвам създаде се истерия и затова може би критиките бяха толкова остри след срещата с БАТЕ. Но феновете са свикнали да побеждаваме и донякъде имат право да са недоволни. Сигурен съм обаче, че пак ще застанат зад отбора.

- Какъв е призивът ти към тях?

- Да ни подкрепят. Публиката винаги е била барометър за представянето на отбора. Нека бъдат по-снизходителни към младите момчета. Ако феновете не са с тях, те никога няма да разгърнат потенциала си.

- Да приемем, че сега е 30-та минута на първия мач с БАТЕ, би ли променил нещо ако можеше. Би ли изпълнил по друг начин дузпата и въобще разясни цялата ситуация около нея. Какво точно се случи?

- Ако трябва да се върна към този момент – пак бих изпълнил дузпата. Не защото съм сигурен, че ще я вкарам. Всеки един от футболистите, които бяха определени да я бият можеше да не вкарат. Ако трябва да разяснявам ситуацията – тогава бяха определени четирима играчи, но нямаше определен ред. Не бях и последен... Нося си отговорността. По-добре, че се случи на мен, а не на някой друг. Съжалявам, че изпуснах, но не че я бих. Не мисля, че загубата е следствие само на този момент. Много хора точно заради това обаче хвърлиха вината на мен.

- През септември ви предстоят доста трудни мачове – с Черно море, Жилина, Локомотив София, Литекс... Ще се окаже ли този месец решаващ за изхода на целия сезон?

- Всеки мач излизаме за победа. В предстоящите срещи ще се сблъскаме с преките ни конкуренти за първото място в първенството, както и Жилина. Трябва да бием във всичките мачове. Сигурен съм, че имаме най-добрите футболисти в България. Ако покажем пълния си потенциал съм сигурен, че ще излезем от двубоите с високо вдигната глава.

- Заговори се за конфликт между теб и спортно-техническото ръководство...

- Конфликт няма. Има много медии, които си пишат каквото искат, но не съм аз човека, който трябва да казва какво да публикуват. Не искам да го коментирам. Скандали и проблеми в Левски нямам. Това може да се потвърди. Нормално е след като има загуби да има и напрежение. Всички обаче си даваме сметка, че не оправдахме доверието на хората. Може би затова всички сме напрегнати, но гарантирам, че няма скандали.

- Искат ли останалите ти колеги съвети от теб?

- Те са по-млади футболисти с голямо бъдеще. Не се наемам да им давам съвети. Ако те имат желание да научат нещо покрай мен бих им помогнал. Най-лошо е обаче човек да дава съвети и да иска да моделира някой по свой собствен образ. Всеки си има собствено виждане. Нормално е обаче като най-опитни с Георги Петков и Лусио Вагнер нашата дума да се чува в съблекалнята.

- Запонахме интервюто с въпрос накъде си тръгнал. Накъде е тръгнал Левски през този сезон?

- Левски е тръгнал към всички отличия. Абсолютно задължително е да спечелим първенството и купата на страната. Имаме сили да отстраним Жилина. Понякога късмета, шанса и дори Господ ти обръща гръб както бе срещу БАТЕ. Мисля си, че със Жилина нещата няма да са по този начин. Веднъж вече изпуснахме своя шанс и това няма да се повтори.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари